Rugalmasság = költséghatékonyság

Hullámzik az üzlet. Van, ami télen nagyon megy, nyáron pedig akár be is lehetne zárni a boltot. Ahogyan nincs két egyforma vállalkozás, az adott vállalkozás életében sincs két azonos időszak. Vannak időszakok, amikor jobb minőségű elérésre van szükség, máskor viszont ez kevésbé fontos, inkább a költségek csökkentése a cél. Egy saját szerver konfigurációja alapjában határozza meg annak elérésének minőségét, ami lehet, hogy néha éppen kiszolgálja az üzleti folyamatokat, de a jó minőségű hozzáférésnél is fennáll a lehetősége, hogy feleslegesen költséges a működtetése.

Mi a megoldás?

Egy VPS erőforrása többre lehet képes annál, mint amire a felhasználónak általában szüksége van. De ha a rugalmasságot nézzük, mindenképpen több lehetőséget nyújt egy saját szervernél. Az Aruba Cloud PRO szolgáltatása erőforrásai rugalmasan módosíthatók, azaz skálázhatók, a felhasználó így az igényeihez szabott elérést biztosíthat, és pénzt takarít meg.

Image

Mit jelent a skálázhatóság?

Skálázhatóság a rendszertulajdonságok növelését vagy csökkentését jelenti a feladat követelményeinek és az ügyfél igényeinek kiszolgálása érdekében. A Cloud Computing erőforrásai egymástól függetlenül önkiszolgáló módon konfigurálhatók, kiválaszthatók. Horizontális méretezésnek hívjuk, ha a struktúrába a Cloud Szerverek hozzáadásával vagy eltávolításával avatkozunk be. Vertikális méretezésnek nevezzük az adott Cloud Szerveren az egyes komponensek (vCPU, RAM stb.) módosítását. A legtöbb szolgáltató esetében ez egy kezelőfelületen keresztül állítható be igény szerint a kívánt időszakra vagy óránként felhasználás mellett.

Egyszerű példával élve a skálázhatóság olyan, mint a lakásban a termosztát. Amikor nem tartózkodunk otthon, alacsonyabb értéket állítunk be, amikor szükséges, akkor magasabbat. Egy vállalkozás életében is vannak időszakok, amikor több erőforrásra van szükség, gondoljunk egy webbolt esetében a Black Friday-re, és a kevésbé pörgős nyári hónapokra. Jelentős eltérés lehet az időszakok között. Mindkét időszak eltérő erőforrásigénnyel bír, amit kezelni kell.

Kevesebb erőforrást használ, kevesebbet fizet.

A szolgáltatók differenciálják a szolgáltatásaik árát, és általában igaz az a megállapítást, hogy a felhasználó a felhasznált erőforrás mennyiségért fizet. Az Aruba Cloud PRO szolgálatásban az egyes paraméterek bármikor megváltoztathatóak az egyéni igények szerint, speciális vagy technikai tudás nélkül. Az árazás követi a felhasznált erőforrás mennyiségét, a legkisebb számlázási egység az óradíj alapú elszámolás. A Controll Panel segítségével pedig folyamatosan kontroll alatt tarthatjuk a Cloud fiókhoz kapcsolódó költségeket.