Felhő földközelből – A felhőalapú számítástechnika felhasználása

Példák a felhőalapú számítástechnikai felhasználásra egy átlagos munkanapon

A felhő sokak számára egy absztrakt, ködös jelenségnek tűnhet, holott a távoli szervereken alapuló hálózatok ma már egészen közeli és nagyon is konkrét, világos formákat öltenek.

Valójában úton-útfélen felhők között járunk, csak néha észre sem vesszük, annyira a mindennapjaink része már a „cloud”. Hiszen minden alkalommal, amikor fellépünk az internetre, jó eséllyel felhőalapú számítástechnikát használunk. Akkor is, ha pihenésképpen netezünk, akkor is, ha munka miatt.

Ezért az alábbiakban megnézzük a cloud leggyakoribb megnyilvánulási formáit. Egészen pontosan azt, hogy egy hétköznap során melyek azok a tipikus szituációk és eszközök, amikor ezt a technológiát használjuk.

Azonnali kommunikáció

A felhő alapú számítástechnika mindenekelőtt ideális hátteret biztosít az azonnali üzenetküldő alkalmazások számára. Ez azt jelenti, hogy amikor reggel megnyitjuk a Skype-ot vagy a WhatsAppot, este a Facebook Messengert, akkor cloudot használunk. Ezek az alkalmazások ugyanis cloud technológián alapulnak. Ezekben a megoldásokban az a jó, hogy az adatok nem az internetezésre használt készülékben, hanem a felhőben (távoli szervereken) vannak tárolva.

Image

Ezért bárhonnan és bármilyen eszközről elérhetjük ezért az üzeneteinket, névjegyeinket, fotóinkat. Sőt amiatt sem kell aggódnunk, hogy az adataink megsemmisülnek, ha történne valami a telefonunkkal, laptopunkkal. Egyszóval bármikor – és ahol biztosított az internetelérés – bárhonnan kezdeményezhetjük és folytathatjuk az üzenetküldést és fogadást. Mivel az e-mail szolgáltatók is felhő alapon működnek, így ugyanez érvényes a levelezésre is. A technológia teszi lehetővé, hogy lényegében bármilyen hosszúságú üzenet elküldése, fogadása, illetve tárolása elenyésző költségek árán valósulhasson meg.

Produktív munkavégzés

Képzeljük el, hogy otthon felejtjük a munkahelyi laptopunkat, és természetesen az aznapi program vagy egy prezentálás, vagy be kell nyújtanunk egy dokumentumot. Csakhogy a gépünk ugye nincs velünk. Szerencsére azonban a PPT-t a Google Dokumentumok segítségével készítettük el, ezért bármelyik netre csatlakozó irodai számítógépről el tudjuk érni a munkánkat.

Image

Bár a Google Dokumentumok a legismertebb felhő alapú munkahelyi termelékenységnövelő szoftver, azonban nem az egyetlen. A cégek által bérelt, estleg kiépített hálózatokon keresztül is megvalósulhat ez a fajta megosztott, távoli munka. Ebben az esetben az adatvesztés már nem valós veszély és a megosztás is hatékonyan valósulhat meg. Egyrészt az adatátvitelhez szükséges idő lerövidítésének köszönhetően, másrészt a dokumentumok több végfelhasználó számára történő hozzáférhetővé tétele által. Ugyanis a közös, egyidejű munkavégzés lehetősége kézzel fogható, jól kamatoztatható valóság.

Hatékony adattárolás

Fontos, ezért külön említést igényel, hogy ez a technológia online tárhelyként is funkcionálhat. Ennek a használati lehetőségnek ékes példáját adja a Dropbox vagy a Google Drive. Ezek által ugyanis bármikor és bárhonnal elérhetjük a fájljainkat, amíg internetkapcsolattal rendelkezünk.

Amikor fájlokat mentünk ezekbe az alkalmazásokba, akkor a szolgáltató szerverére – vagyis felhőjébe – mentjük a fájljainkat. Ezek a megoldások a fájlok biztonsági másolataként is szolgának. Ezzel szavatolják az adatok egyszerű helyreállítását, illetve biztonságos tárolásukat, mert a fizikai eszközök meghibásodásával járó adatvesztés itt nem fordulhat elő.

Image

Szabadidőben

A felhő természetesen nemcsak a munkahelyen, munkaidőben van jelen: Facebook, a Twitter, a LinkedIn és a MySpace működése is részben ezen alapul. A napi ötszáz millió tweet, az ugyanennyi FB-kép tárolása a cloud megoldások igénybevétele nélkül nyilván elképzelhetetlen lenne. Ugyanígy a Siri, az Alexa, a Google Asszisztens működése sem nélkülözi a cloud alapú számítástechnikát.

Amikor befordulunk a patikába, akkor is a felhő technológia teszi lehetőéve a vényköteles gyógyszerek papírmentes kiváltását. Ezek után talán senki nem lepődik meg, hogy ugyanezen technológián alapul az esténként bekapcsolt Netflix is. Ez a technológia tehát egyértelműen a hétköznapok valósága. Függetlenül attól, hogy a szolgáltató cégek házon belüli infrastruktúráján alapul, vagy bérelt erőforrásokon, és attól is, hogy VMware, Hyper-V vagy OpenStack rendszerekről beszélünk.

Apropó, cégünk a magyar piacon szinte egyedülálló módon, félévente frissülő Openstackes megoldásokat is kínál a folyamatosan változó felhasználói igények maradéktalan kielégítése érdekében. Így ügyfeleink biztosak lehetnek benne, hogy az Aruba Cloud szolgáltatásai folyamatosan fejlődnek és abszolút naprakészek.