Mi az a Bare Metal Backup és miért nélkülözhetetlen?

Mit jelent a Bare Metal Backup és miért nélkülözhetetlen a vállalkozások számára?

Egy ideális világban az adatvesztés miatt egyetlen cégnek sem kellene aggódnia – valószínűleg még a kifejezés sem létezne. Azonban bármely tapasztalt informatikus megmondhatja, hogy a valóságban egészen más a helyzet. Az adatok akár természeti katasztrófa, akár emberi hiba, vagy rossz szándék miatti sérülése, elvesztése nagyon is létező jelenség. Szerencsére, ahol a kiberfenyegetések, természeti csapások jelentette szükség, ott az adatok gyors, hatékony, rugalmas, visszaállítását biztosító segítség. Mégpedig a Bare Metal Backup szolgáltatásunk formájában. 

De mi is ez pontosan, mit jelent, mit tud, és miért nélkülözhetetlen? Alábbiakban ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

Mi az a bare metal backup?

A Bare Metal Backup nagyon gyors, image technológián alapuló biztonsági másolatok létrehozását, illetve helyreállítását teszi lehetővé katasztrófaesemények után. A bare metal (kb. csupasz vas, fém) kifejezés olyan gépre utal, amelyre nincs telepítve operációs rendszer. A gép „csak fém”-ből áll, hiszen az alkatrészein kívül nem tartalmaz más programokat, alkalmazásokat. Magyarul a bare metal backup során a rendszer visszaállítása egy üres – OS és alkalmazások nélküli – eszközön valósul meg. 

A biztonsági másolat tartalmazza az operációs rendszer és a felhasználók adatait, a rendszerbeállításokat, szoftvereket, illesztőprogramokat és alkalmazásokat, valamint az összes fájlt. Ezért a képalapú biztonsági mentés és a bare metal backup kifejezéseket gyakran szinonimaként használjuk a teljes rendszeradatokról készült biztonsági mentések készítésére.

Miért jó ez nekem általában?

A bare metal backup tehát egy olyan adat-visszaállítási koncepció, amely magában foglalja a meghibásodott szerver/munkaállomás összes adatának és mögöttes rendszereinek helyreállítását. Ebben a forgatókönyvben az OS, az alkalmazások, a konfigurációk és az adatok teljes mértékben helyreállíthatók. Mégpedig anélkül, hogy a rendszer állapotát újra kellene konfigurálni. Ez azt jelenti, ha katasztrófa/kibertámadás miatt sérül egy eszköz, kihagyható a szoftverek újratelepítésének, szervizcsomagok betöltésének és a konfigurációk visszaállításának időigényes folyamata. Így a helyreállítás percek alatt elvégezhető, minimalizálható az állásidő.

A bare metal backup tehát egyesíti magában a hagyományos katasztrófa helyreállításai megoldások gyorsaságát a fájl- és mappaszintű biztonsági mentési megoldások egyszerűségével. Ugyanakkor megszabadít mindkét módszer hátrányaitól. Előbbi túlontúl komplex, utóbbi lassú – a teljes rendszer visszaállítását néha napok alatt is nehezen elvégző folyamatától. 

Image

Miért jó ez nekem konkrétan?

A bare metal backup nem véletlenül sok vállalkozás által kedvelt módszer. Egyfelől és leginkább azért, mert biztosítja, hogy mindenről biztonsági másolat készüljön, és így a teljes rendszer visszaállításának lehetősége elérhető legyen. Katasztrófaesemény után ugyanis különösképpen igaz az idő=pénz tétele. A munkaállomások, a belső hálózatok és biztonsági protokollok beállítása, a speciális szoftverek telepítése nagyon sok munkaórát vesz igénybe. A csak fáj alapú biztonsági mentésből történő visszaállítás ugyanis nagyon drága lehet. Hiszen, ha az az alkalmazottak a káreset után csak napok elteltével ülhetnek újra a gépeik elé, az igazán sokba kerül. Bare metal backuppal viszont nem kell a nulláról, tégláról téglára felépíteni a rendszert. Ehelyett egyetlen egyszerű helyreállítással visszakapható az egész rendszer.

Látni kell ugyanakkor, hogy amennyiben a katasztrófa olyan szintű, hogy már az OS sem fut, akkor nincs is választás. Csak a bare metal backup az egyetlen igazán működőképes megoldás. Mivel teljes rendszer-visszaállítást kell végrehajtani, és ilyenkor a fájlszintű visszaállítás nem elegendő.

A módszer másik nagy előnye, hogy a helyreállítás minimális emberi beavatkozást és kézi munkát igényel. Ezzel biztosított az is, hogy a mentési folyamat szinte teljesen hibamentes legyen. 

A bare metal backup ugyanakkor a szervermigrációk automatizálására is használható. Lehetővé teszi ugyanis az adatok áthelyezését egyik fizikai gépről a másikra, vagy virtuális szerverre. Illetve virtuális szerverről vissza fizikai gépre, vagy akár virtuális gépről virtuális szerverre. 

Amennyiben az informatikusok meg tudják határozni az időpontot, amikor a rendszert rosszindulatú vagy zsarolóprogramok fertőzték meg, akkor is kézenfekvő megoldást nyújt. Lehetővé teszi ugyanis a teljes gép vagy rendszer biztonságos törlését. Ez pedig a támadás előtt készített biztonsági mentésre való visszaállás lehetőségét biztosítja. 

Összefoglalva

A bare metal backup és a hagyományos fájl- és adatmentési módszerek remekül kiegészítik egymást. Teljes védelmet nyújtanak a gép lemezképtől kezdve az alkalmazási- és fájlrendszer szintig. Ezért a jobb felhőszolgáltatók mindként módszert elérhetővé teszik az ügyfeleik számára – ahogy tesszük ezt mi is. Coud Bare Metal Backup szolgáltatásunk lelkét adó Veeam Software fejlesztés garancia az egyszerű, gyors, megfizethető, mégis nagyvállalati megbízhatósági szintet szavatoló helyreállítási megoldásra. Ráadásul a szolgáltatás intuitív irányítópulttal rendelkezik, vagyis nagyon könnyen kezelhető, hatékonnyá és egyszerűvé téve a mentési folyamatok menedzselését.