Tehetséggondozás mint társadalmi felelősségvállalás

Véget ért az első Aruba Cloud Hackathon

Az innováció előmozdítása és a technológiai szektor tehetséges egyetemistáinak támogatására szervezte meg az ArubaCloud Magyarország az első Aruba Cloud Hackathont.

Az ArubaCloud egy nemzetközi felhőszolgáltató, amely Európa-szerte rendelkezik adatközponttal. A cég minden méretű ügyfélnek kínál megoldásokat, amelyek előnyei közé tartozik a biztonság, a gyorsaság és a rugalmasság.

Az óraátállítás miatt 25 órásra nyúló programozói versenyre felsőoktatási intézményekben tanuló nappali tagozatos hallgatók 3-5 fős csapatai jelentkezhettek. Az október 28-án 9 órakor kezdődő hackathonon az ArubaCloud szakemberei által kidolgozott feladatot kellett az Aruba Managed Kubernetes felhős környezetében megoldani, melyet egy nemzetközi zsűri értékelt. A 15 millió Ft értékű startup támogatásért négy egyetem öt csapatának 25 diákja szállt ringbe, és a megadott határidőig mind az öt csapat teljesítette a feladatot.

YouTube video thumbnail

A 29-én az este 6-kor kezdődő díjátadóra színültig megtelt az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központ. A versenyzőkön kívül családtagok, a támogatók és a sajtó meghívott képviselői várták az eredményeket. Elsőként Amedeo Palapoli az Cloud Architect vezetője mutatta be az Aruba Managed Kubernetest, az Aruba nyílt forrású KaaS (Knowledge as a service) megoldását, mely a legkorszerűbb hardverre és az Aruba saját európai adatközpont-hálózatára épül, és kifejezetten a fejlesztők számára tervezték, hogy hatékonyan, skálázhatóan és biztonságosan üzemeltessék a felhőben az alkalmazásokat. A programozóknak ezen a platformon kellett egy olyan általuk választott programnyelven backendből és a frontendből álló webes alkalmazást fejleszteni, amin az ügyfelek webes alkalmazáscsomagokat vásárolhatnak és telepíthetnek.

Ezután Dér Heni, az est háziasszonya kihirdette a verseny eredményét. Első helyezést a BIT Dream Team csapata érte el, akik a helyezést elérő csapatoknak járó 1 éves ComputerWorld előfizetés és számítógépes kiegészítők mellett elnyerték a 15 millió forintos szolgáltatáscsomagot és Aruba Racing felajánlásaként részt vehetnek a Superbike-világbajnokságon. Második a Nyerni Jöttünk csapata lett, harmadik helyen a Nubem ante Solis végzett. A 2. helyezettek az újságelőfizetésen és kiegészítőkön kívül betekintést nyerhetnek az Aruba bergamou-i adatközpontjába is. Az állófogadást követően Orosz György humorista szórakoztatta a közönséget. 

A verseny célja a tehetséggondozás, amin keresztül a fiatal programozóknak alkalmuk nyílt mentoroktól és szakemberektől való tanulásra, megmutathatták kreativitásukat és szaktudásukat, valamint alkalmuk nyílt kapcsolatokat építeni az iparág kiemelkedő szereplőivel.
A szervezők kihangsúlyozták, hogy a versennyel egy magas szakmai színvonalú, egyetemek közötti verseny alapjait kívánják letenni, s mivel az ArubaCloud egy olaszországi gyökerű multinacionális cég, ezért idővel egy európai szintű versennyé nőheti ki magát.

Csapatok és csapatkapitányok

BIT Dream Team: Dezsényi György (Corvinus)

Cloud-9: Gyurcsik Máté (SzTE-BME)

Goldan-5: Bárdos Triszten (Tokaj-Hegyalja Egyetem)

Nubem ante Solis: Mészáros Regő Imre (BME)

Nyerni Jöttünk: Sárközi Gergő (Szegedi Tudományegyetem)

Zsűritagok:

Amedeo Palapoli, ArubaCloud

Fejérvári Bence, Nitrowise, fejlesztési vezető

Hackmann Károly, vezető tanácsadó,

Koncz Álmos, Colossyan, AI fejlesztő

Szalay Balázs, Tryit Ltd, CTO

Együttműködő partnerek: 

a ComputerWorld, az ASUS, az Esport1, a Hungarian Startup University Program, a KFC és a Schönherz Iskolaszövetkezet.