Megújulás és kihívások: Partnernapot tartott az Internet Szolgáltatók Tanácsa

Negyvenöt .HU domain regisztrátor cégtől közel százan vettek részt április 11-én az ISZT által szervezett partnernapon.  A Zsámbékon található a Drivingcamp vezetéstechnikai központban megrendezett esemény fő célja az volt, hogy a résztvevők első kézből értesüljenek az őket érintő legújabb fejlesztésekről, szabályozásokról, valamint lehetőséget kapjanak a tapasztalok megosztására és a kapcsolatépítésre.

A nap szakmai programjában az Internet Szolgáltatók Tanácsának elnöke, az ISZT Nonprofit Kft. vezetője és munkatársai illetve a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának szakértőjének előadásait hallgathatták az érdeklődők.

Az előadók kiemelték, hogy a .HU domaintér működésének egyszerűsítése és a biztonsági kérdések folyamatos figyelemmel kísérése a jövőben is prioritást élvez, de kiemelt szerepet kapott a biztonság, így a NIS2 irányelv közelgő bevezetése és a szabályozása is.

A NIS2 irányelv, azaz a Network and Information Systems (Hálózatok és Információs Rendszerek) Biztonságának második irányelve, az Európai Unió jogszabálya, amely az előző NIS irányelv kibővítése és felülvizsgálata. Ez az irányelv arra irányul, hogy növelje az EU-ban a kibertámadásokkal szembeni ellenálló képességet és javítsa a nemzeti és ágazatközi információcsere hatékonyságát. A NIS2 irányelv célja, hogy egységes szabványokat és követelményeket hozzon létre az EU egészében, hogy növelje a kiberbiztonsági ellenálló képességet és csökkentse a kibertámadásokból eredő károkat.

A fejlesztések témájában az új domainregisztrációs rendszerről kaphatott átfogó képet a hallgatóság, és szó esett a közelmúltban végzett kutatásokról, a .HU névtér bővítésére és a regisztrátorok kommunikációjának erősítésére irányuló jelenlegi és jövőbeli és képzésekről tervekről is. Az előadásokat követő panelbeszélgetésen az AI és az automatizáció domain-regisztrációban játszott szerepéről beszélgettek a szakemberek.

A .HU partnernap nem csupán az új technológiai és szabályozási irányvonalak megismertetésére szolgált, hanem lehetőséget adott a szektor szereplőinek, hogy közvetlen kapcsolatokat építsenek, és közösen formálják a magyar internetes névtér jövőjét.