Az OpenStack 5 legfontosabb erénye

Az Openstack napjainkban a világ legnépszerűbb felhőplatformja. A Rackspace Hosting és a NASA közös projektjeként 2010-ben indult kezdeményezéshez mára több mint 500 cég csatlakozott. Lenyűgöző iramú fejlődését legfőképp nyílt forráskódú jellegének köszönheti, vagyis annak, hogy a platform körül komoly fejlesztői közösség alakult ki, akik hat hónapos ciklusokban dolgoznak a szoftver új iterációin, és tökéletesítenek a komponensein annak érdekében, hogy a folyamatosan felmerülő új elvárásokhoz igazítsák a rendszert. A bárki által fejleszthető kialakításnak hála szinte minden elképzelhető eshetőségre, felhasználói igényre kínál már valamilyen megoldást a szoftver, piaci szabvány státusztát azonban mégsem csak ennek az egy tulajdonságának köszönheti.

Nézzük, melyek az OpenStack további előnyei!

Könnyű skálázhatóság

A skálázhatóság kulcsfontosságú eleme a felhőalapú tárhelyszolgáltatásnak – és általában a tárhelyszolgáltatásnak. Alapelvárás ugyanis a felhasználók részéről, hogy rugalmasan növelhető vagy csökkenthető legyen az erőforrások mennyisége a webhely forgalma nagyságának függvényében. Ha például csak a nap bizonyos időszakaiban van nagy terhelésnek kitéve egy webshop, akkor a bolt tulajdonosa joggal várhatja el, hogy csupán az extra erőforrások igénybevételéért kelljen fizetnie – ezt az elvárást pedig az OpenStack környezet maximálisan biztosítja.

Image

Egyszerű automatizálás

Az OpenStack amiatt is különösen hatékony, hogy egyszerűvé teszi a feladatok automatizálását. A szoftver olyan beépített eszközök elérését biztosítja, amelyek tényleg könnyen megugorható feladattá teszik a felhőkezelést. Bárki létrehozhat ugyanis saját alkalmazásokat, amelyek a platformmal integrálva olyan feladatok végrehajtását biztosítják, mint amilyen például a virtuális gépek létrehozása. Vagyis a világ bármely fejlesztője létrehozhatja és megoszthatja saját megoldásait a licenc égisze alatt, amelyekből aztán a szélesebb OpenStack közösségtől kezdve a felhőszolgálatásokat igénybe vevő vállalkozásokig mindenki profitálhat. Elképzelni sem lehet hatékonyabb szisztémát annál, amibe csak bele kell ülni, mert rendelkezésre állnak ingyenesen elérhető megoldások.

Rohamos fejlődés

Volt már róla szó, de nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mivel az OpenStack forráskód nyilvánosan elérhető, a platformot a világ minden tájáról érkező szakértők fejlesztik. Márpedig, ha a félévente megrendezésre kerülő OpenStack Design Summit-on döntés születik például egy új funkció kifejlesztéséről, az a koncentrált csapatmunkának köszönhetően általában gyorsan és szakszerűen el is készül. Az a tény, hogy nem létezik olyan cég, amely monopolisztikus pozícióban egyetemes jogokkal rendelkezne a szoftver felett, lényegesen elősegíti az innovációs folyamatot: az alapkód ingyenesen elérhető, a spin-off termékeket pedig természetszerűleg kipörgeti a piac.

Virágzó fejlesztői közösség

Minden sikeres nyílt forráskódú termék a mögötte álló közösségére támaszkodik a folyamatos fejlődés biztosítása érdekében, vagyis csak akkor maradhat meg a versenypiacon, ha aktív és nagyszámú fejlesztőgárdával rendelkezik. Tény, hogy a platform seregnyi mérnököt tudhat a sorai között, akik minden felmerülő kihívásra képesek választ adni – a legutóbbi ciklusban az OpenStack égisze alatt több mint 4000 fejlesztő dolgozott.

Image

Alacsony költségekkel jár a kis-és középvállalkozások számára is

Noha bárki építhet OpenStack-en alapuló megoldást, azonban az is igaz, hogy a rendszer nulláról történő felhúzása nem feltétlenül egyszerű feladat. Ehhez ugyanis képzett fejlesztőkre van szükség, akik járatosak a szoftverben, és rendelkeznek valamennyi tapasztalattal a rendszer telepítésében. A probléma ezzel nyilván az, hogy ezekből a szakértőkből hiány van, ezért tekintélyes munkadíjat számíthatnak fel szolgáltatásaikért. Szerencsére azonban egyáltalán nem muszáj házon belül, a nulláról kezdve, drágán kiépíteni a rendszert – a legtöbb felhőszolgáltató kínál olyan szisztémát, amely ezen a platformon alapul, tehát nem nehéz olcsón, jól funkcionáló megoldást találni. Bár vannak, akik azzal érvelnek, hogy az OpenStack csak a nagyobb cégek számára éri meg az, igazság az, hogy a kkv-k és az egyéni vállalkozók is profitálhatnak a rendszerből – feltéve, hogy jól választanak szolgáltatót.