Hálózatüzemeltetés és MI megoldások: HUNOG_2 Szakmai Konferencia

2024. október 9-10-én Inárcson, a FLOW Hotel & Conference-ben rendezték meg a második HUNOG konferenciát, amely a hazai hálózatüzemeltetői szakma egyik legfontosabb találkozójává nőtte ki magát. Az esemény idén is sikeresen mozgatta meg a szektort, több mint 250 résztvevőt vonzott Magyarországról és számos európai országból. Az eseményt az Internet Szolgáltatók Tudományos Egyesülete (ISZT) szervezte.

A rendezvény célja, hogy a hazai és nemzetközi hálózatüzemeltetőknek biztosítson egy fórumot a legfrissebb technológiai fejlemények megvitatására és a személyes kapcsolatok építésére. A tavalyi pozitív visszajelzések alapján nagy hangsúlyt helyeztek a networking lehetőségekre is.

A legújabb technológiáktól a hírközlés történetéig

A program az innovatív technológiák széles spektrumát ölelte fel, kezdve a streaming szolgáltatók infrastruktúrájától, az internetszolgáltatók skálázhatósági kihívásain át, egészen a koherens optikai adó-vevők technológiai fejlettségéig. A résztvevők átfogó képet kaptak arról, hogyan működnek a modern kommunikációs technológiák és milyen fejlődési irányok várhatók a jövőben.

A rendezvényen történeti jellegű előadások is elhangzottak, amelyek bemutatták a hírközlési és informatikai szektor fejlődését. Ezzel a szervezők hangsúlyozták a múlt értékeinek megőrzését és a jövő kihívásaira való felkészülést.

Mesterséges intelligencia a hálózatüzemeltetésben

Az első nap második felében a mesterséges intelligencia (MI) került fókuszba. Az előadások során bemutatták, hogyan használhatóak az MI-alapú megoldások a túlterheléses támadások kivédésére, a nulladik napi fenyegetések beazonosítására és a hálózati infrastruktúra optimalizálására. Ezen túl szó esett arról is, hogyan lehet hatékonyan betanítani az MI-modelleket a hálózatüzemeltetésben.

A nap végén egy panelbeszélgetésben a szakértők az MI jövőjét és a vele kapcsolatos tévhiteket vitatták meg, valamint a magyar kutatók lehetőségeit a nemzetközi színtéren.

Fejlődő hálózatok és BIX

A második nap előadásai többek között a hálózatok fejlődésére és a BIX (Budapest Internet Exchange) szerepére összpontosítottak. A résztvevők megismerhették az adatközpontok evolúcióját, valamint a peering forgalmi trendek legfrissebb statisztikáit. A BIX fontosságát, a hálózati architektúrák skálázhatóságát és a redundancia szerepét is részletesen tárgyalták.

Kvantumkommunikáció, virtualizáció és a .HU hálózata

A konferencia második napján további témák a kvantumkommunikáció és a virtualizáció voltak. Az előadások bemutatták a kvantumkriptográfiai kihívásokat, valamint a virtualizáció gyakorlati alkalmazását a .HU domaintérben. A résztvevők betekintést nyerhettek a hazai domainregisztrációs rendszer hálózati átalakításába, és megismerhették a legújabb open source alapú megoldásokat is.

Fókuszban a biztonság

A biztonság kérdését sem hagyták ki a programból. Az előadások során szó esett a DNS rendszerek kihívásairól, a forgalomeltereléses támadások észleléséről és elhárításáról, valamint a nyílt forráskódú hálózati megoldások szerepéről a nagyvállalati környezetben.

Az Aruba Cloud előadásában Barsi András stratégiai és szabályozási tanácsadó, valamint Marco Mangiulli és Sirio Pietrantoni az elektronikus kézbesítési avagy e-Delivery rendszerek hálózati biztonságáról beszélt, gyakorlati példákkal illusztrálva a kihívásokat és megoldásokat.

Image

Mi az az e-Delivery? Az elektronikus tértivevényes kézbesítési szolgáltatás olyan megoldást kínál, amely lehetővé teszi adatok elektronikus úton történő továbbítását a felek között, és bizonyítékot szolgáltat a továbbított adatok kezelésével kapcsolatban, beleértve a küldés és a fogadás igazolását is, miközben védi az adatokat a veszteség, lopás, sérülés vagy jogosulatlan módosítás kockázatától.
Bár Magyarországon a szolgáltatás még gyerekcipőben jár, az Aruba Olaszországban több milliós ügyfélkörrel rendelkezik.

A HUNOG-ot – arany szponzorként – a Forpsi is támogatta, a YouTube csatornánk, az ITésMost pedig a konferencia médiatámogatója volt.