Mi utal arra, hogy egy adathalász kivetette rád a hálóját?

A phishing, vagy adathalászat, az a módszer, amikor a csalók valamilyen hivatalosnak tűnő üzenettel próbálnak rávenni téged vagy a munkatársaidat, hogy adjátok ki a személyes vagy céged üzleti adatait. Elég egy rossz kattintás, és érzékeny adatok kerülhetnek bűnözők birtokába, aminek a vállalkozásod láthatja kárát. A csalók hol ügyesebben, hol kevésbé jól álcázzák magukat, de vannak bizonyos jelek, amiknél érdemes gyanakodni, hogy valami nem kóser. Mik ezek a bizonyos jelek?

Furcsa email címek

Az egyik legfőbb jel, hogy a feladó email címe gyanús. Például, ha egy üzenetet kapnál a „support@magyarbank.com”-tól, de a bankod valójában a „support@magyar-bank.hu”-ról küld leveleket, az már gyanús lehet. A csalók gyakran használnak címeket, amelyek első pillantásra hivatalosnak tűnnek, de ha alaposan megnézed, észreveheted az eltéréseket. De egy hivataltól sem fognak írni neked egy ingyenes szolgáltatónál (pl.: gmail) regisztrált címről.

Banki adatok iránti érdeklődés

A csalók gyakran kérnek személyes vagy pénzügyi információkat. Ha egy email kéri, hogy add meg a bankkártya adataidat, a bankszámlaszámodat, vagy az online banki belépési adataidat, az valószínűleg adathalászat. A bankok és más hivatalos szervek sosem kérnek ilyen adatokat emailben vagy telefonon.

Nyelvhelyességi és formai hibák

Bár a csalók (a mesterséges intelligenciának és fejlett fordítóprogramoknak hála) egyre ügyesebben írnak hivatalosnak tűnő levelet, gyakran előfordulnak helyesírási és nyelvtani hibák. Ha észreveszel ilyeneket egy hivatalosnak tűnő emailben, legyél óvatos! Ugyanez igaz a furcsa formázásra vagy a kéretlen csatolt fájlokra.

Sürgősséget sugalló üzenetek

Gyakran a phishing levelek sürgősséget sugallnak, mintha valami nagyon fontos dolgot kellene azonnal intézned. Például, azt állítják, hogy a bankszámládat azonnal lezárják, ha nem adsz meg bizonyos információkat. A csalók így próbálnak megnyerni azonnali reakciót, hogy ne legyen időd alaposan átgondolni a dolgot.

Túl szép, hogy igaz legyen

Végül, ha egy üzenet túl jó, hogy igaz legyen, valószínűleg nem is az. Ha egy ismeretlen forrásból érkező üzenetben arról értesítenek, hogy nyertél egy nagy összegű nyereményt, vagy valamilyen nagyon kedvező ajánlatot kínálnak, de ehhez meg kell adnod bizonyos személyes adatokat, akkor ez valószínűleg adathalászat.

Összefoglalva, a legfontosabb, hogy mindig legyél kritikus és óvatos az ismeretlen forrásból érkező üzenetekkel. Legyen szó emailről, SMS-ről vagy akár közösségi média üzenetről, mindig gondolkodj el, mielőtt megadnál bármilyen adatot. Tanítsd meg a munkatársaidnak, hogyan ismerjék fel a phishing jelenségeit, és használj megbízható antivírus szoftvereket és rendszeres biztonsági mentést.