A felhő szerepe a digitális átalakulásban #1

Többször írtuk már ezen a blogon, hogy a digitális átalakulás minden eddiginél fontosabbá vált az üzleti életben. 2020 előtt is szép dolognak számítottak a digitális megoldások, de a COVID alatt sok vállalat számára ezek jelentették a munka elvégzésének egyetlen módját. És bizony a felhő ennek a változásnak elengedhetetlen része lett.

Egészen biztos te is használsz valamilyen felhőalapú szoftvert a mindennapi életben. Hogy mást ne említsünk, a videokonferencia-platformok a munkatársakkal és ügyfelekkel való távoli találkozás alapvető módszerévé váltak. A webalapú fájlelérési rendszerek pedig lehetővé teszik a cégek dolgozóinak, hogy bárhonnan hozzáférjenek a vállalati adatokhoz és alkalmazásokhoz, ahol van internetkapcsolat és engedélyezett eszköz.

A digitális átalakulást elindító vállalkozások többsége azért bukik el, mert azt várják, hogy az elavult IT-infrastruktúra támogatni fogja a digitális igények jelentős növekedését. Azok viszont, akik hátrahagyják a régi rendszereiket, hogy a teljes felhőintegráció felé haladjanak, sikerrel járnak. Bárhol is álljon a te vállalkozásod a digitalizáció felé vezető úton, jelentősen javíthatja a digitális átalakulási célok elérésének esélyeit, ha igénybe veszed a felhő nyújtotta előnyöket.

Image

A felhőmigráció előnyei

A meglévő infrastruktúrára való építkezés könnyű módja lehet a megtakarításnak, de hosszú távon általában ez a költségesebb megoldás. Ha figyelembe veszed a régi infrastruktúra fenntartásával és kezelésével járó folyamatos költségeket, akkor hosszú távon lényegesen magasabb költségekkel kell számolnod, mintha egy skálázható felhőmegoldásba fektetnél, amelyet az igényeid változásával könnyen módosíthatsz.

Ráadásul ahelyett, hogy részenként vezetnéd be az új technológiát – reménykedve abban, hogy az együtt működni fog, – a felhőbe való költözés lehetővé teszi, hogy szoftverintegrációk segítségével zökkenőmentesen működő digitális ökoszisztémát hozz létre. Az összes adat központosításával pedig teljesen átalakíthatod az egész üzleted stratégiáját, nem pedig csak néhány folyamatot. Ez a megközelítés összeköti vállalkozás egyes tevékenységeit, és megkönnyíti, hogy a jövő változó igényeinek megfeleljen anélkül, hogy a cég költségvetését összeroppantaná.

A felhőalapú megközelítésnek köszönhetően válságos időkben is életképes marad a vállalkozásod. A felhő lehetővé teszi a zökkenőmentes és hatékony távmunkát, és kapcsolatot tart az ügyfélköröddel és üzleti partnereiddel. Akár természeti katasztrófákról, akár globális katasztrófákról van szó, a felhő megvédi adataidat és zavartalanul fenntartja a működést, minimalizálva a pénzügyi és hírnevet érintő veszteségeket.

A felhő segít az ügyfélélmény javításában is. Mivel a felhő lehetővé teszi a valós idejű frissítéseket és a vállalkozás adataihoz való könnyű hozzáférést, pontosabb betekintést nyerhet az ügyfelek demográfiai jellemzőibe és viselkedésébe, így új módszereket találhatsz a személyre szabottabb élmény nyújtására és a márkahűség erősítésére.

De a felhőalapú infrastruktúrára való frissítés előnyös az ügyfelek számára, javítja a csapat hatékonyságát, és növeli a munkahelyi termelékenységet. A régi rendszerekkel ellentétben a felhő rugalmas, és képes alkalmazkodni az egyes emberek egyedi munkafolyamataihoz, lehetővé téve számukra, hogy új és innovatív módon oldják meg a feladataikat.

A felhő meghonosítása

A digitális átalakulás és a felhő bevezetése kéz a kézben jár. A felhő nyújtotta technológiai megoldások nélkül a digitális átalakulás nem mondható teljesnek. Érthető tehát, hogy az előrejelzések szerint a vállalkozások 85 százaléka tervezi, hogy 2025-re felhőalapú üzleti modellt fog alkalmazni.

A felhőalapú átalakulás – a digitális átalakulás felhőközpontú megközelítése, amely a felhő bevezetését helyezi előtérbe – egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a digitalizálást, észszerűsítve a teljes és fenntartható digitális átalakuláshoz vezető utat.

Image

Hatékony stratégia kialakítása

A jó adatok a megalapozott üzleti döntések mozgatórugói. Annak összehasonlító elemzése, hogy vállalkozásod jelenlegi helyzete a versenytársakhoz képest hol tart, jó lépés előre, mert segít meghatározni, hogy milyen messze van a céljaitól, és hogyan fektesd be idődet, erőfeszítéseidet és erőforrásaidat a lemaradás megszüntetése érdekében.

Az egyik ilyen megfontolás az, hogy egyetlen felhőstratégiába fektetsz-e be, vagy pedig több felhőre osztod szét erőforrásait. Az egyfelhős modell egyszerűbb és könnyebben kezelhető azon szervezetek számára, amelyek kevésbé igényes technológiai igényekkel rendelkeznek, mint például a kis- és középvállalkozások és az olyan vállalatok, amelyek a legtöbb munkát egyetlen irodában végzik.

A több felhőből álló ökoszisztéma kiépítése pedig az összetettebb igényekkel rendelkező vállalkozások számára előnyös, mivel minden egyes felhőszolgáltató segíthet az általa legjobban elvégzendő speciális feladatokban és folyamatokban. Például használhatsz egy felhőszolgáltatást a csapatmunkára, egy másikat pedig a szervezeti kommunikációra.

Image

A megfelelő felhőszolgáltató megtalálása

Bár a „felhőre” úgy hivatkozunk, mint egy egységes rendszerre, az nem fedi az igazságot. Több száz felhőszolgáltató létezik, és mindegyiknek saját, egyedi értékkel bíró ajánlata van. A választott szolgáltató nagyban függ olyan tényezőktől, mint a szervezet mérete, az iparág és a célok. Milyen kritériumoknak kell megfelelnie a szolgáltatónak:

  • A meglévő technológiai csomagjával kompatibilis technológia és szolgáltatások
  • Kiváló, igazolt teljesítmény
  • Válságkezelési rendelkezések, például katasztrófa utáni helyreállítás
  • Olyan üzleti modell, amely lehetővé teszi, hogy könnyen szolgáltatót váltson, ha a megfelelőbb szolgáltatót találsz
  • Jogszabályi környezet (elképzelhető, hogy Európai Unió határain belül kell megtalálnod a szolgáltatót)

Segíthet, ha több szolgáltatót is megismersz, mielőtt döntenél egy mellett. Sokan kínálnak ingyenes próbaverziót vagy élő demót, amelyek nagyszerűek ahhoz, hogy betekintést nyerj az egyes felhők működésébe, és hogy a vállalat hogyan illeszkedik az elképzeléseidhez.

A biztonság előtérbe helyezése

A biztonság kulcsfontosságú a sikeres felhő-átalakítási stratégiában. Felhőstratégiája megtervezésekor segíthet, ha felméred jelenlegi IT-biztonsági intézkedéseidet, és összehasonlítod azokat jövőbeli céljaiddal. Ez a lépés segít meghatározni, hogy mit kell tenned a jelenlegi kiberbiztonsági állapot és a kitűzött cél közötti hiányosságok megszüntetéséhez. Ha tudod, hogy mire van szükséged, az segíthet a megfelelő szolgáltató kiválasztásában is. Sok szolgáltató beépített biztonsági ellenőrzéseket kínál, amelyek megvédik adataidat és alkalmazásaidat vagy olyan szerverparkokat üzemeltet, amelyek a legnagyobb biztonságot nyújtják a rájuk bízott adatok számára.

Ha még kétségeid vannak, hogy érdemes-e a felhőbe költöztetni a vállalkozásodat, a következő cikkben további érveket fogunk hozni neked: szó lesz a migrációs ütemtervről, további előnyökről, csökkenő kockázatokról is.