SSD vagy HDD? Melyik háttértár-típus ideális a webhelyek számára?

Annak, aki weboldalt kíván létrehozni és fenntartani, a webtárhely-szolgáltató kiválasztása során számos szempontot mérlegre kell tennie, ha szeretne biztos lenni abban, hogy azt kapja a pénzéért cserébe, amire valóban befizetett. A szolgáltatók által kínált megoldások között ugyanis számos különbség létezik, és ezek a különbségek nagyon is lényegesek lehetnek a termékek használhatósága szempontjából. Az egyik ilyen fontos eltérés, hogy a csomagokhoz milyen típusú háttértár – SSD vagy HDD – tartozik. Igen ám, de ez a két kifejezés könnyen zavart kelthet az erőben, főleg a témával csak most ismerkedő újoncok esetében. Ezért az alábbiakban egy-két pillantás erejéig megnézzük, mit kell tudni a témában.

Mi a különbség az SSD és a HDD között?

A merevlemez-meghajtó (Hard Disc Drive) egy legalább fél évszázados múltat maga mögött tudó tárolóeszköz. A Magyarországon winchester néven is ismerős alkatrész mágneses forgó lemezt és „fejeket” tartalmaz, amelyek az adatok olvasására és írására szolgálnak, ezért belülről szinte úgy néz ki „vinyó”, mint egy lemezjátszó. Mivel ez a fajta tároló mozgó alkatrészeket tartalmaz, lassabb és kevésbé megbízható, mint az SSD.

Image

Az SSD az adatok tárolásának legmodernebb eszköze. Nincsenek benne mozgó alkatrészek, innen ered a „szilárdtest meghajtó” (Solid State Drive) elnevezése. Mivel az SSD-k nem tartalmaznak forgó lemezt, sem fejeket, az ezeken a meghajtókon tárolt adatok eléréséhez szükséges idő nagyon rövid, vagyis nagyrészt ennek köszönhető az SSD-k legjobb tulajdonsága, hogy villámgyorsan működnek.

De akkor melyik típust érdemes preferálni?

Az általános teljesítmény és megbízhatóság tekintetében az SSD-k magasan verik a HDD-ket. Sokkal gyorsabbak ugyanis, mint a hagyományos merevlemezek, és jóval megbízhatóbbak is azoknál mozgó alkatrészeket nem tartalmazó kialakításuknak köszönhetően. Eme remek tulajdonságaiknak hála a szilárd test meghajtók garantálják a biztonságos adattárolást lehetőségét is, hiszen esetükben elenyésző a valószínűsége annak, hogy a lemez meghibásodása adatvesztést okoz. Az SSD-k használatának egyetlen hátránya az, hogy általában drágábbak, mint a hagyományos winchesterek, és nem biztosítanak akkora tárhelyet, mint egy HDD ugyanakkora kiadásért cserébe. Mindazonáltal a legtöbb webhely esetben a magasabb költség elenyésző az SSD használat okozta teljesítményjavulás tükrében.

Image

Miért lényeges kérdés a tárolóeszköz típusa a weboldalak szempontjából?

Webtárhely-szolgáltatás kiválasztásakor tehát azért fontos ellenőrizni, hogy a kiszemelt csomaghoz milyen típusú – HDD vagy SSD – háttértár tartozik, mert a tárolóeszköz típusa jelentősen befolyásolhatja a webhely teljesítményét, és így végső soron a site mögött álló vállalkozás nyereségességét is.  Az SSD alapú tárhellyel operáló szolgálatások igénybe vétele által biztosítható, hogy sokkal gyorsabban legyenek letölthetők a webhelyek oldalai és tartalmai, mint egy HDD tárolóeszközt használó szolgáltató esetében.

Nyilván mind azt szeretnénk, hogy weboldalaink a lehető leggyorsabban töltődjenek be, azonban a sebesség kérdése nemcsak a webhelytulajdonosok, hanem a felhasználók, sőt a keresőmotorok szempontjából nézve is kritikus fontosságú – az oldalbetöltés gyorsasága ugyanis komoly befolyást gyakorol a site-ok Google (Bing, Yahoo! stb.) rangsorokban felvett pozícióira nézve. Amikor a keresőmotorok meghatározzák a webhelyek helyezéseit – sok más tényező mellett – azt is nézik  hogy egy site milyen tempóval töltődik le, méghozzá  azon az alapon, hogy a gyors oldalaknak a felhasználók nagyon örülnek, a lassúaknak nagyon nem.  Tehát ezért – is – olyan fontos napjainkban mindenképpen SSD-alapú tárolóeszközökket alkalmazó webtárhely-szolgáltató kiválasztására törekedni. Ugyanis még mindig léteznek olyan cégek a piacon, amelyek kizárólag HDD alapú tárhelyeket kínálnak, aminek következében valószínűsíthető, hogy a webhely lassú lesz, ennélfogva pedig a Google találati listáiról nem vonz majd be akkor fizetőképes forgalmat, mint amekkorát amúgy megérdemelne. Mindazonáltal ha a hosztolni kívánt site-nak nincsenek nagyra törő ambíciói, egy HDD-s tárhely is megfelelő választást jelenthet természetesen, csak készülni kell a sebeség tekintetében a kompromisszumra.

Egy szó, mint száz

Mivel pontosan tisztában vagyunk vele, hogy a webhelyek sebessége mennyire fontos szempont napjainkban, ezért csakis high-end háttértárakat kínálunk webtárhely csomagjainkban a szupergyors sebesség és a legmagasabb szintű megbízhatóság érdekében.