Felhő trendek a horizonton. Mit hoz 2023?

A 2020-as évet a felhőmegoldások nagy fellendülése jellemezte. Részben a technológiai fejlesztések miatt lehetővé, részben a COVID miatt szükségessé vált, hogy a vállalatok nagy része az online térbe költözött. A Gartner.com 2022. október 31-án közzétett előrejelzése szerint a nyilvános felhő-szolgáltatásra fordított globális kiadások 2023-ban 591,8 milliárd dollárra, azaz 2022-höz képest 20,7%-kal nőnek. Sid Nag, a Gartner elemző alelnöke szerint „A felhőalapú számítástechnika továbbra is a biztonság és az innováció bástyája marad, amely agilis, rugalmas és skálázható jellegének köszönhetően bizonytalan időkben is támogatja a növekedést.” Mit jelent ez az ügyfelek számára?

Fejlesztések az adatbiztonság területén

A hatékony felhőbiztonság továbbra is az egyik legfontosabb felhőtrend lesz, mivel egyre több kritikus adat kerül a felhőbe, és egyre szigorúbb előírások vonatkoznak az adatok és alkalmazások védelmére. Ennek eredményeképpen egyre több szervezet fog áttérni a proaktív biztonsági megközelítésre, hogy csökkentse a költséges adatvédelmi incidensek, a megfelelési hibák és a leállások kockázatát. Mivel azonban egyre több vállalat igyekszik csökkenteni a költségeket az előrejelzett gazdasági recesszióval szemben, a szolgáltatók az innovatív és költséghatékony kiberbiztonsági megoldások keresésére helyezik a hangsúly a fejlesztések során.

Image

5G további térnyerése

Mivel az 5G nagyobb sávszélességű és gyorsabb adatátvitelre ad lehetőséget, számos alkalmazáshoz szükséges rendkívül alacsony késleltetést biztosíthat, beleértve felhőszolgáltatások elérését, az önvezető járművek széles körű elterjedését, a fejlett egészségügyi szolgáltatásokat, például a távoli távsebészetet. Az Omdia.com szerint az 5G kapcsolatok 2023-ban várhatóan majdnem megduplázódnak, és az év végére elérik a 2 milliárd kapcsolatot.

AI and ML térnyerése

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás két olyan technológia, amely szorosan kapcsolódik a felhőalapú számítástechnikához. Az AI és ML szolgáltatások költséghatékonyabbak, mivel az adatgyűjtéshez és az algoritmusok képzéséhez nagy mennyiségű számítási teljesítményre és tárhelyre van szükség. Megoldást jelentenek a hatalmas adatmennyiségek kezelésére a technológiai vállalatok termelékenységének javítása érdekében. Az ezen a területen várhatóan megjelenő legfontosabb trendek közé tartozik a fokozott automatizálás és az öntanuló képességek, a nagyobb adatbiztonság és adatvédelem, valamint a személyre szabottabb felhő-élmény.

YouTube video thumbnail

Hibrid felhőmegoldások elterjedése

A hibrid felhő olyan megoldás, amelyben az alkalmazások különböző környezetek kombinációjában futnak. A hibrid felhőalapú számítástechnikai megközelítések széles körben elterjedtek, mivel ma már szinte senki sem támaszkodik teljes mértékben a nyilvános felhőre. A leggyakoribb hibrid felhő példa egy nyilvános és egy privát felhőkörnyezet, például egy helyben lévő adatközpont és egy nyilvános felhőalapú számítástechnikai környezet. Előnyei: különböző szolgáltatások előnyeinek kiaknázása, nagyobb rugalmasság, költséghatékonyság.

Költségoptimalizálás

Számos vállalat igyekszik jobban optimalizálni az informatikai szolgáltatásokra fordított kiadásait. Ezért a felhőszolgáltatók költséghatékony felhőmegoldásokat hoznak létre, és magas szintű teljesítményt és rendelkezésre állást biztosítanak. A felhőszolgáltatóknak hatékonyan kell majd felhasználniuk a rendelkezésükre álló erőforrásokat, és a felhőszolgáltatások költséghatékonyságának biztosítása érdekében optimalizálást kell kínálniuk a felhőalapú munkamenetekre.