Mi a jó működés legnagyobb kockázata?

Az ember a gyenge pont – ezt régóta tudják a gyártásszervezők. A felelős cégvezetés igyekszik kiküszöbölni minden olyan hibaforrást, ami emberi figyelmetlenségből (például fáradtságból) ered. A kibervédelmet is érdemes professzionális informatikára bízni.

Man is always the weak point. Der Schwachpunkt ist immer der Mensch. Ez a mondat számtalanszor elhangzik a világmárkák gyártásszervezői, vezetői megbeszélésein. Ez a sokszorosan bebizonyosodott üzemcsarnokbeli felismerés is motiválja a nemzedékek óta folyó automatizálási fejlesztéseket.

Mára ez a gyakorlat megérkezett az informatika világába is. Nemcsak a hardver működtetését, hanem a szoftver kezelését és fejlesztését is egyre inkább átveszik az olyan megoldások, amelyekbe nem kell belenyúlnia embernek – ezzel kiküszöbölnek egy hibaforrást.

Az ember gyakrabban hibázik, mint a program

Általános tapasztalat az internetes világban, hogy a felhasználói, kezelői felületesség következménye az informatikai kár. Ezért, amennyire lehetséges, érdemes a cég munkatársait is állandó szoftveres kontrollal támogatni abban, hogy elkerüljenek minden figyelmetlenséget.

Sokszor hallani elégedetlenkedő kollégát a folyosón, akit zavar, hogy a program rendszeres megerősítést kér, esetleg újabb és újabb belépéseket, kódcserét, biztonsági mentést, miegymást – de ezek életbe vágóan fontosak lehetnek valami nagy baj megelőzésében. És utólag hiába veri a falba a fejét az ember.

Biztonság = folyamatos készenlét

Szakmai szinten kiberbiztonság a neve ennek a kérdéskörnek, és jellemző, hogy ez a kifejezés lassan az alapszókincs részévé válik. Talán nincs is felnőtt ember, akit ne fenyegetne a veszély, hogy internetes gazfickók kárt okoznak neki.

Bármikor érkezhetnek internetes támadások, és ezek a támadások nem feltétlenül adatlopásban vagy más alkalomszerű eseményben ölthetnek testet. A kiberbűnözők sokszor csempésznek a megcélzott rendszerbe például olyan vírust, amelyik adatszivárgást generál.

A biztonságot tehát nem lehet alkalmilag, egy beruházással letudni, hanem folyamatosan fenn kell tartani.

Image

A hacker a modern útonálló

Szintén közismert másik új szó a hacker. Ez éppen félúton van a teljes megmagyarosodásban, ugyanis a belőle képzett hekkelés már teljesen elfogadott. A hacker a modern útonálló, aki az internet résein átbújva okoz kárt nekünk személyesen, meg persze a cégünknek és a világnak.

Sokféle hacker van, kezdve a virtuskodó tinédzsereken, folytatva a hivatásos informatikai gengszterekig, sőt a hírek szerint Észak-Korea mint állam működtet internetes betörőbrigádokat. És akkor még nem szóltunk a nagy- és kisebb hatalmak hírszerzési és kémelhárító tevékenységéről.

A hackerek fő célja persze a pénz, ezért legnagyobb veszélyben a bankszámlák, internetes ügyintézési felületek vannak. Ám vagyoni értékűek a tudományos és ipari fejlesztések is, sőt általában is minden adat. Van érdeklődés a cégek belső információi iránt, például egyes inkorrekt versenytársak részéről.

Image

Senki sem érezheti magát biztonságban

A közelmúltban például Pakisztán kormánya szembesült azzal, hogy valószínűleg kibertámadás okozhatott országos áramszünetet. Gyakorlatilag nincsen olyan ország, sem nagyobb cég, amelyiknek ne kellene napi 24 órában gondolnia arra, hogy megtámadhatják az informatikai rendszereit, de a kisebb cégeknek sincs okuk hátradőlni.

E téren is érvényes, hogy végtelenített rabló-pandúr játék folyik. A nagy cégek vagyont költenek a kiberbiztonságukra. Ám a közepes és a kisebb vállalkozások sem kockáztathatják, hogy rossz szándékú profik feltörjék az informatikai rendszereiket.

A felhőszolgáltató védelmet is kínál

A kiberbiztonság nem kerül olyan sokba, ha a vállalkozás profikra bízza a védelmét is, elvégre nemcsak tisztességtelen IT-szakemberek vannak, hanem megbízhatók is, legalább akkora számban.

Az ArubaCloud és a Forpsi megoldásai naprakész, folyamatos védelmet is jelentenek a megrendelőknek. A hardverek és a szoftverek is állandó felügyelet alatt vannak, a kibervédelmi stratégia megakadályozza a támadásokat, és hatékony reakciót definiál minden kísérletre.