Regionális szereplők a felhőszolgáltatások piacán #1

A 2023. szeptember 19-én publikált, a speciális felhőszolgáltatókat vizsgáló Market Guide-ban a Gartner® elemzői az Aruba Cloudot a Regionális felhőszolgáltatók szekcióba sorolták, elismerve piaci szerepét és jelentőségét nemcsak Olaszországban, hanem Európában is.

A Gartner, Inc. egy 1979-ben alapított amerikai technológiai kutató és tanácsadó cég, amelynek székhelye Stamfordban található, és amely technológiai kutatásokat végez, és tanácsadás során, valamint vezetői programokon és konferenciákon keresztül osztja meg kutatási eredményeit. A Gartner Market Guide segítségével az informatikai és stratégiai vezetők, befektetők független szakmai tanulmányok segítségével átfogó képet kaphatnak a technológiai piacról.

De kik is szerintünk a regionális felhőszolgáltatók? Ha igaz, hogy az elmúlt években a felhő az informatikai világ egyik legerősebb ereje volt, amelyet elsősorban a hiperskalálók hajtottak, akkor a piaci követelmények és az ebből következő, a beszállítókkal szemben támasztott igények fejlődésével egyre fontosabbá vált a nagymértékben testreszabott, egyedi megoldásokat kínálni képes felhőszolgáltatók szerepe.

Image

A hiperskalálók azok a nagy felhőszolgáltatók, amelyek képesek rendszer iránti igénynek megfelelően skálázható vállalati léptékű számítási és a tárolási szolgáltatásokat nyújtani. Bár nincs általános szabvány arra vonatkozóan, hogy mit kell hiperskalárnak minősíteni, a nagy felhőszolgáltatók, például az Amazon Web Services, a Google Cloud, a Microsoft Azure, az IBM Cloud és az Alibaba Cloud megfelelnek a leírásnak.

De a nagy szolgáltatók mellett számos kisebb felhőszolgáltató is jelen van a piacon, akik az ügyfele olyan igényeire összpontosítanak, amelyeket a nagy felhőszolgáltatók nem tudnak (és nem is akarnak) teljes mértékben kielégíteni.

Az említett kutatás a speciális felhőinfrastruktúra- és platformszolgáltatások piacát tekinti át, és bár az infrastruktúra és üzemeltetési területek vezetőknek nyújt útmutatást abban, hogy független szakmai szempontok szerint vizsgálja a piaci szereplőket, a felhasználók szempontjából sem érdektelenek a megállapításai.

A dokumentum kulcsfontosságú megállapításokat és ajánlásokat tartalmaz a felhőinfrastruktúra és -platform szolgáltatásokra specializálódott szolgáltatók piacáról. Kiemeli, hogy a globális hiper-skalá felhőszolgáltatók nem mindig képesek testreszabott szolgáltatásokat nyújtani különböző földrajzi régiókban és piacokon. A kutatás bemutatja a speciális felhőszolgáltatások piacát és útmutatást nyújt az infrastruktúra- és operációs vezetők számára, mikor érdemes a specializált szolgáltatókat választaniuk. A cikk továbbá részletezi a piac meghatározását, leírását, irányát és elemzését, valamint példákat sorol fel a képviselő szolgáltatókról.

Image

Globális szolgáltatók vs helyi szolgáltatók

A tanulmány megállapítja, hogy a globális felhőinfrastruktúra- és platformszolgáltatók nem rendelkeznek kellő rugalmassággal, hogy egyedi földrajzi régiókra és kultúrákra szabott szolgáltatásokat kínáljanak. A helyi ügyfelektől elvárják, hogy a felhőalapú számítástechnikát illetően „one size fits all” megközelítést alkalmazzanak, akik a speciális igényeket úgy pótolják, hogy maguk telepítik és kezelik ezeket a szolgáltatásokat. Mit tehet ebben a helyzetben egy helyi vagy speciális szakértelemmel rendelkező felhőszolgáltatók kiválasztásáért felelős vezető?

  • Határozzák meg azokat a speciális követelményeiket, amelyeket nehéz lesz teljesíteni egy vezető felhőszolgáltatóval, például ha egy adott alacsony késleltetésű hálózati helyen van szükség felhőszolgáltatásokra, ha helyi nyelvi és partneri támogatásra van szükség.
  • Ellenőrizze a kiválasztott speciális szolgáltató pénzügyi életképességét, és mérlegelje az ajánlatuk előnyeit a kisebb szállítótól való függés üzleti kockázatával szemben.
  • Győződjön meg arról, hogy szervezete képes-e a rugalmasság megvalósításának „csináld magad” megközelítésére, és egy alacsony költségű szolgáltató integrálására az IT-infrastruktúra többi részébe.
  • Értékeljék a speciális szolgáltató által kínált, rendkívül egyedi és élvonalbeli szolgáltatásokat kísérleti jellegűnek, amíg a termelési használatban nem bizonyulnak. Óvatosan fogadják el őket, és szükség esetén készüljenek fel az alternatívákra való áttérésre.

Blogunk következő pár bejegyzéseiben ezzel a tanulmánnyal fogunk foglalkozni. Szó lesz a piacról, annak fejlődési irányáról, a gyártókról és felhőszolgáltatókról, végül megfogalmazunk ajánlásokat, amik segíthetnek a megfelelő felhőszolgáltató kiválasztásában.