Felhős tanácsok a felhőtlen nyaraláshoz

Hátrahagyni a hétköznapok minden gondját, lazítani, szórakozni és feltöltődni – ez mindannyiunk vágya, amikor nyaralni megyünk. A kiberbűnözők azonban nem pihennek, az elővigyázatlan vakációzók számukra különösen könnyű prédát jelentenek.

Azért, hogy valóban felhőtlen legyen a nyári kikapcsolódás, érdemes néhány alapvető kibérhigiéniás tanácsot megfogadni.

Tartsuk be a biztonságos online vásárlás örök érvényű szabályait!

Akár önállóan szervezzük a nyaralást, akár utazási iroda szolgáltatását vesszük igénybe, nem szabad megfeledkezni a biztonságos online vásárláshoz szükséges előkészületekről.

  1. Laptopunkon, okostelefonunkon frissítsük a szoftvereket, hogy a legújabb sérülékenységeket kihasználó támadásokkal szemben is védett legyen.
  2. Az online vásárláshoz használt fiókjainkat, a különböző platformokon és webáruházakban történő regisztrációhoz állítsunk be erős jelszavakat, és kapcsoljuk be a kétfaktoros azonosítást.
  3. Tovább növelhető a biztonság, ha a vakációhoz kapcsolódó és nyaralás alatti vásárlásaihoz külön felhasználói fiókot hozunk létre, amelyet utóbb megszüntethetünk, vagy következő utazása alkalmával újrahasznosíthatunk. Különösen akkor érdemes ezt fontolóra venni, ha kisebb, helyi szolgáltatóktól is vásárolnánk online, például egy külföldi körút során.
  4. Kizárólag megbízható weboldalakon vásároljunk – adjuk meg személyes- és kártyaadatainkat –, amelyek biztonságos kapcsolaton keresztül kommunikálnak, és érvényes tanúsítványokkal rendelkeznek. Ezt a webcím előtt látható lakat-ikonra kattintva ellenőrizhetjük.
  5. Ne a szolgáltatók nevét írjuk a keresőbe, hanem a webcímüket a böngésző címsávjába, és ellenőrizzük pontosságát. Így elkerülhető, hogy az eredetire megtévesztésig hasonlító áloldalra, a kiberbűnözők csapdájába kerüljünk.
  6. Soha ne kattintsunk, ha egy weboldal, online hirdetés, levélben kapott link vagy melléklet hitelességét illetően akár a leghalványabb kétségünk támad. Ilyenkor a szolgáltatót közvetlenül kereshetjük, esetleg más csatornán, például az ügyfélszolgálat felhívásával.

Ez is érdekelhet:

A honlap weboldal? Fogalmi tisztázó

A honlap weboldal? Fogalmi tisztázó

Forpsi Blogjún 20, 2024

A „weboldal”, „honlap” és „portál” kifejezések gyakran használatosak az interneten, sokszor ugyanarra a dologra használjuk, de kissé (vagy teljesen) eltérő…

Kapcsoljuk be a biztonsági övet a mobil eszközökön!

Utazásra készülve érzékeny adataink biztonságát növelhetjük azzal is, hogy laptopon és mobil telefonon beállítjuk a jelszavas, illetve PIN-kódos védelmet. Még jobb ötlet, ha emellett az eszközök nyomon követésére szolgáló funkciót is bekapcsoljuk, amely minden modern operációs rendszeren elérhető. Az elveszett vagy ellopott készüléket így megkereshetjük és távolról zárolhatjuk, illetve törölhetjük.

Indulás előtt mérlegelni kell azt is, hogy melyek azok a digitális eszközök, amelyekre a nyaralás alatt valóban szükség lesz, és csak azokat vigyük magunkkal. De a helyszínen még ezen a választékon is szűkíthetünk. A strandra például elég lehet csupán a telefont kivinni, a laptopot, tabletet vagy kamerát pedig a hotelszoba széfjébe zárhatjuk. 

Az otthontól, munkahelytől távol is kommunikáljunk körültekintően!

Ha nem a totális digitális detoxikáció a cél, akkor a mobil eszközöket és a felhőszolgáltatásokat a vakáció alatt is használni fogjuk, hogy kedvenc tartalmainkat fogyasszuk, szeretteinkkel kapcsolatban maradjunk, vagy a munka és a magánélet egyensúlyát rombolva picit dolgozzunk is.

Válasszuk meg azonban jól, hogy ezt milyen hálózatokon tesszük!

  1. Kerüljük a nyilvános WiFi hálózatokat, amelyeken a kiberbűnözők könnyen beleláthatnak a kommunikációba, és ellophatják azonosító- vagy kártyaadatokat. Nyilvános, titkosítatlan kapcsolaton keresztül soha ne adjunk meg érzékeny adatokat! Használjunk mindig jelszóval védett WiFi hálózatot, amilyet például a nagyobb hotelek is kínálnak vendégeiknek.
  2. Ha mégis elkerülhetetlen, hogy nyilvános WiFi-t vagy számítógépet használjunk, kizárólag olyan, vélhetően biztonságos környezetben tegyük, mint egy hotel lobbija. Internetes zugkávézók billentyűleütéseket olvasó szoftvereket vagy kamerákat is bevethetnek a fiókazonosítók megszerzéséhez.
  3. Mindig ellenőrizzük a felkeresett weboldal hitelességét és biztonsági tanúsítványait. Ha pedig felhasználói fiókunkba is kénytelennek vagyunk bejelentkezni például egy fontos levél elolvasásához, akkor mindig győződjünk meg arról, hogy sikeresen ki is léptünk.
  4. Csatlakozhatunk saját mobil eszközről VPN-en keresztül az internetre. A virtuális magánhálózat ugyanis az adatforgalom titkosításával biztonságos kommunikációs kapcsolatot hoz létre minden információ megbízható védelméhez.

Néhány további hasznos tanács

Bár megszokott, otthoni környezetünkben hasznos funkció, az automatikus Bluetooth csatlakozást nyaralásra indulva jobb, ha kikapcsoljuk.

A telepített alkalmazások hozzáférési jogosultságait is érdemes minimálisra állítani, a laptopot, telefont esetleg rajtuk keresztül, távolról feltörő kiberbűnözők dolgát ezzel is megnehezítjük.

Használjunk hitelkártyát, amely a debit kártyáknál nagyobb védelmet ad az internetes csalásokkal szemben.

Bármekkora késztetést érez valaki rá, hogy utazási előkészületeiről vagy nyaralásáról azon nyomban beszámoljon a közösségi hálókon, ellen kell állni a csábításnak. Ne rajzoljunk célkeresztet otthonunkra, ne adjunk muníciót a manipulációban utazó kiberbűnözők és egyéb – például unokázós – csalók kezébe. Élményeinket megoszthatjuk ismerőseinkkel hazatérésünk után, biztonságosan.

A fenti tanácsok betartásával garantáltan biztonságban tudhatja bárki az adatait a vakáció alatt is. Felhőtlen kikapcsolódást kívánunk!