A virtuális valóság elpusztíthatja az igazit

Megsemmisítjük a virtuális világgal a valódi világunkat?

2022 márciusában az üvegházhatású gázok mennyisége rekordmagasságba szökött. 1958 óta mérik a Föld légkörében lévő szén-dioxid szintjét: 1880 körül 280 ppm körüli lehetett a CO2-szint, ez az érték idén tavasszal meghaladta a 420-at. A tudósok ismét megkondították a vészharangot, a szénlábnyom erőteljes csökkentését sürgetik.  

Mi a szénlábnyom?

Egy tevékenység – gyártás, szolgáltatás, fogyasztás – mennyivel járul hozzá az éghajlatváltozáshoz, vagyis mennyi szén-dioxid került a légkörbe az adott termék előállítása, használata során.
A digitális jelenléthez is erőteljes károsanyag-kibocsátás társul. Az évente a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok 4 százaléka, mintegy 1,6 millió tonna, az internetes iparághoz köthető.

A terhelés a szerverek gyártásából és működtetéséből származik, mivel az ehhez használt elektromos áram jelentős része fosszilis erőműből származik.

Tudatos internethasználat

Egyetlen e-mail elküldése – a felmérések szerint – 4g szén-dioxid kibocsátással jár a csoportos kiküldés vagy csatolmány esetén ez elérheti az 50g-t is, egy Google keresésé 0,2-7 g közé tehető. A Greenqueen számításai szerint az internet nagyobb szennyezővé vált, mint a teljes globális légiközlekedés. Ha érdekel, hogy mennyi a te ökológiai lábnyomod megtudhatod a WWF Léptem applikációja segítségével. A honlapunkat is ellenőrizhetjük, hogy az mekkora terhelést jelent a környezetre.

Mit tehetünk a lábnyomunk csökkentéséért?

Az eszközeink energiabeállítása az egyik kezdeti lépés. A fényerő visszavétele, a rövid „stand by” üzemmód beállítása mellett a leghatékonyabb csökkenést úgy érhetjük el, ha csak akkor használjuk az okoseszközöket, számítógépeket, amikor tényleg szükséges, azonkívül kapcsoljuk ki őket.

A böngészők kiválasztásával is mérsékelhető a szén-dioxid kibocsátás. Vannak olyan keresőmotorok, amelyeket teljes egészében megújuló energiával működnek.

Okos döntés a letöltés streamelés helyett. A videónézés és a zenehallgatás és az online játékok folyamatos adatforgalma okozza az egyik legmagasabb szén-dioxid termelést. Ha letöltjük a kép és hangfájlokat, az kevesebb adatforgalommal jár. Utánanézhetünk, hogy melyik streaming szolgáltató mennyire figyel arra, hogy működéséhez a lehető legtöbb megújuló forrást használjon. Válasszuk azokat, kik élen járnak a Föld megóvásában.  

Image

Tudatos eszközválasztás- és használat

A számítógépek, okoseszközök gyártása is nagy károsanyag-kibocsátással jár. A magyar lakosság körében végzett felmérés arra világít rá, hogy szinte egyáltalán nem szerepel a készülék kiválasztáskor a döntésük szempontjai között a fenntarthatóság. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatása szerint az általunk használt mobilok 53 százaléka legfeljebb kétéves, 85 százaléka pedig nem idősebb öt évnél.

Mindössze 6 százalékunk veszi figyelembe vásárláskor a termék előállításának környezeti terhelését.
2016-ban nagyjából 5 millió, 2021-re már több mint 7 millió fölé emelkedett azoknak a SIM-kártyáknak a száma, amelyek online adatforgalmat generáltak. Az egy telefonkártyára eső mobiladat-mennyiség öt év alatt 0,8 gigabájtról kilencszeresére, 7,5 gigabájtra nőtt hazánkban.

A kutatás rávilágított arra is, hogy a megkérdezettek 14 százaléka mondana le a nagy energiafogyasztással járó szórakoztató szolgáltatásokról. Kevesen fordítunk figyelmet arra, hogy a választott terméknek biztosítottak-e a szervízlehetőségei.

Ez is érdekelhet:

A honlap weboldal? Fogalmi tisztázó

A honlap weboldal? Fogalmi tisztázó

Forpsi Blogjún 20, 2024

A „weboldal”, „honlap” és „portál” kifejezések gyakran használatosak az interneten, sokszor ugyanarra a dologra használjuk, de kissé (vagy teljesen) eltérő…

Irány a felhő!

A felhőalapú szolgáltatások jelentős előrelépést jelentenek a klímavédelem területén is. Az IT-műveletek központosításával, a megosztott szolgáltatási modellel, a skálázható virtuális adatközpont használatával jelentősen csökkenthető az energiaigény és ezáltal a környezeti terhelés. Az iparági előrejelzések szerint 2025-re a három legfontosabb kritérium egyike lesz a felhővásárlási döntéseknél a szén-dioxid kibocsátás mértéke. Már most is választhatunk olyan céget, például az Aruba-t, amely megújuló energiaforrásokat használ adatközpontjai áramellátásához és rendelkezik az ezt igazoló minősítéssel.

Nézz a szolgáltatód körmére!

A felhasználók sokat tehetnek a környezetért, ha olyan cégek szolgáltatásait veszik igénybe, ahol hitelesen igazolva látják a károsanyag-kibocsátás csökkentésére tett törekvéseket. A Forpsi adatközpontjait olyan épületekben helyezi el, általában a nagyvárosokon kívül, amelyekben az úgynevezett szabad hűtésű légkondicionáló rendszereket tudja használni. A cél egyértelmű minimális ráfordítással a maximális energiahatékonyságot elérni. A cég biztosítja azt is, hogy technikusok segítségével személyesen is megnézhessük az adatközpontok működését.

Tippek a felhasználóknak

Az okoseszközök működtetése óriási környezeti terheléssel jár. A szén-, gáz- vagy olajüzemű hálózatról nyert elektromosság táplálja és tölti ezeket a készülékeket. Érdemes időnként átnézni például az e-mail fiókot és leiratkozni azokról a hitlevelekről, amelyet úgysem nyitunk meg soha. Az értesítéseket is csak azoknál az alkalmazásoknál használjuk, ahol ez igazán fontos. A videók és animációk a webhelyeken nagy energiaigényűek. Környezettudatos lépés, ha az automatikus videolejátszást kikapcsoljuk. A streameléshez inkább wifit használjunk, a filmeknél, fotóknál a legkisebb felbontás alkalmazása is csökkenti a szén-dioxid kibocsátást.

Minőség és újrahasznosítás

Válasszunk olyan minőségi elektronikai eszközt, ahol a gyártó garanciát vállal a hosszabb élettartamra. Vizsgáljuk meg a termék minőségi, teljesítmény mutatóit is az ár megtekintése mellett. A használt befejezésekor kapcsoljuk ki a készülékeket. Álljunk ellen a vásárlási kényszernek, akkor szerezzünk be új eszközt, ha arra tényleg szükség van. Érdemes megnézni a felújított eszközök kínálatát is. Ha használhatatlanná válik a készülék adjuk le újrahasznosításra. Ha még működik el is ajánlkozhatjuk. Karbantartással, szervízeléssel pedig növelhető az eszköz élettartama.