MI újság? Hírszemle a mesterséges intelligenciáról megjelent írásokból

OpenAI fejlesztések

Az OpenAI jelentős fejlesztéseket jelentett be a ChatGPT, az AI chatbot technológiájával kapcsolatban. Az új fejlesztések között szerepel a modell bővítése 13 nyelven, beleértve a magyar nyelvet is, és a kérdések pontosabb és hatékonyabb megválaszolására való képesség javítása. Az OpenAI célja a ChatGPT további fejlesztése és finomítása annak érdekében, hogy a chatbot még inkább emberi szintű kommunikációra képes legyen. Az AI technológia gyors fejlődése és alkalmazása új lehetőségeket kínál a vállalkozások számára, beleértve az automatizált kommunikációt és a hatékonyabb ügyfélszolgálatot. Az OpenAI technológiája azonban új kihívásokat is felvet, beleértve az adatvédelmi aggályokat és az AI technológia emberi jogokra gyakorolt hatását. Az AI technológia fejlődése továbbra is folytatódik, és kulcsfontosságú a megfelelő szabályozás és felügyelet biztosítása annak érdekében, hogy a technológia a társadalom és a gazdaság számára hasznos legyen.

iPon, 2023.03.25.

Új MI funkciókat mutatott be a Canva

A Canva bemutatta új MI funkcióit, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy egyszerűbben és hatékonyabban dolgozzanak a tervezőprogramban. Az új funkciók lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy gyorsabban hozzanak létre és szerkesszenek grafikákat az AI technológia segítségével. A Canva új funkciói jelentős előrelépést jelentenek a tervezés és grafikai munka területén, és versenytársaikat is rákényszerítik az innovációra. Az Adobe például a konkurencia nyomása miatt már bejelentette, hogy bevezeti az AI technológiát szoftvereikbe. Az AI technológia fejlesztése a jövőben továbbra is folytatódik, és számos felhasználási területe lehet. Az AI modellnek lehetősége van arra, hogy javítsa az emberek munkájának hatékonyságát és a vállalatok eredményességét. A Canva új AI funkciói segíthetnek a tervezőknek és a grafikusoknak gyorsabban és hatékonyabban dolgozni, ami időt és pénzt takarít meg számukra. Az AI technológia további alkalmazása és fejlesztése révén az emberek munkája és életminősége tovább javulhat, és a tech világ fejlődése is gyorsulhat.

Computerworld, 2023.03.25.

Image

Biztonsági rést találtak a ChatGPT-ben

Az OpenAI ChatGPT nevű mesterséges intelligencia chatbotjának új biztonsági réseket találtak, amelyek lehetővé teszik a felhasználók által megadott információk jogosulatlan elérését. Az OpenAI már dolgozik a hibajavításon, és azt javasolja, hogy a felhasználók csak olyan adatokat osszanak meg az AI-val, amelyeket nyilvánosan is közzétettek. Az AI modellnek azonban már korábban is voltak biztonsági és magánéleti aggályai, amelyeket figyelembe kell venni a fejlesztések során. Az AI modell fejlesztése és alkalmazása összetett kihívásokkal jár, és az OpenAI és más szakértők folyamatosan keresik a megoldásokat az AI modell további fejlesztéséhez és biztonságosabb felhasználásához. Az OpenAI ChatGPT és hasonló AI modellek továbbra is fontos szerepet játszanak a tech világban, és egyre nagyobb hatással lehetnek az emberek életére. Az AI fejlesztése és alkalmazása azonban csak akkor lehet hatékony és biztonságos, ha a fejlesztők és a felhasználók egyaránt figyelnek a biztonsági és magánéleti aggályokra, és megfelelő intézkedéseket hoznak azok kezelésére.

Index, 2023.03.27.

Chat és hang interfészekkel frissít a GitHub

A GitHub frissítette a Copilot X-et, amely mostantól chat és hang interfészeket is tartalmaz. Az OpenAI-val együttműködve létrehozták a világ első generatív AI fejlesztő eszközét a Codex modell segítségével, amely a GPT-3 leszármazottja. A GitHub Copilot X mostantól támogatja a pull requesteket, válaszol dokumentációs kérdésekre, és a GPT-4 alkalmazásával személyre szabja a fejlesztői élményt. Az AI által vezérelt automatikus kiegészítés csak a kezdet. A GitHub Next R&D csapata arra törekszik, hogy az egész fejlesztési életciklusban AI asszisztenssé alakítsa a GitHub Copilot-t. Az új chat funkció messze túlmutat a kódtanácsadáson, és mélyen beágyazódik az IDE-be, felismerve a beírt kódot és a hibajelzéseket. A GitHub Copilot segítségével azonnali analízist, magyarázatokat, teszteket és javasolt hibajavításokat kaphatnak a fejlesztők. A GitHub Copilot for Docs egy új chat-alapú eszköz, amely a fejlesztők által használt nyelvekhez, keretrendszerekhez és technológiákhoz kínál AI által generált válaszokat a dokumentációra vonatkozó kérdésekre. Az új szolgáltatás segíti a React, Azure Docs és MDN dokumentációk gyors tanulását és iterációját. A GitHub mérlegeli a szolgáltatás bővítését a szervezeti tárolókra és belső dokumentációkra is. A GitHub mérnökei további forrásokat is indexelnek a GitHub Copilot számára, beleértve az issue-kat, a pull requesteket, a megbeszéléseket és a wikiket, hogy a fejlesztők teljes körű információkat kapjanak a technikai kérdések megoldásához.

chatgpt4.ai, 2023.03.28.

Image

A ChatGPT munkahelyi alkalmazásai

A ChatGPT munkahelyi alkalmazásairól szól a Portfolio cikke. A chatbotok már egyre több területen nyújtanak segítséget, a ChatGPT pedig a mesterséges intelligencia legmodernebb változata, amely nagyban hozzájárul a vállalatok digitalizációjához és hatékonyságának növeléséhez. Az alkalmazás előnyeit és lehetőségeit a hazai cégek is felismerik, és egyre többen alkalmazzák belső kommunikációban, ügyfélszolgálatban és üzleti folyamatok automatizálásában. A cikk bemutatja, hogy hogyan segíti a ChatGPT a vállalatok működését, és milyen konkrét alkalmazási lehetőségei vannak.

Portfolio, 2023.03.28.

Az MI fejlődése számos szakterületen változásokat hozhat

A 444.hu cikkében a világgazdasági fórum jelentésére hivatkozva arról írnak, hogy a mesterseges intelligencia (MI) terjedése és fejlődése számos szakmában jelentős változásokat okozhat. A jelentés szerint az elkövetkező évtizedekben a munkavállalók kb. 50%-a érinthető lehet a MI hatására, és mintegy 300 millió ember veszítheti el az állását. A cikk azonban kiemeli, hogy a MI nem csak veszélyeket hordoz magában, hanem lehetőséget is teremt az új, innovatív területek megjelenésére és az emberi munka minőségének javítására. Emiatt fontos, hogy az érintettek felkészüljenek a változásokra és a kormányok, vállalatok felelősségteljesen kezeljék a MI fejlődéséből adódó kihívásokat.

444.hu, 2023.03.28.

Elon Musk az MI fejlesztések felfüggesztésére szólított fel

Az Wall Street Journal cikke szerint Elon Musk, Sam Altman és több mint 20 másik mesterséges intelligencia (MI) szakértő arra szólították fel a szakmát és a politikai döntéshozókat, hogy szüntessék meg az MI fejlesztését, amíg nem sikerül megoldaniuk az etikai és biztonsági kihívásokat. A szakértők úgy vélik, hogy az MI fejlesztése olyan kockázatokat jelenthet az emberiség számára, mint például az autonóm fegyverek, a tömeges munkanélküliség, a személyes adatok védelme és az álhírek terjesztése. Az MI előrehaladtával ezek a kockázatok egyre növekedhetnek, ezért a szakértők szerint sürgősen szabályozni kell az MI fejlesztését, hogy ne jelentsen veszélyt az emberiségre nézve.

wsj.com, 2023.03.29.

Image

MI alapú chatbotokat már adathalászatra is használják

A technológia fejlődése és az MI használata új lehetőségeket teremtett, azonban egyre nagyobb kockázatot jelent a bűnözők általi használata. Az MI alapú chatbotokat már használták adathalászatra és személyes adatok eltulajdonítására, és az elkövetőknek szinte lehetetlen nyomot hagyniuk. Az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzése érdekében azonban szakemberek dolgoznak a biztonsági intézkedések megerősítésén. A jövőben az MI és a ChatGPT használata továbbra is előrelépést jelent a technológia terén, azonban a biztonsági kockázatokkal is számolni kell. Az MI fejlesztéseknek a biztonságra és a magánélet védelmére kell összpontosítaniuk, hogy a felhasználók biztonságosan használhassák az ilyen eszközöket.

ITCafé, 2023.03.30.

Egyre több bűnöző használja a ChatGPT-t

A ChatGPT, vagyis az OpenAI által fejlesztett beszélgetőrobot rendőrségi és Europol-figyelmeztetést kapott, mivel bűnözők és hackerek is használhatják a célzott adathalászat és más illegális tevékenységek elkövetésére. A szolgáltatás további kockázata, hogy egy GPT-4 nevű mesterséges intelligencia-modellre épül, amely még erősebb és jobban képes a szöveggenerálásra, ami további kihívásokat jelent a bűnüldözés számára. Az OpenAI azt állítja, hogy tudomásuk van a problémákról, és dolgoznak azok megoldásán, de egyelőre nem tisztázott, hogy milyen intézkedéseket fognak tenni a felmerült problémák kezelése érdekében.

Index, 2023.03.30.

Nagyot lépett előre a Bing

A Microsoft bejelentette, hogy az új Bing keresési indexe már elérhető a felhasználók számára. Az új index több milliárd weboldalt tartalmaz és még jobb keresési eredményeket kínál a felhasználóknak. Az új index továbbá lehetővé teszi a keresőmotorok számára, hogy azonnali válaszokat adjanak olyan kérdésekre, mint például a számítások, valutakonverziók és időjárás előrejelzések. A Microsoft azt is bejelentette, hogy az új Bing indexét a DuckDuckGo és a You.com is használja majd.

hvg.hu. 2023.03.30.

Image

Új szöveggeneráló rendszert fejlesztett a Viable Writers

A cikk arról szól, hogy a Viable Writers nevű startup egy olyan szöveggeneráló rendszert fejlesztett ki, amely képes mesterkélt szövegek létrehozására, beleértve a blogbejegyzéseket, cikkeket, útmutatókat és hírleveleket. A rendszer lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy előfizetést válasszanak, amely az éves költségvetésük 10-15%-ával csökkentheti az írási költségeket. A Viable Writers azt állítja, hogy az alkalmazásukkal írt anyagok ugyanolyan minőségi szintet érnek el, mint a kézzel írt szövegek. Az alkalmazás számos iparág számára hasznos lehet, beleértve a marketinget, az újságírást és az oktatást.

prog.hu, 2023.03.30.

Magyar kutatók depressziót felismerő mesterséges intelligenciát fejlesztettek

A magyarországi MTA-SZTE Rendszerbiológiai Kutatócsoport új szoftvert fejlesztett ki, amely képes a hang mintáinak elemzésével megállapítani, hogy az adott személy milyen valószínűséggel szenved mentális betegségtől, mint például a depresszió. Az AI-alapú rendszer olyan beszélgetések feldolgozására alkalmas, amelyeket az érintett személyek egy felügyelet nélküli, interaktív beszélgetési szobában folytatnak. A szoftvert előzetesen tesztelték az amerikai hadsereg tagjain, és a kutatók reményei szerint az eszköz hozzájárulhat a mentális zavarok korai felismeréséhez és az időben történő kezelésükhöz. A fejlesztők célja az is, hogy a program alkalmazásával a jövőben a mentális betegségek előfordulási gyakorisága, valamint a mentális egészségügyi ellátás minősége javuljon.

hvg.hu, 2023.03.30.

Image

A Midjourny megszűntette az ingyenes hozzáférést a képalkotó modelljéhez

Az MI-alapú képalkotó modell, a Midjourney, amelynek segítségével létrehozhatóak szinte valóságosnak tűnő fotók, most korlátozza az ingyenes hozzáférést a korábbi ingyenes próbaidőszak után. A korábbi verziókhoz képest a Midjourney új verziója sokkal jobb az emberábrázolásban, ami miatt az általa készített képek még realisztikusabbnak tűnnek. Az MI algoritmusok fejlesztése miatt pedig egyre többet lehet hallani a deepfake problémájáról, amely egyre jobban aggasztja az embereket. Azonban nem csak az ingyenes hozzáférés korlátozása segíthet a probléma megoldásában, hanem az is, hogy ne fejlesszenek olyan erősebb MI-alapú modellt, amely segítségével még realisztikusabb hamis képeket lehetne készíteni.

Telex, 2023.03.30.

Az olasz hatóságok betiltották az OpenAI ChatGPT használatát

Az olasz adatvédelmi hatóság betiltotta az OpenAI ChatGPT chatbot használatát az országban, mivel aggályok merültek fel az ügyfelek személyes adatainak védelmével kapcsolatban. A hatóság szerint az alkalmazás nem biztosítja megfelelően a felhasználók magánéleti jogainak védelmét, és a felhasználók által megosztott információkat az USA-beli OpenAI társasághoz továbbítják, ami az európai adatvédelmi szabályokkal nem összeegyeztethető. Az OpenAI korábban azt nyilatkozta, hogy a ChatGPT chatbotot az európai adatvédelmi szabványoknak megfelelően fejlesztették ki, és a felhasználók adatait biztonságosan kezelik. Az OpenAI további magyarázatot és utasításokat nyújtott az olasz hatóságoknak a probléma megoldására. Az olasz hatóságok egyébként az elsők között vannak, akik betiltották az OpenAI ChatGPT alkalmazását az adatvédelmi aggályok miatt.

euronews.com, 2023.03.31.