Majdnem minden, amit tudni akartál a OpenStack-ről

A múlt év végén az Aruba szolgáltatási palettájában a Cloud VPS és a Cloud PRO  szolgáltatások esetében bekerült az OpenStack hypervisor a meglévők mellé. A műszaki fejlesztések, az új versenyképesebb árképzés költségmegtakarítást is jelent az Aruba ügyfeleinek. Korábban is írtunk már az OpenStack -ről és az 5 legfontosabb erényéről valamint, hogy a kisvállalkozások számára is számos lehetőséget nyújt. A célunk az, hogy ha bármilyen kérdés felmerül, arra választ adjunk.

Kik fejlesztik az OpenStac-ket?

Az OpenStack a Rackspace Hosting és a NASA közös projektjeként 2010-ben született nyílt forráskódú cloud computing platform, amely számos előnyt kínál a többi platformhoz képest. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a szoftver forráskódját megvizsgálják, módosítsák és újra felhasználják. Az aktív fejlesztői közösség segíti a felhasználókat a fejlesztésekben és a problémák megoldásában.

Biztonságos?

A felhasználók között ott van a PayPal, az EBay, a NASA, a Yahoo!, a CERN. Szóval a válasz valószínűleg: igen. Az OpenStack olyan biztonsági funkciókkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy biztosítsák az adataik és a szolgáltatásaik védelmét a kibertámadások ellen. A fejlesztői közösség folyamatosan dolgozik a biztonsági funkciók fejlesztésén és javításán, és kritikus biztonsági hibák esetén azonnal kiadnak javításokat. A biztonsági kockázatok minimalizálása érdekében fontos az OpenStack biztonságos telepítésének és konfigurálásának legjobb gyakorlatainak követése, valamint a rendszer naprakészen tartása a legújabb biztonsági javításokkal és frissítésekkel. Emellett a biztonsági felügyeletnek és auditálásnak folyamatos részét kell képeznie a szervezet OpenStack-környezetének kezelésének

Image

Skálázható az OpenStack?

Az OpenStack skálázhatósága lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a szükséges kapacitás bővítése nélkül növeljék a cloud computing kapacitásukat. Ez lehetővé teszi a rendszergazdák számára, hogy a változó igényeknek megfelelően könnyen hozzáadjanak vagy eltávolítsanak erőforrásokat. A moduláris architektúra mellett az OpenStack számos olyan funkciót és technológiát is biztosít, amelyek támogatják a skálázhatóságot. Az OpenStack például tartalmaz terheléselosztást, automatikus hibaelhárítást és öngyógyító képességeket, amelyek segítenek abban, hogy a rendszer az igények növekedése esetén is elérhető és reagáló maradjon. Összességében az OpenStack skálázhatósága jó választássá teszi az olyan szervezetek számára, amelyeknek nagy, összetett infrastrukturális környezeteket kell kezelniük. Azonban, mint minden összetett szoftverrendszer esetében, az OpenStack telepítés konkrét skálázhatósági jellemzői számos tényezőtől függenek, beleértve a hardver- és hálózati infrastruktúrát, amelyen fut, a telepítés méretét és összetettségét, valamint a konfigurálás és használat módját.

Lehet a tartalmakat költöztetni?

A migráció lehetősége fontos a felhőszolgáltatások számára, mert lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy függetlenül a jelenlegi környezettől, egyszerűen és gyorsan költöztessék a szolgáltatásaikat és adataikat egy másik, jobban megfelelő környezetbe. Az OpenStack-nek a különböző infrastruktúrák és adatközpontok közötti migráció lehetősége segítséget nyújt a vállalatoknak a hatékonyabb IT-működésre, a jobb hatékonyság elérése érdekében.

Image

Az OpenStack esetében a migráció lehetőség azt jelenti, hogy a felhasználók áthelyezhetik a szolgáltatásokat és az adataikat egy másik OpenStack-alapú környezetbe, anélkül, hogy a szolgáltatások működése vagy a felhasználói élmény megváltozna. OpenStack interoperabilitást biztosít más népszerű cloud computing platformokkal, mint például az Amazon Web Services (AWS), a Microsoft Azure vagy a Google Cloud Platform. Az OpenStack API-ja hasonló az AWS API-hoz, így a felhasználók könnyen áttehetik a szolgáltatásaikat és adataikat az OpenStack-ről más cloud platformokra, vagy fordítva. Ennek köszönhetően a felhasználók könnyedén összehangolhatják a szolgáltatásait és adatait a cloud computing platformok között, és rugalmasabban kezelhetik azokat a szükségleteiknek megfelelően.

Ennyi jó tulajdonság mellett biztosan drága

Nem. Mivel nyílt forráskódú nincsenek felhasználói licencekkel kapcsolatos költségei. A cikk megírásakor az Aruba Cloud-nál már 5.300 Ft-tól elérhető 2GB RAM-mal és 20GB tároló mérettel ellátott környezet.

Összegzés

Ezen tulajdonságok együttesen az OpenStacket a többi platformhoz képest előnyösebbé tehetik a szervezetek számára, amelyek növekvő kapacitású, biztonságos és skálázható cloud computing platformot keresnek, és amelyek elengedhetetlenek a költséghatékony működéshez és a gyors növekedéshez.