Bevált módszerek, hogy soha ne töröljék az online videóidat

Számos megoldás létezik a saját videólejátszó weboldalba integrálására, attól függően, hogy milyen funkciókat és lehetőségeket szeretnél. A felhő alapú videószolgáltatók számos előnye közül egy, hogy lehetővé teszik a videók magas színvonalú és gyors lejátszását. Ilyenek a Vimeo, Wistia, Brightcove és még sok más. Az egyik legismertebb mégis a YouTube, ami inkább közösségi felületnek mondja magát, és leggyakrabban használt funkciója a videók megjelenítése. Mind a YouTube, mind a korábban említett a szolgáltatások lehetővé teszik, hogy a videóinkat beágyazzuk a videószolgáltatók által kínált beágyazási kódok segítségével. Azonban ezek a megoldások korlátozott kontrollt jelentenek a videók felett, és az esetleges reklámok is zavarók lehetnek. De ha a szolgáltató törli a csatornádat (ami nem gyakran, de előfordulhat), az sem kellemes. Bár a YouTube egy nagyon népszerű videómegosztó platform, amely rengeteg előnyt kínál mind a tartalomfogyasztóknak, mind a tartalomgyártóknak, a szigorú tartalmi irányelvek, a cenzúra miatt korlátozott szabadságot enged. Arról nem is beszélve, hogy a felület nem a tiéd, a tárhely sem, viszont bármikor törölhetik a csatornádat. Hát, köszi!

Irány a biztonság és reklámmentesség! Mit tegyek?

Ha teljes irányítást szeretnél a videóid felett, akkor fejleszthetsz saját videólejátszót, vagy használj nyílt forrású videólejátszó pluginokat. Számos nyílt forrású videólejátszó érhető el a weben, mint például a Video.js, az jPlayer vagy a Plyr. Ezeknek az előnye, hogy már kész fejlesztések, és általában jól dokumentáltak, így gyorsan és egyszerűen integrálhatók a weboldaladba. Ugyanakkor ezek a videólejátszók korlátozott funkciókkal és testreszabhatósággal rendelkeznek, de hát semmi sem tökéletes. A videó fájlok 100 GB-ig elférnek a honlappal egy tárhelyen, de használhatod az Aruba Cloud Object Storage szolgáltatását.

A YouTube-on legalább néztek. Mi lesz a feliratkozókkal?

Igen, jogos a kérdés. Az új videós oldalad soha nem lesz Youtube 2.0. De már egy jól összerakott WordPress oldallal sem kell lemondanod a kommentekről, vagy a megosztás gombokról és vannak olyan pluginek, amelyekkel értesíteni tudod az olvasóidat a friss tartalmakról. Az egyik ilyen népszerű és jól paraméterezhető plugin a OneSignal. Ez egy ingyenes push értesítési szolgáltatás, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy értesítéseket kapjanak a weboldaladról, még akkor is, ha azt éppen nem látogatják. Így növelheted a weboldalad forgalmát és hatékonyabb kommunikációt folytathatsz a felhasználókkal.

A YouTube ingyenes, a saját felhő pénzbe kerül. Miért jó ez nekem?

Valóban a YouTube (látszólag) ingyenes. Rendben, hogy scriptet megírja a mesterséges intelligencia, de egyszer számold ki, hogy hány órát töltesz egy videó felvételével, vágásával. A saját időddel fizetsz a YouTube-nak, és a végén odaadod neki a munkád gyümölcsét, hogy a videóhoz kapcsolt hirdetésből (és az előfizetési díjakból) visszaosszon neked egy kis pénzt. Ha youtuber vagy, akkor minden oké: ez az üzleti modell. De ha a célod a céged bemutatása, vagy más videós tartalom megjelenítése, a meglévő és jövőbeli vevőidnek vagy a honlapodra látogatóknak, akkor nem a YouTube a jó megoldás. Saját tárhelyen tárolt videóid elé senki sem tesz reklámot, és a szolgáltató sem fogja letörölni, ha nem tetszik neki.

Mit nyújt egy felhőszolgáltató, amiért érdemes ott tárolnom a videóimat?

A saját felhőben tárolt videós anyagok esetében teljesen kontrollálhatod a tartalomhoz való hozzáférést, az adatvédelmet, és csak te gyakorolhatsz (és akinek hozzáférést adsz gyakorolhat) teljes irányítást a tartalmaid felett. Nincsenek tartalmi irányelvek, és nem kell félned a cenzúrától sem, ellenben van dupla másolat az adatokról és biztonságos elérés. Fontos érv a reklámmentesség: Nem fog egyik videónk előtt, után vagy közben sem megjelenni semmilyen hirdetés vagy banner a videó alján. A weboldaladba beágyazott videós anyag igényes és komoly szolgáltató, webáruház vagy tartalomgyártó érzetét fogja kelteni. Olyan ez, mint az email cím, ahol a domain egyedi, és nem egy ingyenes email szolgáltatóé.