Mi a Cloud Computing? 2. rész: A felhőalapú számítástechnika előnyei

Mindenki használ felhőalapú számítástechnikát, legfeljebb nincs róla tudomása, hogy így hívják. Az előző cikkben arról olvashattál, hogy a felhőalapú számítástechnika valójában milyen új és izgalmas lehetőségeket nyújt a számodra is. Azt is megmutattuk, hogy a Cloud Computing milyen sok helyen forradalmasítja a vállalkozások és a magánszemélyek digitális erőforrásokhoz való hozzáférését és azok felhasználását.

Ebben a cikkben a felhőalapú számítástechnika előnyeivel fogunk foglalkozni.

Költséghatékonyság

A felhőalapú számítástechnika egyik legmeggyőzőbb szempontja a költséghatékonyság. A hagyományos IT-infrastruktúra jelentős előzetes beruházásokat igényel hardver, szoftverlicencek és karbantartás terén. Ezzel szemben a felhőalapú számítástechnika a „pay-as-you-go” modellt követi, így csak a ténylegesen felhasznált erőforrásokért kell fizetni. Ez a beruházást szükségtelenné teszi, és a különböző méretű vállalkozások számára is elérhetővé válik, hogy jelentősebb ráfordítás nélkül férjenek hozzá a vállalati szintű technológiához. Akár induló vállalkozásról, akár már működő szervezetről van szó, a felhőalapú számítástechnika költséghatékony megoldást kínál, amely értékes erőforrásokat szabadíthat fel más stratégiai kezdeményezésekre.

Image

Skálázhatóság és rugalmasság

A mai dinamikus üzleti környezetben kulcsfontosságú az erőforrások gyors skálázásának képessége. A felhőalapú számítástechnikával a skálázhatóság gyerekjátékká válik. Akár hirtelen megugró forgalmat, akár szezonális ingadozásokat, akár időbeli növekedést tapasztal, a felhő lehetővé teszi, hogy igény szerint növelje vagy csökkentse erőforrásait. Búcsúzz el az erőforrások túl- vagy alulteljesítésének napjaitól! A felhőalapú számítástechnika rugalmasságot biztosít ahhoz, hogy infrastruktúrádat az üzleti igényeidhez igazítsd, és optimális teljesítményt biztosíts felesleges költségek és leállások nélkül.

Képzeld el, hogy a céged egy mobilalkalmazást fejleszt. Ahogy az app egyre népszerűbb lesz, a felhasználók száma egyik napról a másikra az egekbe szökik. A felhőalapú számítástechnika nélkül nehezen tudod lépést tartani a megnövekedett kereslettel, ami nem megfelelő felhasználói élményhez és az ügyfelek potenciális elvesztéséhez vezet. A felhő skálázhatóságát kihasználva azonban zökkenőmentesen bővíteted az infrastruktúrát, így biztosítva a zökkenőmentes felhasználói élményt lehetővé téve azt, hogy az alkalmazás a versenypiacon is boldoguljon.

Megbízhatóság és rendelkezésre állás

Az üzleti működés során a megbízhatóság és a rendelkezésre állás a legfontosabb. Az üzemszünet bevételkiesést, sérült hírnevet és frusztrált ügyfeleket eredményez. A felhőalapú számítástechnika robusztus infrastruktúrát és redundanciaintézkedéseket kínál a magas rendelkezésre állás biztosítása érdekében. A vezető felhőszolgáltatók több földrajzi helyen elosztott adatközpontokkal rendelkeznek, így minimálisra csökkentik a helyi problémák miatti szolgáltatáskiesések kockázatát. Emellett az olyan funkciók, mint az adatreplikáció, az automatikus biztonsági mentések és a katasztrófa utáni helyreállítási lehetőségek nyugalmat biztosítanak, hiszen a kritikus adatok és alkalmazások biztonságban vannak a váratlan eseményekkel szemben.

Image

Biztonság és adatvédelem

A felhőbe való költözés megfontolásakor gyakran merülnek fel biztonsági aggályok. A jó hírű felhőszolgáltatók azonban a biztonságot kiemelt prioritásként kezelik. Szigorú biztonsági intézkedéseket hajtanak végre, hogy megvédjék ügyfeleik adatait az illetéktelen hozzáféréstől, a jogsértésektől és az adatvesztéstől. A titkosítás, a hozzáférés-ellenőrzés és a rendszeres biztonsági ellenőrzések csak néhány azok közül a gyakorlatok közül, amelyeket az adatok bizalmas jellegének, sértetlenségének és rendelkezésre állásának biztosítása érdekében alkalmaznak. Emellett a felhőszolgáltatók betartják az iparági szabványokat, és tanúsítványokkal igazolják az adatvédelem iránti elkötelezettségüket. E szolgáltatók szakértelmének és befektetéseinek kihasználásával megerősítheti szervezetének biztonsági helyzetét, és csökkentheti a lehetséges kockázatokat.

Ennek a blognak egyik célja, hogy segítsen téged a felhőalapú számítástechnika felfedezésében. Mivel a felhőalapú számítástechnika folyamatosan fejlődik, a folyamatos önképzés alapvető fontosságú. Következő cikkünkben megnézünk pár példát a felhőalapú számítástechnika használatára.