Mikor iskolába ment a mesterséges intelligencia

A ma születő gyermekek a mostani diákoknál nagyságrenddel fejlettebb informatikával fognak megismerkedni az iskolában. A mesterséges intelligencia pár éven belül újabb áttörést eredményez, amire már most érdemes gondolniuk a cégeknek is.

A mesterséges intelligencia fejlődése olyan módon fogja megváltoztatni az életünket, amit ma még szinte lehetetlen előre látni.

A TikTokon fut egy videó, amelyben a diák önfeledten játszik, aztán feleszmél, hogy be kell adni a házi feladati esszét. Átül a géphez, beírja a feladatot a Chat GPT-be – az esszé pedig pár másodperc múltán kész, a diák visszaül a konzolhoz.

Ez egyrészt reklám, de egyben valóság is. Szerte a világon szembesülnek tanárok azzal az új jelenséggel, hogy a kiadott házi feladatot nem a tanuló készíti el, hanem mesterséges intelligencia (MI). A leghíresebb jelenleg az AI szoftvercég Chat GPT-je. Annyira menő, hogy egy amerikai egyetemista kifejlesztette már a GPT Zero alkalmazást is, ami – többé-kevésbé – felismeri, ha a szöveget MI írta.

Image

Mit kezdjünk a Chat-GPT-vel?

Az európai országok közoktatási vezetői és a tanárok egyformán tisztában vannak azzal, hogy nem érdemes hadakozni ez ellen az új lehetőség ellen. Hiszen ez nem probléma, épp ellenkezőleg: óriási távlatok nyílnak meg az emberiség előtt. Sőt! A mesterséges intelligencia már számos közoktatási intézményben is napi munkaeszköz, nem csupán az egyetemeken.

A MI segít a tanároknak például órai feladatokat összeállítani, szemléltető anyagokat készít önállóan stb. A diákokat is szoktatják már a használathoz. A MI anyagot gyűjt nekik egy-egy projektmunka előkészítéseképpen stb.

Az MI probléma vagy lehetőség?

Mindennel lehet csalni, mondta egy tanár az érdeklődő újságírónak, hozzátéve, nem szabad emiatt megijedni vagy lemondani róla az iskolában. A MI jelentősen javít a munka hatékonyságán, nyilvánvalóan el fog terjedni, a diákoknak pedig hozzá kell szokniuk a használatához.

Elsősorban azt kell megtanulni, mire jó a MI és mire nem. Meg kell ismerni a MI korlátait is, például használható hamis információ kiszűrésére, de képes maga is előállítani hamis információt.

Az biztos, hogy pár év múlva a MI nemcsak a tudományos, hanem a gazdasági, a pénzügyi és a kulturális élet számtalan területén napi használatban lesz. A ma születő kisbabák rutinszerűen fogják tanulni és használni iskolás koruktól. Például azt is meg kell tanulniuk afféle „idegen nyelvként”, miként célszerű kommunikálni egy robottal.

Image

Félúton vagyunk a digitalizációban

A MI maga is gyorsan fejlődik, gyorsabban, mint egy gyermek. A jövőben a leginkább versenyképes cégek egész MI-kódokat fognak tudni beépíteni a saját IT rendszereikbe. Ez is azt a trendet erősíti, hogy az IT világa nagy, globális rendszerként fog funkcionálni, nem lesz érdemes egy-egy cégnek saját kis informatikai szigetet építenie, karbantartania. Sokkal egyszerűbb, olcsóbb és hatékonyabb a felhőszolgáltatók komplex ajánlataival élnie, amelyek költséghatékonyak és folyamatosan követik a legújabb fejlesztéseket.

Az Aruba Cloud  teljes körű megoldásokat biztosít, megfizethető áron, így nemcsak nagyvállalatok, hanem kkv-k is profitálhatnak a platform lehetőségeiből.