A honlap weboldal? Fogalmi tisztázó

A „weboldal”, „honlap” és „portál” kifejezések gyakran használatosak az interneten, sokszor ugyanarra a dologra használjuk, de kissé (vagy teljesen) eltérő jelentéssel bírnak. Ez betudható az internet magyarországi elterjedésekor elterjedt fordítási hibáknak, vagy hiányos fordításoknak.

(És ki ne hallott volna a „Home Page” magyar megfelelőjéről, az „ottlap” kifejezésekről.)  Várjunk csak! Mi ez az „ottlap”? Az „ottlap” a „Home Page” angol kifejezés magyar nyelvű fordítása, ami 1995-ben született a Budapesti Műszaki Egyetemen. Magyarázata: „Az ottlap szóösszetétel: az ott-lap első tagja az ott azt fejezi ki, hogy a lap nem itt hanem ott van, vagyis frappánsan kifejezi a WWW inherens tulajdonságát nevezetesen a világméretű elosztottságot. A második tag (a lap) pedig egyszerű fordítása az angol eredetinek. Ugyanakkor az ottlap felfogható az angol eredeti fordításából képzett szóösszetételnek is, nevezetesen az ott nem más mint az ott(hon) első fele. (home page = otthon lap). Az ottlap összetétel tehát kettős módon is vonatkozásba hozható az eredetivel.” Forrás

Ezután a nyelvészeti kitekintő után nézzük meg röviden mi a valóban használatban lévő kifejezések közötti különbségek:

Weboldal vagy weblap (webpage)

Egyetlen dokumentum az interneten, amely információkat tartalmaz és webböngészőn keresztül érhető el. (Tehát technikailag alkalmas arra, hogy egy webböngésző megjelenítse.) Egy weboldal lehet egyetlen oldal egy nagyobb webhelyen belül, vagy egy önálló oldal is. Többnyire különböző statikus objektumokat: képeket, szöveget, táblázatokat, más weboldalakra mutató hivatkozásokat tartalmaz.

Image

Webhely vagy webszájt (website)

A webhely több összefüggő, közös domain név alatt található weboldalt foglal magában. Egy webhely rendszerint egy kezdőoldallal kezdődik, amelyről további oldalakra navigálhatunk. Például egy cég webhelye tartalmazhat termékinformációkat, kapcsolatfelvételi adatokat, blogbejegyzéseket és egyéb információkat nyújtó oldalakat.

Honlap (hompage)

A honlap az angol „homepage” szóból ered, aminek a jelentése: „kezdőlap”-nak felel meg leginkább. A honlap az adott webhelyen található weboldalak közül az elsőt jelöli, ami az adott domaint bepötyögve megnyílik, tehát a főoldalt, azaz a kezdőlapot.

Image

Portál, web portál (web portal)

Egy nagyobb és átfogóbb webhely, amely számos különböző funkciót és szolgáltatást integrál. A webportál egy olyan speciálisan kialakított weboldal, amely a különböző forrásokból, például e-mailekből, online fórumokból és keresőmotorokból származó információkat egységes módon gyűjti össze. Általában minden egyes információforrás külön területet kap az oldalon az információk megjelenítésére, amik közül gyakran a felhasználó konfigurálhatja, hogy melyiket jelenítse meg. A portálok változatai közé tartoznak a mashupok és a vezetők és menedzserek számára készült intranetes műszerfalak. (A mashup kifejezés az interneten egy olyan tartalmat vagy alkalmazást jelöl, amely két vagy több meglévő tartalom vagy technológia kombinációjából jön létre illetve különböző online szolgáltatások vagy adatok integrációjával hoznak létre új alkalmazásokat vagy szolgáltatásokat. Például egy webes mashup ötvözheti egy térképszolgáltatás és egy ingatlanadatbázis adatait, hogy megjelenítse a házakat egy térképen.

Ahogy tehát látjuk, a különbség a weboldal, a webhely és portál között olyan, mint a szelet sütemény, a svédasztal édességkínálata és egy különleges személyre szabható szolgáltatásokat (sütőtanfolyam, kóstoló, saját receptírás szolgáltatás) nyújtó cukrászda között: mindegyiknek van valamennyi köze a cukrászathoz, de mindegyik más igényt elégít ki. És ha még mindig zavaros, akkor gondoljunk arra, hogy az „ottlap” talán nem csak a „Home Page” leleményes fordítása, hanem a legjobb hely azok számára, akik sosem találják meg a könyvjelzőiket. Végül is, ha minden mást elfelejtünk, legalább azt tudjuk, hogy az „ottlap” mindig ott van nekünk… vagyis, pontosabban, ott van valahol.