Felhő vagy VPS hosting? Találjuk meg az igazit!

A köznyelvben a felhő tárhely és a VPS tárhely kifejezések sokszor felcserélve használatosak, holott nem egészen ugyanazt jelentik. Felépítésük, méretezhetőségük, megbiztonságuk, testreszabhatóságuk, erőforrás-elérhetőségük tekintetében ugyanis különböznek egymástól – tehát választani kell közöttük. Nézzük, mit kell tudni róluk, hogy könnyebb legyen megtalálni az igazit!

Mi a VPS hosting?

A VPS hosting (Virtual Private Server – virtuális privát szerver tárhely) lényege, hogy a szolgáltató egy fizikai szervert több, egymástól független mikroszerverre oszt fel. Ezek mind virtuális dedikált hostként működnek, saját, a többitől elkülönített operációs rendszerrel, erőforrásokkal és alkalmazásokkal. 

A mikroszerverekre való felosztásának két fő oka/előnye van. Az egyik: A nagy teljesítményű gazdagépek futási idejük egy részében üresjáratban vannak. A szolgáltató költéshatékonysági és energiafelhasználási szempontból ésszerűen akkor jár el, ha több kicsi virtuális szervert hoz létre. A másik ok: a VPS hosting szolgáltatás igénybevételével az előfizető kvázi saját dedikált szerverhez kap hozzáférést. Ezzel akár milliós nagyságrendű hardver beruházást lehet megtakarítani.

Felhasználói szempontból a VPS hosting legfontosabb előnye a szerverek elszigetelt működése. Vagyis annak ellenére, hogy többen osztozkodnak egyazon fizikai kiszolgálón, a virtuális szerverek egymástól függetlenül futnak erőforrás megosztás nélkül.

Image

Mi a felhő hosting?

A felhő hosting olyan webtárhely-szolgáltatás, amely összekapcsolt szerverek hálózatán – a „felhőben” – fut. Vagyis míg a hagyományos modellben egy webhely egytelen fizikai szerverről megy, addig a felhőalapú tárhelyszolgáltatás több szervert kombinál. Így kiváló méretezhetőséget, megbízhatóságot és teljesítmény-paramétereket biztosít a felhasználói számára.

Ez típusú tárhely-környezet a hirtelen forgalmi kiugrások kezelése során kamatoztatható magas hatásfokkal. A minőségre törekvő szolgáltatók ugyanis biztosítják annak lehetőségét, hogy az előfizető a hostolt webhely pillanatnyi igényei szerint növelje vagy csökkentése az erőforrásokat – és annak függvényében fizessen. 

Most pedig nézzük, melyek a két rendszer közötti további fontos különbségek!

Méretezhetőség

A felhőalapú tárhelyszolgáltatás egyik legnagyobb erénye, hogy hatékonyan méretezhető. Vagyis mivel elosztott infrastruktúrára épül, mindig van lehetőség több és több szerver erőforrásainak igénybevételére. Tehát például főszezonban könnyen növelhetők/alacsony forgalmú időszakokban pedig csökkenthetők a kapacitások (CPU, RAM, SSD, NVMe ).

Mindez azonban nem feltétlenül mondható el a VPS hostingról. Ebben az esetben ugyanis a rendelkezésre álló erőforrások mennyiségét az alapul szolgáló fizikai szerver kapacitása határozza meg. Ráadásul minél több VPS fut ugyanazon a szerveren, annál kisebb a növekedési lehetőség. Ennélfogva a szolgáltatók általában előre meghatározott teljesítménnyel rendelkező csomagokat kínálnak. 

Image

Elérhetőség, üzemidő

A VPS hoszting szolgáltatáshoz képest a felhő hosting különösen megbízható megoldásnak tekinthető. Mivel olyan elosztott infrastruktúrára épül, amely több szervert és redundáns tárhelyet foglal magában, hardver- vagy egyéb probléma esetén a kiszolgálók automatikusan átválthatnak tartalék erőforrásokra.

Ezzel szemben a VPS hosting általában egyetlen – bár több virtuális szerverre felosztott – gazdagépen alapul. Tehát ha fizikai kiszolgáló működése során üzemzavar lép fel, a hiba az összes azon tárolt VPS-t érinti. (Bár több adatbiztonsági megoldás is létezik ezen hiányosságokat kompenzálandó.) Természetesen folyamatosan – online – elérhető a teljes tárterület 7/24 szolgáltatási szinttel.

Biztonság

Az, hogy a VPS tárhelykörnyezetben az összes virtuális szerver el van szigetelve egymástól, biztonsági szempontból nagyon előnyös körülmény. Ha ugyanis a kiszolgáló gépen lévő webhelyet feltörik, vagy rosszindulatú programokkal fertőzik meg, a fenyegetés nem érinti a szerver-szomszédokat. Vagyis csak annak a site-nak lesz problémája, amely a támadást elszenvedte. Ez alól kivétel a nagy erejű DDoS támadás. Kisebb DDoS támadások ellen Linux szerver esetén a Config Server Firewall  (CSF) segít. A CacheGuard-OS a ConfigServer Firewall legnépszerűbb Windows alternatívája.

A VPS hosting használata során a felhasználók általában teljes root hozzáférést kapnak virtuális szerverükhöz. Ez pedig lehetővé teszi a számukra például tűzfalak és biztonsági szoftverek konfigurálását és személyre szabását. Vagyis lényegében az előfizetők szabályozhatják a szervereiken megvalósított védelmi szintet.

Felhőtárhely esetében „csak’ különböző adatbiztonsági szolgáltatások igénybevételével fokozható az adatok védelme természeti katasztrófákkal, kibertámadásokkal szemben. 

Testreszabhatóság

Mivel a felhasználó akár teljes ellenőrzést gyakorolhat a VPS felett, a megoldás testreszabhatóság tekintetében a dedikált tárhellyel vetekszik (pld. operációs rendszer megválasztása, nagyfokú szabadság a szoftvertelepítések során stb.) A cloud hosting is kínál bizonyos fokú beállítási lehetőségeket, azonban a hálózat védelme érdekében tárhelyszolgáltató korlátozhatja a rendszer testre szabási jogosultságait. Vagyis ilyenkor relatíve szűk a mozgástér: viszonylag kevés beállítást lehet csak eszközölni, mivel a változtatások befolyásolhatják a tárhelykörnyezet általános teljesítményét.

Összefoglalva

Röviden a nagy és/vagy ingadozó terhelésnek kitett webhelyek számára a rugalmas méretezést, zökkenőmentes felhasználói élményt kínáló felhőtárhely az ideális választás. Ha kiszámítható a forgalom, és/vagy olyan iparágban érdekelt adott cég, akkor VPS hosting erényes tulajdonságait fogja nagyra értékelni a vállalkozás. Főleg ott, ahol a kibertámadások valós veszélyt jelentenek.