Az üzleti átalakulás katalizátora: Digitalizáció #1

A vállalkozások digitalizációja lesz most induló sorozatunk fő témája. Egy kicsit foglalkozunk Magyarország digitális fejlődésével, és igyekszünk rövid áttekintést adni az Európai Bizottság által készített és 2023. szeptember 27-én kiadott „2030 Digital Decade” jelentésről. A jelenlegi helyzet és a célok megismerése után pedig gyakorlati segítséget adunk arra, hogy a digitalizációban rejlő lehetőségeket miképpen lehet a rendelkezésre álló források leghatékonyabb felhasználásával kihasználni.

Az már mára nyilvánvalóvá vált, hogy a digitalizáció a folyamatosan változó felhasználói szokások és igények, valamint a költség- és folyamatoptimalizáció igénye miatt a vállalkozások számára elkerülhetetlen kihívást jelent. A digitális átalakulás tehát azt jelenti, hogy a kommunikációs felületeken és értékesítési csatornákon túl a vállalkozásod minden területén be kell építened a folyamatokba a digitális gondolkodást. A vállalkozásodnak alkalmazkodnia kell a technológiai fejlődéshez, és meg kell valósítanod a digitális átalakulást, amely nem csak a technológiát, hanem a szemléletet és a vállalati kultúrát is érinti. A technológia alapú működéssel kapcsolatos öt legnagyobb hiedelemről itt már írtunk, lássuk most, mi hátráltatja leginkább a folyamatot.

Image

A digitális átalakulás legjelentősebb hátráltatói

A digitális átalakulás számos előnnyel járhat a vállalkozások és a társadalom számára, de számos hátráltató tényező is akadályozhatja a sikeres megvalósítását. A következők a legjelentősebbek:

  • A vezetői elkötelezettség hiánya: A digitális átalakulás sikeres megvalósításához elengedhetetlen a vezetői elkötelezettség. A vezetőknek világosan meg kell fogalmazniuk a digitális átalakulás céljait és stratégiáját, és biztosítaniuk kell, hogy a vállalkozás minden szintjén megvalósuljanak.
  • A szervezeti kultúra hiánya: A digitális átalakulás sikeres megvalósításához a vállalkozásnak meg kell változtatnia a kultúráját. A vállalatnak támogatnia kell a kísérletezést, az innovációt és a kockázatvállalást.
  • A technológiai ismeretek hiánya: A digitális átalakulás sikeres megvalósításához a vállalkozásnak rendelkeznie kell a szükséges technológiai ismeretekkel és készségekkel. Ennek elengedhetetlen eszköze a munkavállalói képzésbe és fejlesztésbe való befektetés.
  • A költségek: A digitális átalakulás jelentős költségekkel járhat. A vállalkozásnak meg kell határoznia, hogy mennyit hajlandó befektetni a digitális átalakulásba.
  • A biztonság: A digitális átalakulás során fokozottan kell figyelnie a biztonságra. Meg kell valósítani a szükséges biztonsági intézkedéseket a digitális adatok és rendszerek védelme érdekében.

Digitális átalakulás lépésről lépésre

Róma sem egy nap alatt épült fel, a vállalkozásod is lehet, hogy sok-sok év alatt jutott el arra a szintre, amin ma van. Nem várhatjuk, hogy a digitális átalakulás is egy perc alatt meg fog valósulni. Miután megismertük a hátráltató tényezőinek, azok leküzdéséhez a következő lépéseket javasoljuk:

  • Tedd világossá a digitális átalakulás céljait és stratégiáját: világos és átlátható módon kell megfogalmaznod a digitális átalakulás céljait és stratégiáját. A céloknak mérhetőeknek, elérhetőknek, relevánsaknak és időszerűeknek kell lenniük. A stratégia pedig részletes tervet kell tartalmazzon a célok eléréséhez.
  • Cseréld le a vállalati kultúrát: A vállalkozásodnak mérettől függetlenül támogatnia kell a kísérletezést, az innovációt és a kockázatvállalást. Meg kell teremteni egy olyan környezetet, ahol a munkavállalók biztonságban érzik magukat az új ötletek felvetése és kipróbálása során.
  • Csökkentsd a technológiai ismeretek hiányát: Elkerülhetetlen, hogy a munkavállalói képzésbe és fejlesztésbe bekerüljenek a digitalizációval kapcsolatos ismeretek. A vállalkozásodnak olyan képzési programokat kell biztosítania, amelyek segítenek a munkavállalóknak a digitális technológiák elsajátításában.
  • Tervezd meg a költségeket: Meg kell határoznod, hogy mennyit vagy hajlandó befektetni a digitális átalakulásba; költségvetést kell készítened, amely figyelembe veszi a digitális átalakulás összes költségét.
  • Törekedj a biztonságra: Meg kell valósítanod a szükséges biztonsági intézkedéseket a digitális adatok és rendszerek védelme érdekében; át kell tekintened a vállalkozásod biztonsági politikáját és gyakorlatait, hogy megbizonyosodj arról, hogy azok megfelelnek a digitális átalakulás követelményeinek.
Image

A digitalizáció előnyei

A digitalizáció számos előnnyel jár, amelyek a társadalom minden területét érintik. A legfontosabb előnyök közé tartozik a hatékonyság növelése, a produktivitás javítása, az innováció elősegítése, az ügyfélélmény javítása és az egyenlőtlenségek csökkentése.

A digitalizáció révén a vállalkozások hatékonyabban működhetnek, a termékek gyorsabban és gazdaságosabban gyárthatóak (és szolgáltatások fejleszthetőek), az ügyfelek pedig könnyebben és gyorsabban juthatnak hozzá az információkhoz és a szolgáltatásokhoz. A digitalizáció emellett új lehetőségeket teremt az innovációra, például a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és a 5G technológia fejlődése révén.

A digitalizációnak számos társadalmi előnye is van. A távoli oktatás és munkavégzés lehetővé teszi a vidéki területeken élők számára is, hogy hozzáférjenek a minőségi oktatáshoz és munkalehetőségekhez. A digitalizáció emellett segíthet a fenntarthatóság elősegítésében, például az elektronikus dokumentumok használata révén.

Mit tehet egy felhőszolgáltató?

Egy felhőszolgáltató mint az Aruba is számos módon segítheti a vállalkozásod digitalizálását. Először is, rugalmas infrastruktúra-szolgáltatásokat kínál, amelyek lehetővé teszi a vállalkozásod számára, hogy gyorsan alkalmazkodjon az üzleti igényekhez és növekedjen anélkül, hogy jelentős előzetes beruházást kellene eszközölni. Másodszor, különféle platformokat és eszközöket biztosít az adatok hatékony kezeléséhez és elemzéséhez, amelyek javítják a döntéshozatalt és növelhetik az ügyfélkiszolgálás minőségét. Harmadszor, biztonsági és megfelelőségi megoldásokat kínál, amelyek segítenek megfelelni a szabályozási követelményeknek és megóvni az adataidat.

Az elkövetkezendő pár cikkben arra törekszünk, hogy szolgáltatásainkon túl a sikeres digitális átalakuláshoz kellő ismeretanyagot és ötletet adjunk, és ezzel is hozzájáruljunk a vállalkozásod sikeréhez.