OpenStack frissítés stressz nélkül? Nagyon is!

Az OpenStack-es rendszerek számos remek tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek miatt a platform nagyon vonzó megoldást jelenthet a kis- és nagy vállalkozások számára egyaránt. Nem is véletlen, hogy a legtöbb felhőszolgáltató, illetve saját adatközponttal rendelkező cég ezt a rendszert preferálja.

Az Openstack könnyű skálázhatóságának, egyszerű automatizálhatóságának, felhasználói licenszeket nélkülöző, ezért alacsony költségekkel járó kialakításának és interoperabilitásának köszönhetően napjainkban az egyik legjobb és legnépszerűbb felhőplatformnak, piaci szabványnak számít. Bár nyílt forráskódú kialakítása, és a körülötte kialakult fejlesztői közösség biztosítja, hogy a platform a felmerülő új felhasználói igényeknek gond nélkül megfeleljen, az évente két alkalommal megjelenő frissítések átvezetése nem mindig evidens – sőt, némelyeknek ijesztő kihívást jelenthet. Nézzük, miben is állnak ezek a nehézségek, és hogy miként vághatók át az általuk okozott gubancok.

Image

Az OpenStack frissítések jelentése és jelentősége

2010-es megjelenése óta az OpenStack a folyamatos fejlődésre koncentrál annak érdekében, hogy a szoftveres megoldások legmagasabb minősége, és a szolgáltatási lehetőségek maximális kihasználása biztosított legyen. A gyors iparági innovációhoz, a keresleti trendek változásaihoz igazodva az OpenStack közösség évente két alkalommal frissítések kiadása által tesz elérhetővé új funkciókat, kínál a rendszerhez fejlesztéseket.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felhasználók áthelyezhetik aktuális OpenStack felhőrendszereiket egy újabb, stabilabb, továbbfejlesztett, naprakész változatra a frissítés megjelenést követően. Igen ám, de mindez azt is jelenti, hogy a régebbi verziójú OpenStack rendszer, amelyet nem frissítettek időben, problémát jelenthet, és negatívan befolyásolja a vállalati hatékonyságot legfőképp azért, mert az elavult verziók támogatása véglegesen megszűnik. Éppen ezért a frissítések átvezetése elkerülhetetlen, azonban ennek során komoly hibázási lehetőséggel, stresszel, plusz költségekkel kell készülni.

A frissítések során felbukkanó gyakori problémák

Az upgrade-ek elvégzése a megfelelő megközelítés – a párhuzamos felhő vagy gördülő frissítés – kiválasztását és hibanélküli végigvitelét követeli meg, illetve gondos tervezést és precíz végrehajtást a felhőkörnyezet leállásának minimalizálása érdekében.

Melyek az ilyenkor jellemzően felmerülő problémák?

  • Ha nem áll rendelkezésre az automatikus átvezetést biztosító konfigurációkezelő eszköz, akkor a manuális frissítés könnyen meghiúsulhat, például a lépések helytelen sorrendben történő elvégzése miatt.
  • Ha a konfigurációs fájlok frissítése nem történik meg, előfordulhat, hogy elvesznek az egyéni beállítások.
  • Az új kiadású OpenStack változatok további vagy gyorsabb CPU-kat, több memóriát és lemezterületet igényelhetnek, ezért előfordulhat, hogy a frissítés miatt a felhő teljesítménye csökkenni fog, vagy új hardver beszerzésére kell sort keríteni.
  • Ha egy szoftver vagy szkript még régi verziójú API-t használ, a frissítési próbálkozás szintén meghiúsulhat.

Vagyis az OpenStack komponensek mindegyikét frissíteni kell a folyamat során, amely követelményből számos megválaszolandó kérdés következik: mi lesz akkor, ha az egyik komponens frissítése elakad, miközben a többi komponens frissítése addigra már megtörtént? Hogyan vigyük végig az upgrade átvezetését? Hozzunk létre egy párhuzamos felhőt, majd az erőforrásokat telepítsük át frissített változatba, amikor az készen áll a működésre, vagy egyesével, külön-külön frissítsünk? Igen ám, de fel lehet-e készülni a szolgáltatások rossz sorrendben történő frissítése okozta problémákra? Mennyi állásidőt vagyunk hajlandók kockáztatni? Mi a helyzet az adatbázisokkal? Rengeteg kérdés, és nem mindegyikükre van kész válasz…

Image

A frissítések okozta gubancok átvágásának legkézenfekvőbb módszere

Mivel kevés vállalkozás engedheti meg magának azt, hogy évente két alkalommal korszerűsítse az üzleti szempontból kritikus infrastruktúráját, ugyanakkor a legtöbb cég számára luxus lenne lemondani az OpenStack-es rendszerek előnyeiről, ráadásul senki sem szeret fizetni a frissítések automatikus átvezetését elvégző upgraderért cserébe, adja magát az áthidaló megfejtés: a nyilvános felhőszolgálatatás igénybevétele. Ezzel a megoldással megspórolhatják a vállalkozások egyebek mellett a frissítések átvezetésével járó költségeket és a stresszt, hiszen a rendszer teljes körű fenntartásáról a szolgáltató gondoskodik, így a vállalkozásoknak nincs más dolguk, mint élni az OpenStack-es virtuális szerverek lehetőségeivel – alacsony költségek mellett, hatékonyan.