7 módszer a weboldal-betöltési sebesség felgyorsításához

A felhasználók minden eddiginél gyorsabb és gördülékenyebb böngészési élményt követelnek – ez köztudott. A villámgyorsan betöltődő oldal megléte ezért ma már alapelvárás, sőt az üzleti siker szükséges feltétele – ez is köztudott. 

Azt azonban már kevesebben tudják, hogy létezik néhány apró optimalizálási trükk, melyek segítségével lényegesen felgyorsítható a webhelysebesség. Ezek által lényegesen javítható a felhasználói élmény, csökkenthető a visszafordulási arány, vagyis közelebb kerül az áhított cél: a vállalkozások eredményessége.

Ugyanakkor a gyors oldalak nemcsak a türelmetlen felhasználók viselkedésére gyakorolnak jó hatást. A Google algoritmusok is figyelik a betöltési sebességet. Vagyis a keresőmotorok a lassú oldalakat hátrébb, a gyorsakat előrébb, jobb pozíciókba sorolják a keresési eredmények között.

Elemi érdekünk tehát hogy dolgozzunk a sebességen. Ehhez adunk pár tippet, íme a 7 legjobb módszer a betöltési sebesség felgyorsításához.

Image

Válasszunk jó hírű webtárhely szolgáltatót!

Mindenekelőtt látni kell, hogy a webtárhely szolgáltató „kalibere” jelentős szerepet játszik a gördülékeny böngészési élmény elérésében. Vagyis a gyenge hardver és a túlterhelt szerverek mind érezhetően lassítják a letöltési sebességet. Nagyon fontos tehát, hogy SSD legyen a tárhely, és hogy a weboldal igényeit kielégítő CPU és RAM kapacitás egyaránt rendelkezésre álljon. Azaz, ha a szkriptek futtatásához szükséges hardver teljesítménye elégtelen, vagy ha az nem a weboldal kódjához optimalizált, döcögős lesz a működés.

Cégünk számos webtárhely csomagot kínál, így mindenki megtalálhatja az igényeinek leginkább megfelelő megoldást.

Válasszunk helyi adatközponttal rendelkező webtárhely szolgáltatót!

Tudni kell, hogy minél távolabb van a host gép a kliens gépektől, annál lassúbb lesz a letöltési sebesség. Ugyanis minél nagyobb a fizikai távolság, annál több adatátviteli eszközön kell keresztülmennie a jelnek. Az eszközök közötti „átkapcsolás” pedig bizony időbe telik. Talán kis időbe, de a sok kis idő tényleg sokra megy. Vagyis, egy tengerentúli szerverparkban elhelyezkedő szerver és egy magyarországi gép között már másodpercekben mérhető a jel megérkezéséhez szükséges idő. Ez pedig olyan fölösleges plusz időtényezőt jelent, ami jelentősen érezteti a hatását az oldalak letöltési sebességében. Cégünk host gépei európai szerverparkokban helyezkednek el, így a hosszú utazási idők miatti késlekedés nem fordulhat elő.

Optimalizáljuk a HTML-t, a CSS-t és a Javascriptet!

Ha rövidítünk a HTML-, CSS- és JavaScript-kódon, vagyis például kigyomláljuk a felesleges szóközöket, megjegyzéseket, azzal lényegesen gyorsíthatjuk a betöltési sebességet. Ezek talán hasznosak lehetnek az oldalon dolgozó fejlesztők számára a munkájuk alatt, de felhasználói szempontból felesleges információk. Olyan információk, amelyeket a böngészőnek értelmeznie kell, de semmit nem tesznek hozzá a felhasználói élményhez. Magyarán szóközök és megjegyzések nélkül gyorsabb lesz az oldalbetöltés, tehát érdemes ezeket mellőzni vagy akár utólag kivenni.

Távolítsuk el a szükségtelen vagy lassú beépülő modulokat!

A beépülő modulok létrehozása során nem minden esetben szempont a teljesítmény. Vagyis az, ami látszólag nagyszerűen működik, valójában súlyosan lelassíthatja webhelyet. Szerencsére azonban számos ingyenes eszköz áll rendelkezésre annak felderítésére, hogy mely modulok a késlekedés okozói. Ha megvannak a fő felelősök, egyszerűen távolítsuk le őket, és máris tettünk egy szívességet magunknak. Ugyanígy érdemes eljárni akkor, ha nem használt, felesleges bővítményekre bukkanunk. 

Image

Csökkentsük a képméreteket!

A képek jelentősen lecsökkenthetik a webhely letöltési sebességét. A szuper részletes fotók készítésére alkalmas kamerák korában gyakran előfordul, hogy a képek fölöslegesen nagy felbontásúak. Ezért könnyen elképzelhető, hogy a fotók méretének csökkentése nem befolyásolja a minőségüket. Annál inkább a gyorsaságot, mert az alacsonyabb felbontású fotók betöltése kevesebb erőforrást igényel.

Csökkentsük a webhely átirányítások számát!

Minden egyes átirányítás további HTTP-kéréseket jelent a böngésző és a szerver között, ami nyilván rontja az oldal válaszidejét. A hüvelykujjszabály az, hogy átirányítást csak olyan esetekben alkalmazzunk, amikor az elengedhetetlen. A redirect számok csökkentésének egyébként számos módja létezik. Például érdemes törekedni a site-átstrukturálások minimalizálására, a láncolt átirányítások, átirányítássorozatok kialakulásának megelőzésére, a régi átirányítások kiegyelésére stb.

Optimalizáljuk az adatbázist!

Számos adatbázis van tele szükségtelen adatokkal, amelyek szintén lassítják a betöltési időt. Az olyan tartalmak, mint a kukába helyezett elemek, a spam megjegyzések és a régi felhasználói fiókok mind csökkentik a válaszidőt. Érdemes ezért követni azt a tanácsot, hogy ha már nincs szükség ezekre az adatokra, mindig töröljük ki őket. Az adatbázis táblázatban szerepelő felesleges szóközök eltávolítása szintén üdvös hatást gyakorolhat a letöltési sebességre. 

Végszó

Bízunk benne, hogy a fentiekben hasznos és könnyen megvalósítható ötleteket tudtunk adni. Természetesen mindezek a tanácsok csak a megfelelő tárhely birtokában jelentenek valódi segítséget, vagyis gyorsabb betöltést. Honlapunkon megtekinthetők a tárhely csomagjaink, amiből mindenki kiválaszthatja saját igényeinek éppen megfelelőt.