Dedikált szerverek: A hatékony és megbízható megoldás

Az adatközpontok a felhőalapú működési modell leginkább kézzelfogható részét, fizikai infrastruktúrájának magját képezik. A sokszor több szerverteremben álló jól légkondicionált épületekben többszáz, sokszor többezer szerver üzemel egyidőben.

A magyar szerverszolgáltató piac egyidős az internetszolgáltatással. Az egyik legrégebbi magyar szolgáltató a GTS Datanet a GTS Central Europe leányvállalataként jött létre (korábban DataNet), mely 1995 nyarán indította széles körű szolgáltatásait, beleértve az internet-hozzáférést már havi 32.000 Ft-tól (ne tévesszen meg senkit az ár, 1995-öt írunk!) és a szerver hosztingot is. Az első között találjuk még a Eurowebet, az eNet-et. A Forpsi pedig 23 éve működik Magyarországon, 10 éve pedig az Aruba Csoport részeként nyújt magasszintű tárhely-szolgáltatást.

Image

Mi az a dedikált szerver?

A dedikált szerver bérlés megadja egy saját szerver minden előnyét, viszont gazdaságosabb megoldás, hiszen nem szükséges saját eszközparkot beszerezni hozzá, sem fenntartani egy költséges infrastruktúrát. A szolgáltatás biztosítja az ügyfelek szerverei számára azokat a biztonságos és hibátlan működéshez szükséges feltételeket, mint például a hűtött szerverterem és az állandó, megszakítás nélküli internetkapcsolat. A szolgáltatók ezt a szolgáltatást havi előfizetési díj ellenében kínálják, így az ügyfelek számára a szerver üzemeltetési költségei jelentősen csökkennek, mintha saját maguknak kellene gondoskodniuk a szükséges beruházásról és a megfelelő elhelyezési körülményekről. A bérlési lehetőségek is különbözőek: a kisebb vállalkozások szervereket bérelhetnek darabszámban, míg a nagyobb vállalatok számára teljes szerverterem bérlése is lehetséges. A szolgáltatók ezen felül ügyfélszolgálatot, teljes hozzáférést és távoli bejelentkezési lehetőséget is biztosítanak.

Az Aruba Cloud Hálózatáról itt olvashatsz bővebben.

Teljes irányítás és testreszabhatóság

A dedikált szerverek egyik legnagyobb előnye, hogy teljes irányítást és testreszabhatóságot kínálnak az ügyfelek számára. Mivel egy dedikált szerver csak egy ügyfél számára biztosít erőforrásokat, a felhasználók teljes hozzáféréssel rendelkeznek a szerverhez és annak beállításaihoz. Ez lehetővé teszi a hardver- és szoftverkonfigurációk testreszabását, valamint az alkalmazások és az operációs rendszer kiválasztását a saját igényeik szerint.

Image

Magasabb teljesítmény és stabilitás

A szolgáltatóknál hostingolt szerverek általában jobb teljesítményt és stabilitást kínálnak a megosztott tárhelyhez képest, mivel az erőforrásokat nem kell más ügyfelekkel megosztani. Ez jelentős sebesség- és válaszidőbeli előnyt jelent, különösen nagy forgalmú weboldalak és alkalmazások esetén. A dedikált szerverek magasabb processzorhasználatot, több memóriát és nagyobb tárhelyet kínálnak, ami hozzájárul a gyorsabb betöltési időkhöz és az általános felhasználói élmény javulásához.

Jobb biztonság és adatvédelem

Egy dedikált szerver nagyobb biztonságot és jobb adatvédelmet kínál. A szervertermek fizikai biztonsága megvédi az illetéktelen behatolóktól, a professzionális klímarendszer a berendezések optimális működését segíti elő. A szerver szolgáltatók általában 24/7 technikai támogatást kínálnak, rendszeresen frissítik és karbantartják a rendszereiket, hogy mindig a legújabb biztonsági intézkedéseket alkalmazzák.

Jelentős szerepük van a szolgáltatóknak a fenntarthatóság területén is, mivel az IT szektor karbonlábnyoma egyre jelentősebb a digitalizáció térnyerésével. Ezért az adatközpontokat üzemeltető cégek felelőssége is egyre nagyobb. Szerencsére egyre több cég veszi komolyan a klímaváltozás kérdését: az Aruba Cloud például arra törekszik, hogy adatközpontjai kizárólag megújuló energiát használjanak fel.

YouTube video thumbnail

Ebben a cikkben 5 fontos szempontot olvashatsz a megfelelő szerverhosing szolgáltató kiválasztásához.

A Forpsi dedikált szerverei versenyképes áron kínálják a legjobb minőséget és teljesítményt, ami megfizethető lehetőséget jelent a cégvezetők számára. 7 előre konfigurált szervertípus érhető el, de van lehetőség egyedi igények alapján is megrendelni a szolgáltatást. Szűrési lehetőségek segítik az ügyfeleket a számukra megfelelő konfiguráció megtalálásában, és számos kiegészítő szolgáltatással teszik rugalmassá és személyre szabottá a szerverhosting-szolgáltatást. A Forpsi mindezeken kívül kiváló szolgáltatást nyújt ügyfeleinek, és számos lehetőséget kínál a szerverek testreszabására és a személyre szabott támogatásra.