Miről ismerhetők fel a spam e-mailek?

Napjainkban a spam e-mailek olyan tömegben és intenzitással bombázzák a levelesládáinkat, mint eddig még soha. Ráadásul, mivel a spammerek egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak, egyre nehezebb megállapítani, hogy melyek azok az e-mailek, amelyeknek a kukában a helyük, és melyek azok, amelyeknek a beérkezett üzeneteink között. Szerencsére azonban a probléma könnyen orvosolható – mutatjuk, hogyan.

Mi a gond a levélszeméttel?

A kéretlen levelekkel nemcsak az a baj, hogy bosszantóak és foglalják a céges e-mail fiók szűkös tárhelyét, hanem az is, hogy a mögöttük álló személyek sokszor nagyszerű csalók. Néha egészen kifinomult megjelenésű e-maileket küldhetnek olyan cégektől, amelyektől termékeket vagy szolgáltatásokat veszünk igénybe – például a bankunktól, az Apple-től, a Samsungtól, a PayPaltól, a Díjnettől vagy akár a Netflixtől. Ezért, ha óvatlan az ember, könnyen áldozata lehet a csalásnak. Ma, amikor a fél életünk az online térben zajlik, a személyes adatok ki- és a vírusok beszivárgása valós veszélyt jelent. Különösen akkor fájhat emiatt a fejünk, ha mi magunk tesszük meg azt a szívességet a csalóknak, hogy lekattintjuk a spam e-mailben elhelyezett veszélyes hivatkozást. Abba pedig jobb bele sem gondolni, hogy milyen károkat okozhatunk akkor, ha az adatokkal való visszaélést, a zsarolás jelentette csapást céges környezetben, a munkahelyi e-mail fiókban kattintgatva szabadítjuk el. Szerencsére könnyen felvértezhetjük magunkat ezekkel a bajokkal szemben.

Image

A védelem első vonala

A spam e-mailek elleni első védelmi vonalat természetesen az e-mail hosting jelenti. A kifinomult SPAM-szűrési technológiával felvértezett szolgáltatás kritikus fontosságú a kéretlen e-mailek jelentette veszély minimalizálásában. Az összes e-mail-tárhely csomagunk különféle biztonsági funkciókat tartalmazó spam szűrővel rendelkezik, amely filter a levél fejléce, szövege, a feladó IP-címe alapján rostálja a kéretlen üzeneteket. További információért tekintse meg e-mail szolgálatásainkat.

A védelem második vonala

Bármennyire is hatásosan működik egy SPAM filter, nem baj, ha felvértezi magát az ember azokkal az ismeretekkel, amelyek alapján ő maga is képes megállapítani, hogy egy üzenet spam e-mailnek számít-e. Nézzük, melyek azok az elemek, amelyek a rosszindulatú üzenetek sajátosságai, amelyek láttán érdemes gyanút fogni.

  • Sürgető, határozott, „amíg nem késő” típusú cselekvésre ösztönző mondatok szerepeltetése.

A spam e-mailek tipikus elemét a sürgős intézkedést vagy azonnali beavatkozást igénylő cselekvésre ösztönző mondatok jelentik: jelentkezzen be egy portálra vagy kattintson egy hivatkozásra, például azért, mert a Netflix-fiók előfizetés befizetése meghiúsult, vagy a bankszámlát zárolták, ezért azonnali intézkedésekre van szükség, amíg nem késő.

  • Értesítés csomag érkezésről, annak ellenére, hogy nem vásárolt az ember semmit.

Ez a megoldás az Apple vagy a Samsung nevében kiküldött hamis e-mailekben volt egy időben gyakori, de ma sem ritka. Ha a „csomagod érkezett”, „új terméket vásároltál” szöveg szerepel a levél tárgymezőjében, még a legracionálisabb ember is elkezd azon aggódni, hogy ha nem vásárolt/rendelt semmit, és mégis ilyen üzenetet kap, annak jó oka lehet. Az e-mailben elhelyezett, a probléma megoldását ígérő hivatkozásra kattintva pedig kész a baj.

  • Homályos, gyanús e-mail-címről érkezik a levél.

A cégek nem küldenek e-maileket olyan címekről, amelyek nem kapcsolódnak hozzájuk, vagy ha kapcsolódnak is, olyanról biztosan nem, amely egy-két karakterben eltér a cég/márka stb. nevétől. Tehát, ha valóban az Interpoltól kapunk levelet, a contact@interpol.eu címről fog érkezni a levél, nem pedig a contact@interpool.eu címről, pláne nem az xyz@gigadome.com-ról.

Image
  • A leiratkozom gomb hiánya.

Ez a legdühítőbb probléma a spamekkel kapcsolatban, különösen akkor, ha folyamatosan érkezik a szemét. Ha egy olyan feladótól kapjuk a leveleket, akinél valószínűleg egy levelezőlistán szerepel az e-mail címünk, először azt kell eldöntenünk, hogy feliratkoztunk-e erre a levelezőlistára. Ha nem ez a helyzet, érdemes kapcsolatba lépni az e-mail szolgáltatóval, hogy tegye feketelistára a kéretlen leveleket küldő címeket.

  • Egyéb árulkodó jelek

A spam tartalma mindig más és más. Azonban, ha helyesírási, nyelvhelyességi hibákat, magyartalanságokat észlelünk, olyan szolgáltatótól érkezik a levél, akivel amúgy nem állunk kapcsolatban, az e-mailben elhelyezett linkre kattintva olyan oldalra kerülünk, amely hasonlítani próbál egy megbízhatónak vélt oldalra, de ez szemmel láthatóan nem sikerül neki, ha fizetési adatokat kér a levél, ha egyszer tegez, máskor magáz, akkor azonnal töröljük az e-mailt.

Összegezve

A SPAM filterek nagyon hatásos védelmet nyújtanak az idegesítő levélszeméttel és a veszélyes, vírusokat terjesztő, adathalász e-mailekkel szemben. Ennek ellenére néha előfordulhat, hogy egy jobban sikerült csaló levél átmegy a szűrűn, azonban ha résen vagyunk, és a fenti jeleket észleljük, saját magunk is jó eséllyel elháríthatjuk a támadást.