A „2030 Digital Decade” jelentésről röviden

Az Európai Bizottság 2023. szeptember 27-én adta ki a „Report on the state of the Digital Decade 2023” (továbbiakban: Digitális Évtized) helyzetéről szóló első jelentését. A jelentés számba veszi az EU által a Digitális évtized 2030 politikai programban meghatározott digitális átalakulás irányába tett törekvéseket. Rávilágít arra is, hogy fel kell gyorsítani és el kell mélyíteni a közös erőfeszítéseket, és többek között szakpolitikai intézkedésekkel kell élénkíteni a digitális technológiákba, készségekbe és infrastruktúrákba történő beruházást.

A Digitális átalakulás kulcselemei Európában 2022-ben

A 2022-es év gyors technológiai fejlődést, geopolitikai feszültségeket és kibertámadások növekedését hozta. Az Eurobarometer 2023-as kutatása alapján szerint a digitális technológia egyre fontosabbá válik az emberek életében. A válaszadók 80%-a szerint a digitális technológiák 2030-ra fontos szerepet fognak játszani az életükben. A válaszadók 75%-a erősebb kiberbiztonságot, jobb kapcsolódási lehetőségeket és adatvédelmet tart szükségesnek. A digitális átalakulás elsőbbséget élvező területei: a kiberbiztonság, a nagyobb sebességű internet hozzáférhetősége és a dezinformáció elleni védelem.

Image

Digitális átalakulás a független és versenyképes Európáért

A „Digitális Évtized” célja egy digitálisan szuverén, ellenálló és versenyképes EU megteremtése. Ebben a kontextusban a digitális infrastruktúrák, különösen a kapcsolatok, és az üzleti digitalizáció létfontosságúak az erős európai digitális rendszerek és a digitális kapacitások és know-how növelése érdekében.

Digitális infrastruktúrák

A „Digitális Évtized” négy célt tűz ki a digitális infrastruktúrákra vonatkozóan:

  • gigabites lefedettség,
  • EU területén állítsák elő a félvezetők minimum 20%-át,
  • legalább 10 000 klímabarát, magas biztonságú peremcsomópont telepítése, és
  • 2025-re az első kvantumgyorsítású számítógép.

Az üzleti digitalizáció

A vállalkozások digitalizációja elengedhetetlen a gazdasági siker és növekedés szempontjából, különösen a kis- és középvállalkozások számára. A cél az, hogy az EU területén működő vállalkozások legalább 75%-a vegyen igénybe felhőszolgáltatásokat, bigdata szolgáltatásokat és/vagy mesterséges intelligenciát; az az EU KKV-inek legalább 90%-a alapszintű digitális intenzitást érjen el; és az EU pénzügyi hozzáférés javításával támogassa az innovatív vállalkozások növekedését.

A digitális évtized célja: Kiberbiztonság

Az EU megerősítette politikai keretét a kiberbiztonság területén, beleértve az NIS2 irányelvet és az Európai Kiberbiztonsági Kompetenciaközpont megnyitását. Ugyanakkor a kiberbiztonság javítása, a kiberfenyegetésekkel szembeni ellenálló képesség növelése, a kiberbiztonsági folyamatok ismeretének bővítése és a kiberbiztonsági szakemberek hiányának kezelése kulcsfontosságú.

Mi a helyzet a felhővel?

A jelentés a felhőszolgáltatásokkal kapcsolatban kiemeli, hogy a jelenlegi trendek és a további befektetések, valamint ösztönzők hiányában a 2030-ra kitűzött célok nem lesznek elérhetők. A jelenlegi alapvető előrejelzés szerint 2030-ra csak a vállalkozások 66%-a fogja használni a felhőszolgáltatásokat, ami jelentősen elmarad a 75%-os célkitűzéstől. A jelentős piaci növekedés ellenére az európai felhőszolgáltatók piaci részesedése 2017-ben 26%-ról 2020-ra 16%-ra csökkent. Ezzel összhangban a jelentés rámutat arra is, hogy az adatszolgáltatók szektora egyre inkább nem európai szereplők által uralt területté válik.

Összefoglalva, a jelentés rámutat, hogy az EU előrehaladása a digitális átalakulás területén jelentős, de még sok a tennivaló, különösen a digitális infrastruktúrák, a kiberbiztonság és a vállalatok digitalizációjának területén. Az EU-nak folytatnia kell az erőfeszítéseket a technológiai vezetőség megszerzésére és a stratégiai függőségek csökkentésére. Az egyes tagállamoknak a nemzeti stratégiákban és azok módosításaiban konkrét intézkedéseket kell hozniuk a Digitális Évtized célok eléréséhez.