Kétfaktoros regisztráció a Forpsi-nál

A közelmúltban a Magyarországi Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISzT) lehetővé tette a .hu végződésű domain nevek esetében a kétfaktoros (2FA) domain-adminisztrációt. Ez a lehetőség természetesen a Forpsi-nál is elérhető.

Egy kis történelem

Nem kell túl messzire visszanyúlni az időben, amikor még papír alapon kellett a domént regisztrálnod, és már annak is örülhetettél, ha elég volt e-mailen elküldeni a cégszerűen aláírt, beszkennelt dokumentumot a regisztrátornak. Majd a regisztráció történhetett elektronikusan, de a különböző módosítások – mint például tulajdonosváltás esetén, névváltozáskor vagy átregisztráláskor – szükség volt a papír alapú dokumentációra. A .hu Domainregisztrációs Szabályzat lehetővé teszi, hogy már a módosításokat papír alapú dokumentumok nélkül is elvégezhesd, elektronikusan egy- vagy kétfaktoros azonosítással.

Image

Mit jelent ez pontosan?

Nagyon röviden: biztonságos és egyszerű ügyintézést. Technikailag az egyfaktoros eljárás során csak egy e-mailes megerősítésre van szükség, a kétfaktorosnál pedig az e-mail mellé szükséges egy telefonos megerősítés is. A 2FA (kétszintű megerősítés) egy identitás- és hozzáférés-kezelési biztonsági megoldás.. A legnépszerűbb lehetőségek hardveres tokenek, valamilyen alkalmazás segítségével megvalósuló értesítések, hangalapú hitelesítés, sms-alapú ellenőrzés. Mivel a hang- vagy sms-alapú ellenőrzés adja a legnagyobb biztonságot, ezért a Forpsinál ezek kiválasztására van lehetőség.

Mit ír erről a szabályzat:

„Kétfaktoros megerősítő eljárás: Olyan eljárásmód, amely során az Igénylő a birtokában levő két faktor használatával adatváltozást, regisztrátor váltást vagy domain-használó váltást engedélyez. A Nyilvántartó az Igénylő által előre megadott email címre (első faktor) egy olyan linket (URL-t) küld, melyen az Igénylő egy időleges weboldalt talál a változás leírásával. Itt meg kell adnia azt a kódot, melyet a Nyilvántartó az Igénylő által megadott telefonszámára (második faktor) küld – ez történhet hangbemondással vagy SMS-ben küldve. Ezután lehetősége van megerősíteni a módosítási szándékát vagy elutasítani. Telefonszámnak a Szabályzat 1.1.1 pontjában szereplő országok nem emelt díjas számai adhatók meg. Ha nem adja meg a helyes kódot az adott időkereten belül, a módosítás nem lép életbe. A domain-használónak különös figyelmet kell fordítania arra, hogy az általa megadott két faktor feletti rendelkezést el ne veszítse, és azokon üzeneteket tudjon fogadni a Nyilvántartótól. A Nyilvántartó bevezethet első vagy második faktorként további műszaki megoldásokat. A kétfaktoros megerősítést minden esetben cselekvőképes természetes személynek kell elvégeznie, azaz automatikus számítógépes megerősítő rendszert tilos alkalmazni.”

Forrás: https://www.domain.hu/domainregisztracios-szabalyzat/

Image

Regisztráció lépésről lépésre

  1. Ha domaint szeretnél regisztrálni, látogass el a Forpsi oldalára.
  2. Írd be a kitalált nevet. Ne felejtsd el bekattintani a szükséges végződéseket.
  3. Válaszd ki, hány évre regisztrálnád a nevet. A rendszer a kétfaktoros online regisztrácót ajánlja fel. Itt még ki tudsz választani más domain neveket is. Érdemes körülnézni.
  4. A következő lépésben a kiegészítő szolgáltatások közül választhatsz. Ha ezzel is megvagy, a belépés után tudod folytatni a folyamatot. Ha nincs Forpsi-regisztrációd, akkor itt tudsz regisztrálni is.
  5. Regisztrációkor meg kell adni pár adatot, hogy tudjuk, kié lesz a domain, és kinek számlázzunk.
  6. Utolsó lépésként pár nyilatkozatot kell elolvasni, és bekattintani, hogy megismerted.
  7. Az oldal alján „Rendelés megerősítés és folytatás fizetéssel” gomb megnyomása után a fizetési oldalon találod magad, illetve küldünk egy levelet, amiben visszaigazoljuk a megrendelést. Választhatsz bankkártyás, banki utalásos és paypal fizetést is.
  8. A Forpsinál rendelt faktoros domain regisztrációk során a regisztráció alkalmával a megerősítő eljárást nem indítjuk el – megkönnyítve és gyorsítva így a regisztráció folyamatát – mivel a megrendelés folyamán igénylőink megteszik a vonatkozó szabályzatok, nyilatkozatok elfogadását. A megerősítő eljárás csupán a későbbi adatmódosítások során válik esedékessé.

A faktor adatokat módosíthatod a Forpsi adminisztrációs felületén.

Image

Módosítás kétfaktoros megerősítéssel

Az esetleges későbbi adatmódosítások, használó váltás, szolgáltató váltás nyomtatványkitöltés és dokumentum küldés mellőzésével pusztán elektronikus úton, az általad megadott „faktor adatok” (e-mail fiók és telefonszám) használatával valósul meg. Az adatmódosítás menetéről többet olvashatsz Tudásbázisunkban is.
A megerősítő eljárás során egy ideiglenes URL kerül kiküldésre a megadott faktor e-mail címre, ahol láthatóak a módosítási igényre vonatkozó adatok, valamint a vonatkozó szabályzatok, nyilatkozatok. Az elfogadást követően a 2 faktoros típusnál az Ön választásától függően SMS-ben, vagy hangbemondással kérheti a 6 számjegyű kódot a megerősítéshez.
A megerősítést követően az adatmódosítások megvalósulnak.

A Forpsi kiemelten preferálja a 2FA használatát, mert a kétszintű hitelesítés növeli  az adatbiztonságot, és egyszerűbbé is teszi az adminisztrációs folyamatokat.