Hogyan ellenőrizd a weboldalad teljesítményét?

Előfordult már, hogy a weboldalad „belassult”? Számos oka lehet a sebesség csökkenésének, ha pedig nem a te internetkapcsolatoddal van a hiba, akkor érdemes minél hamarabb kideríteni az okokat. De a teljesítmény ellenőrzése minden esetben elengedhetetlen, amikor egy új weboldalt készítesz vagy a már meglévő oldaladon módosítasz. Nincs bosszantóbb egy lassan töltődő oldalnál, egy gyors és optimalizált weboldal pedig nem csak a látogatókat teszi boldoggá, hanem a keresőmotorokat is, ami jobb helyezéshez vezethet a keresési találatok között. De hogyan is ellenőrizd mindezt? Mutatjuk lépésről lépésre!

Miért fontos a weboldalad teljesítményének ellenőrzése?

Mielőtt belevetnénk magunkat a technikai részletekbe, érdemes megérteni, miért is olyan fontos ez az egész. Egy lassú oldal nem csak hogy a látogatók türelmét próbálja meg, de a keresőmotorok sem szeretik. Egy gyorsan betöltődő oldal jobb helyet foglal el a keresési találatok között, ami több látogatót és potenciálisan több ügyfelet is jelent számodra. A vevőid pedig egy olyan termékre vagy szolgáltatásra kíváncsiak, mint a tiéd. Ha nem kapják meg a megfelelő információt, már bottal ütheted a nyomukat, tovább böngésznek, amíg várakozás nélkül megtalálják, amit keresnek.

Image

Hol kezdd el?

Az első lépés az, hogy kiválassz egy eszközt a teljesítmény méréséhez. Rengeteg ingyenes és fizetős alkalmazás áll rendelkezésre, itt a legismertebbeket ajánljuk:

  • A Google PageSpeed Insights egy online eszköz, amely elemzi egy weboldal teljesítményét mind asztali, mind mobil eszközök számára. Egy 0-tól 100-ig terjedő skálán ad visszajelzést az oldalad teljesítményéről, és az eszköz konkrét javaslatokat kínál az optimalizációra és a sebesség növelésére. Az optimalizálatlan tartalmaktól kezdve, mint például a képek és javascriptek, egészen a felhasználói élményig, a PSI kiváló útmutatást nyújt weboldalak optimalizálásához.
  • A GTmetrix egy másik népszerű ingyenes online eszköz, amely mélyrehatóan elemzi egy weboldalad teljesítményét. Egyszerűen beírod a weboldal URL-jét, mely után a GTmetrix részletes jelentést készít az oldal betöltési idejéről, optimalizációs lehetőségeiről és a weboldal erőforrásairól. Továbbá, a GTmetrix két ismert eszköz, a Google PageSpeed és a YSlow eredményeit is integrálja, így kínálva egy átfogó képet az oldal teljesítményéről. Az így kapott információk segítenek neked vagy a fejlesztődnek a teljesítménybeli problémák azonosításában és javításában.

Hogyan értelmezd az eredményeket?

Amikor lefuttatsz egy tesztet, rengeteg információ jelenik meg. Néhány fontos terület, amire oda kell figyelned:

  • Betöltési idő: Ez az az idő, amennyi alatt az oldal betöltődik. Általánosságban az 1-3 másodperces betöltési időt tekintik ideálisnak.
  • Optimalizálatlan képek: A túl nagy képek jelentősen lassíthatják az oldalad. Figyelj oda a képek méretére és formátumára!
  • Javascript és CSS: Győződj meg róla, hogy a kódokat jól optimalizálták, és nincsenek felesleges kódok.

Javaslatok a javításokhoz

A legtöbb eszköz tanácsokat is ad, hogyan javíthatsz az oldal sebességén. Nézd meg ezeket a javaslatokat, és próbáld meg őket alkalmazni, hogy gyorsítsd az oldalad: pl. azonosítsd és tömörítsd a nagy méretű képeket, hogy gyorsabban betöltődjenek; használd a kódok, például a CSS és a JavaScript, minifikálását a felesleges kódok eltávolításához; alkalmazz gyorsítótárazást a gyakran használt tartalmak gyorsabb betöltéséhez; és ellenőrizd a harmadik féltől származó beépülők vagy könyvtárak hatását az oldal sebességére. Ezenkívül fontos a szerver válaszidejének optimalizálása és a mobiloptimalizálás érdekében a választervezés alkalmazása.

Image

WordPress, mint világviszonylatban is az egyik legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer, számos lehetőséget kínál a weboldalak teljesítményének javításához. Számos bővítmény nyújt optimalizálási megoldást, mint például a W3 Total Cache vagy az Autoptimize, amelyek gyorsítótárazásra, fájlok tömörítésére vagy összefűzésére kínálnak megoldásokat. Sok WordPress-re specializálódott szolgáltatás, specifikus gyorsítótárazási megoldásokat és optimalizációs technológiákat kínál.

Ha ezek sem vezetnek eredményre, érdemes a tárhelyszolgáltatónál keresni a hibát, és végső esetben szolgáltatót váltani. A weboldal költöztetéshez segítséget nyújt a Forpsi.

Rendszeres ellenőrzés

Ne elégedj meg azzal, hogy egyszer ellenőrizted az oldalad. A weboldalak és az azokon található tartalmak folyamatosan változnak, ezért érdemes havonta vagy legalább negyedévente ellenőrizni az oldal sebességét.

A weboldal teljesítményének ellenőrzése elengedhetetlen annak érdekében, hogy a látogatók és a keresőmotorok is szeressék az oldaladat. Kövesd az említett lépéseket, használj megfelelő eszközöket, és ne felejtsd el rendszeresen ellenőrizni a teljesítményt!