Hogyan válasszuk ki a megfelelő felhőszolgáltatót 2023-ban, 2. rész

Az előző részben öt fontos tényezőről írtunk, amit figyelembe kell venni, ha felhőszolgáltatót választunk. Ezek voltak: megbízhatóság és elérhetőség, biztonság, skálázhatóság. Ebben a részben négy további tulajdonságot bontunk ki.

Megfelelés

A megfelelőség a felhőszolgáltatók esetében azt jelenti, hogy a szolgáltató mennyire felel meg a szabályozói előírásoknak, iparági szabványoknak, adatvédelmi és egyéb releváns jogszabályoknak. A megfelelőség kulcsfontosságú, mivel a nem megfelelőség jelentős jogi következményekkel és pénzügyi büntetésekkel járhat, nem is beszélve az esetleges adatvédelmi incidens esetén a vállalat hírnevének károsodásáról.

Ha vállalkozásodnak bizonyos szabályozásoknak meg kell felelnie, győződj meg arról, hogy a szolgáltató rendelkezik-e a szükséges tanúsítványokkal és a megfelelőségi intézkedésekkel.

A felhőszolgáltatók megfelelőségét több szempontból is érdemes értékelni:

Adatvédelmi jogszabályok: Az adatvédelmi rendelet, mint például az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR), szigorú követelményeket támasztanak az adatok kezelésével és védelmével kapcsolatban.

Iparági szabványok: Számos iparági szabvány létezik, mint például az ISO/IEC 27017 mely a felhőszolgáltatást igénybe vevők és a felhőszolgáltatók közötti kapcsolatot szabályozza, vagy a PCI DSS a hitelkártya-adatok védelmére vagy a CISPE magatartási kódex. A szolgáltatóknak képeseknek kell lenniük igazolni, hogy megfelelnek ezeknek a szabványoknak.

Szabályozói előírások: Bizonyos iparágakban, mint például az egészségügyben vagy a pénzügyi szolgáltatásokban, további szabályozási előírások vonatkoznak a felhőszolgáltatókra. Fontos, hogy a szolgáltatók tisztában legyenek ezekkel az előírásokkal, és teljes mértékben megfeleljenek nekik.

A megfelelőség bizonyítására a szolgáltatók gyakran külső auditokat végeztetnek, és tanúsítványokat szereznek, amelyek igazolják a megfelelőséget. Az ilyen auditok és tanúsítványok gyakran részét képezik a szolgáltatók által közzétett „megfelelőségi csomagoknak”.

Integráció

Az integráció kulcsfontosságú tényező a felhőszolgáltatások esetében, mert az alkalmazások, adatok és rendszerek közötti zökkenőmentes együttműködés létfontosságú a hatékony működés érdekében. A felhőszolgáltatásoknak képeseknek kell lenniük a meglévő infrastruktúrával, alkalmazásokkal, adatbázisokkal és más rendszerekkel történő integrációra, hogy a felhasználók egyszerűen és hatékonyan hozzáférhessenek az összes szükséges információhoz.

Ha már használsz bizonyos szoftvereket, győződj meg arról, hogy a szolgáltató képes integrálni a meglévő rendszereivel és alkalmazásaival!

Az integráció segíti a következőket:

Adatáramlás: Az integráció lehetővé teszi a különböző rendszerek közötti adatáramlást, amely elősegíti az információk megosztását és az adatelemzést.

Automatizálás: Az integrált rendszerek lehetővé teszik a folyamatok automatizálását és az erőforrások hatékonyabb felhasználását.

Együttműködés: Az integráció segít az együttműködésben, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy könnyen megoszthassák az információkat és együtt dolgozhassanak.

Rugalmas működés: A felhőszolgáltatások képesek az alkalmazások és adatbázisok rugalmas kezelésére a különböző rendszerek között.

A felhőszolgáltatók esetében az integrációs képességek fontos szempontot jelentenek, beleértve a nyílt API-kat és a támogatást a szabványos adatcsere formátumokhoz, a könnyen használható integrációs eszközök meglétét, valamint a kompatibilitást a széles körben használt szoftverekkel és platformokkal. A megfelelő felhőszolgáltató kiválasztásakor érdemes figyelembe venni, hogy mennyire könnyű és hatékony az integráció a meglévő rendszerekkel.

Érdemes ezzel kapcsolatban elolvasni korábbi, OpenStack-ról írt cikkeinket.

Lokáció

Ha vállalkozásod specifikus adattartózkodási vagy adat-szuverenitás követelményeknek van alávetve, győződj meg arról, hogy a szolgáltatónak az általad szükséges helyeken vannak adatközpontjai.

A felhőszolgáltató szervertermeinek helyzete számos okból fontos.

Adatvédelmi és jogi megfelelőség: Különböző országokban és régiókban eltérő törvények és szabályozások vonatkoznak az adatvédelemre és az adatkezelésre. Például az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) megköveteli, hogy a személyes adatokat bizonyos módon kezeljék és védjék, ami szigorúbb, mint néhány más országban érvényes szabályozás. Ha a szerverek olyan helyen találhatók, ahol az adatvédelmi törvények kevésbé szigorúak, a felhasználók adatai potenciálisan nagyobb kockázatnak lehetnek kitéve.

Teljesítmény: A szerverek helyzete befolyásolhatja a felhőszolgáltatás teljesítményét, különösen a válaszidőt és a letöltési sebességet. Minél közelebb vannak a felhasználók a szerverekhez, annál gyorsabb a hozzáférés. Ha a felhőszolgáltató szerverei túlságosan távol vannak a felhasználótól, az lassúbb hozzáférést és nagyobb késleltetést eredményezhet.

Rendelkezésre állás: A szerverek földrajzi elhelyezkedése befolyásolhatja a szolgáltatás rendelkezésre állását, különösen természeti katasztrófák esetén, mint például földrengések, hurrikánok, vagy áradások. A felhőszolgáltatóknak rendszerint rendelkezniük kell redundáns szerverekkel különböző földrajzi helyeken, hogy minimalizálják a szolgáltatás megszakadásának kockázatát.

Adat szuverenitás: Néhány ország törvényei előírják, hogy a bizonyos típusú adatokat (pl. állampolgáraik személyes adatait) az ország határain belül kell tárolni. Ha a szerverek más országban találhatók, a felhőszolgáltató esetleg nem felel meg ezeknek a törvényeknek.

Ezen okok miatt a szerverterem helyzete fontos tényező a felhőszolgáltató kiválasztásakor.

Költségek

Végül, de nem utolsósorban vedd figyelembe, hogy a szolgáltató olyan rugalmas árképzési lehetőségeket kínál, amelyek illeszkednek a költségvetéséhez.

Ezeket a tényezőket figyelembe véve tudod kiválasztani a számodra megfelelő felhőszolgáltatót, amely kielégíti vállalkozásod igényeit, és biztosítja, hogy adataid és alkalmazásaid biztonságosak és mindig elérhetők legyenek.