Tárolás, használat, védelem

A gazdasági élet alapsejtje az adat. Az adatokat nemcsak összegyűjteni kell, hanem rögzíteni, tárolni és gyorsan előhívni is. A fejlődés töretlen – de az átlagos felhasználó cégnek elegendő, ha jól választja meg a felhőszolgáltatóját.

Globálisan jóformán elképzelhetetlen mennyiségű adat keletkezik. Ha akár csak egyetlen napi adatmennyiséget akarunk leírni, máris olyan nagyságrenddel van dolgunk, amilyent korábban el sem tudtunk volna képzelni.

Szokás mondani, hogy a digitalizációval nem csökkent a felhasznált papír mennyisége – ez igaz is, csakhogy a „felírandó”, vagyis a rögzítendő adat mennyisége ma már a sokszorosa akár csak a harminc évvel ezelőttinek is.

Miniatürizálás a végtelenségig

Egy-egy adat önmagában nem nagy dolog, de mégiscsak van valamilyen kiterjedése, vagyis anyagi megjelenése, mondhatni teste. A számítástechnika hajnala óta az adatok „teste” az eredeti töredékére zsugorodott – viszont még mindig van, ráadásul az informatikailag rögzítésre szoruló adatok tömege több nagyságrenddel haladja meg a digitalizáció „őskorában” keletkezett mennyiséget.

Régen csak a csillagászatban, esetleg a vegyészetben beszéltek olyan nagyságrendekről, mint amilyenekkel ma az IT-szakemberek dolgoznak. Már rég túl vagyunk a millión vagy a milliárdon (ami ugyebár ezermillió, tehát 10 kilencedik hatványa, 109), mostanában a zetta, azaz 1021 a kurrens bájtmennyiség, amivel a nagyok számolnak.

Szorító kényszer tehát kitalálni, miként lehetséges az adatokat a lehető legkisebb anyagszükséglettel rögzíteni. Ebben az irányban a fejlődés ugyancsak töretlen, a miniatürizálás már a molekulák szintjéig jutott.

Image

Tárolás és használat

Természetesen nem elegendő egy-egy adatot rögzíteni, elő is kell tudni hívni alkalomadtán. Az adattárolás fejlesztése kéz a kézben jár a gyors kiolvashatóság problematikájával. Ugyanis mit sem ér az adat, ha nem tudjuk használni, és mint az angolszászoktól megtanulhattuk, time is money.

Olyan megoldást kell találni, amelyik nemcsak rögzíti és tárolja, hanem gyorsan elő is tudja hívni az adatainkat, amelyekkel dolgozni akarunk. Ebben is megbízható segítség a felhőszolgáltatás, amely mindenki számára elérhető áron nyújtja mindazt, amire egy vállalkozásnak szüksége lehet a mai gazdasági életben.

Anyag nem vész el… de adat igen

Adat sajnos bizony el tud veszni. Az adattárolásra két fő veszély leselkedik. Először is maga az adathordozó: meddig képes sértetlenül megőrizni a rátett adatot? A számítástechnika kora már elég nagy múltra tekint vissza ahhoz, hogy elmondhatjuk: nemhogy a márvány, bizony a papír is tartósabb adathordozó, mint a különféle mágneses megoldások.

A másik fő veszély az emberi rosszakarat. Felelős cégvezetőnek muszáj gondolnia arra is, hogy valakik esetleg el akarják lopni, netán meg akarják semmisíteni a cég adatállományát. Ezek ellen is megfelelő védelmet kínál a felhőalapú szolgáltatás.

Image

Szünetmentes szolgáltatások

Az ArubaCloud adatközpontjai naprakész tudású szakemberekkel, napi 24 órában, a hét minden napján felügyelik a működést. A hardver mindig korszerű, és a legjobb keresőprogramok is rendelkezésre állnak.

És mindezt igen kedvező havi díjért nyújtják. Fölösleges odahaza drága eszközöket és programokat venni, tartani, mert mindez havi átalánydíjért is elérhető, ráadásul sosem avul el, mert a szolgáltató folyamatosan fejleszt.