Hogyan válasszunk megfelelő domain nevet?

Erről a témáról is írtunk már a Domain 1×1: az alapoktól a felhőkig és A jó cím a siker záloga írásokban. És még egy videót is készítettünk róla. Mégis miért olyan fontos a jó domain név? A megfelelő domainnév végső soron az, ahogyan a közönséged megtalálja és megjegyzi a weboldaladat. Egy egyéni domain segít kitűnni a tömegből, és esetleg még a SEO-t is fellendíti. Az is biztos, hogy több millió regisztrált domainnév mellett nehéz lehet megtalálni az egyedit.

Ha nehézségeid vannak az ötleteléssel, vagy úgy találod, hogy az összes domainnév-ötletedet lefoglalták már, nem vagy egyedül. Ha készen állsz arra, hogy online jelenlétet biztosíts vállalkozásodnak, akkor olyan domainnevet kell választanod, amely megfelel a szolgáltatásod profiljának, hogy az ügyfelek könnyen megtalálják a webhelyedet. Van néhány lépés, amelyet szem előtt érdemes tartani a domainnév kiválasztásakor.

1. Használj .hu kiterjesztést!

Biztosan sok webhelyet meglátogattál már, és nem nehéz észrevenni, hogy a legnépszerűbb domainkiterjesztés a .com, magyar cégek vagy szolgáltatások esetén pedig a .hu, míg a többi megbízható vagy gyakori lehetőség a .org és a .net.

A lehetőségek azonban széles skálán mozognak, és a .xyz-től kezdve a .co-n át a .fail-ig vagy a .cool-ig mindent tartalmazhatnak. Vigyázz azonban, mivel ezek szakszerűtlennek vagy megbízhatatlannak tűnhetnek. És vannak másodszintű közdomainek is, mint például a tozsde.hu, vagy reklam.hu, hogy többet ne említsünk.

Ha a .hu elérhető, válaszd azt!

A legtöbb ingyenes honlapkészítő lehetővé teszi, hogy ingyenesen hozz létre egy webhelyet, de ezek fizetős előfizetést igényelnek az egyéni domain csatlakoztatásához. Ha nem csak komoly, hanem komolyan kinéző webhelyet szeretnél, építs saját CMS rendszerben (Pl.: WordPress), amely lehetővé teszi az egyéni domain ingyenes csatlakoztatását, és nem jár többletköltséggel a használata.

Image

2. Legyen rövid és egyszerű!

Ha a domainneved hosszú, az emberek nehezebben jegyzik meg, ami kevesebb forgalmat fog hozni. A WebsiteSetup.org 6-14 karakter hosszúságú domainnevet javasol. Ezen túlmenően a rövid domainnév sem hasznos, ha nehezen betűzhető vagy kiejthető, mivel a felhasználók valószínűleg eltévesztik, amikor megpróbálják beírni a webhely URL-címét. Válassz valami olyat, ami könnyen megjegyezhető és egyedi.

3. Legyen könnyen begépelhető és kiejthető.

Kerüld a kötőjeleket, a számokat és a megkettőzött betűket! Ezen elemek mindegyike egy-egy újabb akadály a felhasználók számára. Ne nehezítsük a felhasználók dolgát azzal, hogy ezeket a karaktereket észben tartsák. A megduplázott betűk pedig rendetlenné és nehezen olvashatóvá tehetik a domainnevet, arról nem is beszélve, hogy a felhasználók könnyen elgépelik őket. Ha szóban osztod meg weboldalad címét az ügyfelekkel, szintén sokkal nehezebb egyértelműen elmondani a domainnevet, ha az kötőjelekkel, számokkal és egymás után álló azonos betűkkel van összekeverve.

4. Maradj egyedi, specifikus és márkabarát!

Mindezeket a dolgokat szem előtt tartva nehéz lehet olyan domain nevet kitalálni, amely világos és tömör, ugyanakkor egyedi és hű marad a szolgáltatásodhoz, de minden bizonnyal megoldható. Tartsd szem előtt az üzleted vagy a szolgáltatásod nevét és azt, hogy mit árulsz. Bizonyosodj meg arról, hogy a domainnév is vonzza a lehetséges vevőidet.

Image

5. Adj hozzá kulcsszavakat!

Anélkül, hogy túlzásba vinnéd – ne feledd, itt valami rövidet és vonzót akarunk – végezz egy kis kulcsszókutatást. Ha kulcsszavakra hegyezed ki a domain neved, akkor abból és a márkád SEO-lendületéből is profitálhatsz. A kulcsszavak ötletelésekor keress alacsony vagy közepes versennyel rendelkező lehetőségeket, hogy esélyed legyen arra, hogy a Google előre rangsorolja az oldaladat.

6. Végezz kutatást!

A kulcsszókutatáson kívül nincs rosszabb, mint amikor megálmodod a tökéletesnek tűnő még szabad domainnevet, majd kiderül, hogy védjegyoltalom alatt áll. Győződj meg róla, hogy a választott domain valóban eredeti, hogy elkerüld a jogi problémákat.

+1. Cselekedj gyorsan!

Mivel ma már percenként újabb neveket regisztrálnak, ha egyszer eldöntötted, hogy milyen domainnevet szeretnél, ne habozz a regisztrálással, itt megteheted. A domain regisztrációhoz pedig itt van egy kis segítség.

Ne feledd, a márkaidentitás része a tökéletes domain név, ami apró részletnek tűnhet a webhely létrehozásának folyamatában, de a potenciális ügyfelek vagy a közönség számára azonnal tükrözi vállalkozásod profilját. Ha a név hosszú vagy zavaros, ritka vagy ismeretlen kiterjesztésű, sokan soha nem fogják megtalálni az oldaladat. Ha a domainnév nem passzol a szolgáltatásodhoz, akkor szakszerűtlennek vagy akár spammernek is tűnhet.

A másik oldalról viszont egy jól megalapozott és átgondolt domainnév növelheti a keresőmotorok találati listáján elfoglalt helyezést, és a közönségnek világos elképzelést adhat arról, hogy mire számíthat, amikor meglátogatja az oldaladat.