6+6 veszély, ami a helyi informatikai rendszereket fenyegeti #2

Sorozatunk második részében folytatjuk annak vizsgálatát, hogy milyen események és tényezők jelentenek fenyegetést és hogyan hatnak a helyi informatikai rendszerekre. Az előző részben megnéztük a hardver meghibásodás, az adatvesztés vagy adatmegsemmisülés, a biztonsági rések és adatsértések, a rendszerleállások, a teljesítményproblémák és lassú válaszidők és az adatinkonzisztencia és adatszinkronizációs hibák okozta problémákat. Lássuk a következő hat veszélyt, ami a helyi informatikai rendszerekre károsan hat:)

Image

7. Nehézkes adatintegráció és adatmigráció

Az új rendszerekbe történő átállás vagy különböző rendszerek közötti adatmozgatás bonyolult és időigényes lehet. Ki ne élte volna át, amikor egy régi adatbázis migrálása után nem a várt eredményt kapja. Persze, nem mindennapi probléma, de a hatása a mindennapi munkára is hatással van.

A nehézkes adatintegráció és adatmigráció jelentős kihívást jelentenek a vállalatok számára, mivel ezek a folyamatok kulcsfontosságúak az adatok egységes és koherens kezelésében, ugyanakkor számos problémát rejthetnek, mint az eltérő adatformátumok és rendszerek közötti kompatibilitási problémák, adatminőségi kérdések, adatvesztés kockázata és az adatkonverziós hibák. Ezek kezelése érdekében létfontosságú a gondos tervezés, az előzetes tesztelés, a megfelelő eszközök és technológiák kiválasztása, valamint az adatminőség folyamatos monitorozása és javítása, ami a sikeresség záloga lehet. Az adatintegrációs és migrációs projektek sikere nagymértékben függ az előkészítés minőségétől és a projektben résztvevő csapatok közötti szoros együttműködéstől.

Image

8. Adatvédelmi és megfelelőségi kérdések

Ez az előző részben érintettük, de egyre fontosabb, mert a szigorodó adatvédelmi törvények és előírások betartása komoly kihívást jelent. Egy kisvállalkozás nem rendelkezhet minden esetben forrással arra, hogy megfelelő adatvédelmi protokollt alkalmazza, ezért jó választás lehet, ha üzleti folyamatait és adatait egy felhőszolgáltatóra bízza, aki megfelelő és szigorú szabályokat követve kezeli a rábízott adatokat.

Image

9. Felhasználói hozzáférési és jogosultsági problémák

Ha nem egyszemélyes vállalkozásról beszélünk, akkor gondoskodni kell a felhasználói szintű hozzáféréshez. Ezek a folyamatok komoly befolyással vannak az adatok biztonságára, a rendszerintegritásra, és felvetik a jogszabályi megfelelés kérdéseit is. Amikor a felhasználók túl széles körű hozzáféréssel rendelkeznek, vagy nem megfelelően kezelik a jogosultságokat, fennáll a veszélye az adatok illetéktelen hozzáférésének, manipulálásának vagy elvesztésének. Ez a helyzet komoly biztonsági réseket eredményezhet, amelyek kihasználhatók kártékony tevékenységekhez, mint például adatszivárgás, szabotázs vagy vírusok terjesztése. (Erről is volt szó az előző bejegyzésben.) Továbbá, a nem megfelelően kezelt hozzáférési jogosultságok megnehezíthetik a jogszabályi és iparági előírásoknak való megfelelést, ami jogi felelősségre vonáshoz, és a vállalat hírnevének sérüléséhez vezethet. Ezért elengedhetetlen a hatékony hozzáférés-kezelési és jogosultsági politikák kidolgozása és betartása a vállalkozások számára, hogy megvédjék az adataikat és rendszereiket.

Image

10. Elavult rendszerek és technológiák

Az elavult technológiák használata növeli a biztonsági kockázatokat és csökkenti a rendszer hatékonyságát, viszont minden szoftvert, és eszközt naprakészen tartani nemcsak felesleges, de sok esetben felesleges is, ha a vállalkozás igényei ezt messze nem követelik meg. Ezzel szemben a felhőszolgáltatók megteszik az ügyfeleik helyett, hogy eszközeit fejlesztik, a szoftveres környezetet naprakészen tartják. A skálázásnak köszönhetően viszont csak akkora erőforrást vesz igénybe, amekkorára szüksége van, és csak azért is fizet.

Image

11. Kiberfenyegetések és malware támadások

A kiberbűnözők folyamatosan fejlesztik módszereiket, hogy kiaknázzák a helyi informatikai rendszerek sebezhetőségeit. A malware támadások, vírusok, trójai programok, és zsarolóvírusok, komoly károkat okozhatnak, beleértve az adatok megsemmisítését, a rendszer teljesítményének csökkenését, és a bizalmas információk illetéktelen kezekbe jutását.

Image

12. Fizikai megsemmisülés

A végére hagytam az egyik legkellemetlenebb fenyegetést: Ha az irodát vagy üzletet a benne lévő informatikai eszközökkel együtt természeti katasztrófa (árvíz, földrengés, tűzvész) hatására használhatatlanná válik. Az emberi hibák, például a nem megfelelő karbantartás vagy a berendezések helytelen használata, szintén kritikus károsodáshoz vezethetnek. Szándékos rongálás, mint a betörések is kárt tehetnek az eszközökben.

Ezek az események rámutatnak a kockázatkezelés és a katasztrófa utáni helyreállítási tervek fontosságára az IT infrastruktúra védelmében.

Ezen fenyegetések kezelése érdekében a szervezeteknek átfogó biztonsági stratégiát kell kialakítaniuk, erről a következő bejegyzésben olvashatsz.