A felhő vs. NAS: Miért jobb választás a felhőszolgáltatás?

A minap szembejött velem egy facebook bejegyzés: „Miért jobb a NAS, mint a felhőszolgáltatás?” Bevallom, van otthon NAS-unk, 10+ számú eszközről érjük el az ott tárolt tartalmakat akkor is, ha az internetszolgáltatónál valami hiba lép fel. De miért jobb… vagy inkább milyen szempontokból jobb egy felhőszolgáltatás.

(Nyilván egy nagyobb vállalkozás nem NAS-t használ, hanem vannak központi szerverei, de ez a cikk most nem nekik szól.)

Skálázhatóság

A felhőszolgáltatások egyik legnagyobb előnye a skálázhatóság. A felhasználók egyszerűen növelhetik vagy csökkenthetik a tárolókapacitást igényeiknek megfelelően anélkül, hogy drága hardverfrissítéseket, időigényes adatmásolást kellene végrehajtaniuk. Egyes számítások szerint a felhővel összehasonlítva a NAS több tárhelyet biztosít ugyanannyiért, de a rugalmas bővítés lehetőségét csak a felhő biztosít.

Image

Költséghatékonyság

Egy NAS fenntartása, frissítése relatíve olcsóbb, amíg nem történik egy meghibásodás, és nem merülnének fel a javítással kapcsolatos költségek. A felhőszolgáltatás nem igényelt befektetést, nincsenek rejtett költségek sem. Természetesen van díja, amiért drágább megoldásnak tűnhet, ám ha megnézzük a szolgáltatás és a biztonság színvonalát már nem is tűnik borsosnak az ár.

Elérés

Egy otthoni hálózat sávszélességét nem arra optimalizálták, hogy azon keresztül honlapot, több felhasználó számára fenntartott tárhelyet üzemeltessünk. Tehát – bár a NAS alkalmas arra, hogy weboldal, vagy online szolgáltatást fusson rajta, – jelentősebb látogatottság esetén mindenképpen a felhőszolgáltatás a jó választás.

Biztonsági mentések

A NAS sokkal jobb megoldás annál, ha nincs, mert a RAID támogatás lehetővé teszi, hogy több merevlemezt (vagy SSD-t) egyetlen logikai egységként kezeljünk, így csökkentve az adatvesztés esélyét. Az adatok maximális védelmét mégis felhőszolgáltatók biztosítják, mert automatikusan készítenek biztonsági mentéseket, melyeket különböző földrajzi helyeken tárolnak. Ez megóvja az adatokat az olyan veszélyektől, mint például a tűz, árvíz, hardverhiba, vagy ha egyszerűen meglovasítják az eszközödet. Tehát a felhőben tárolt adatok természeti katasztrófa vagy bűncselekmény ellen védettebbek otthon tárolt társaiknál.

Image

Biztonság

A felhőszolgáltatók gyakran rendelkeznek fejlett biztonsági protokollokkal, amelyek olyan korszerű és kifinomult biztonsági intézkedéseket és eljárásokat alkalmaznak, amelyek védelmet nyújtanak a kiberfenyegetésekkel és más biztonsági kockázatokkal szemben. Ezek az intézkedések lehetővé teszik a felhasználók adatainak és az alkalmazásoknak a felhőben való biztonságos tárolását és kezelését. Ilyenek a titkosítás, a többlépcsős azonosítás, tűzfalak, behatolásdetekciós és -megelőzési rendszerek, a rendszeres biztonsági mentések stb. Mindamellett a felhőszolgáltatók folyamatosan fejlesztik és alkalmazzák a legújabb biztonsági technológiákat és eljárásokat a felhasználók és az ügyfelek adatainak védelme érdekében.

Frissítések és karbantartás

A felhőszolgáltatók általában automatikusan frissítik és karbantartják infrastruktúrájukat, míg egy NAS rendszer esetében a felhasználónak kell gondoskodnia ezekről a feladatokról. A NAS beállítása általában több időt igényel, az egyszerű telepítéstől a RAID-konfigurációig, a felhő viszont néhány másodperc alatt beállítható. Bár sokat egyszerűsödött a téren a NAS, mégis inkább a technikában jártas felhasználókra számít, és a könnyű használatban nem tud versenyezni a felhővel.

Természetesen a NAS rendszereknek is megvan a maga helye, különösen nem üzleti célú felhasználás esetén, vagy a két rendszer kombinációjaként, ha nem rendelkezünk megbízható internetkapcsolattal. Mindazonáltal a felhőszolgáltatások előnyei, mint a skálázhatóság, hozzáférhetőség és biztonság, sok esetben előnyösebbé teszik azt a NAS-nál.