5 ok, hogy miért ne válts felhő-szolgáltatásra

A felhőszolgáltatás nem való mindenkinek. De kiknek nem? Összegyűjtöttünk 5 okot, miért NE válts felhő-szolgáltatásra 2023-ban.

A felhő-szolgáltatás túl bonyolult.

Ha nem használsz Google Drive-ot vagy a fotóidat nem az iCloudon tárolod, nem a Gmail-t vagy más népszerű e-mail szolgáltató (pl.: freemail) felületén levelezel, hanem saját szerver zümmög az előszobaszekrényben vagy az irodád szerverszobájában, akkor a felhő valóban nem neked való. Ha az itt felsoroltak közül legalább egy nem igaz, valójában te is használsz felhőszolgáltatásokat úgy, hogy eddig nem is tudtál róla. Kényelmes? Biztonságos? Olcsó? Naná.

Szeretsz minden adatot laptopodon tárolni.

Ha minden adatod, alkalmazásod egy helyen van jó helyen, és az a laptopod, akkor nem érdemes azon agyalni, hogyan tudod bárhol elérhetővé tenni, vagy biztonságban tudni azokat. Ne feledkezz meg a lakásod és a munkahelyed fizikai biztonságáról gondoskodni. Jó, ha utazás közben is szorosan magadhoz szorítod a gépedet. Igyekezz minél gyakrabban biztonsági másolatot készíteni.

Image

Jobban bízol a költséges megoldásokban.

Azt az elvet vallod, hogy amit megveszel az a tiéd. Legyen szó szoftverről, szerverről, biztonsági őr idejéről, sávszélességről… Ha vállalkozó vagy, és honlapot üzemeltetsz, szükséged lesz egy szerverre. Vannak ilyen megoldások. A szerverre kell egy operációs rendszer, és jöhet a honlap. A vasat üzemeltetheted egy szerverparkban vagy az első pontban említett előszobaszekrényben. És kell internetelérés is, jó széles sáv, hogy a felhasználói élményt a lassú oldal ne csorbítsa. De választhatod azt a megoldást is, hogy szakemberekre bízod mindezt, akik olcsóbb és korszerűbb megoldást kínálhatnak neked, és még értened sem kell hozzá.

Kedveled a bonyolult megoldásokat.

Az egyedi megoldások vagy egyszerűek és drágák vagy olcsók és bonyolultak. De téged nem hatnak meg a felhasználóbarát szólamok, saját fejlesztésű platformon szeretnéd a rendszered üzemeltetni, mert komoly számítástechnikai ismeretekkel rendelkezel, és ha munkatársad van, megéri őt betanítani. A közös munkavégzés, az adatmegosztás, a kapcsolattartás és az online kommunikáció gyorsasága, átláthatósága és egyszerűsége nem kívánalom. A biztonságos környezet pedig nem több jólhangzó lózungnál.

Image

A megbízhatóság sokadlagos szempont.

A globális szintű, erős, maximálisan megbízható adatközpontok helyett jobban bízol a saját a magad telepített saját szerveredben, van időd, hogy a szükséges biztonsági frissítéseket telepítsd, folyamatosan figyelemmel kísérd a teljesítményt, és a leggyorsabban beavatkozz. Vagy párnapos leállás nem jelent nagy kiesést a céged életében, és valóban nem kell ezzel a kérdéssel foglalkozni.

A saját rendszered nem kell, hogy rugalmas legyen.

A változásokhoz való gyors alkalmazkodás nem része az üzletmenetednek. A tárhely bővítés ráér, amikor meghozza a futár az új hdd/sdd-t. A sávszélesség bővítését el tudod intézni telefonon. Szerencsére mindig a gép közelében vagy, hogy megtedd a szükséges intézkedéseket, de ha pár napot késik, akkor sem történik semmi baj, a te ügyfeleid lojálisak, és kivárják, míg elérhető lesz a honlapod vagy az online szolgáltatásod.

Különösebben nem érdekel a fenntarthatóság.

A saját eszközeidnek megéri fenntartani egy szervert és szerverszobát. Tudod hűteni, van pénzed a villanyszámlára is. Munkatársaid bejárnak az irodába, nincs igényük arra, hogy otthonról dolgozzanak, de te is az irodában laksz, mert bármi történhet, jó ha a közelben tartózkodsz.