Tippek a jó Gemini AI promptok írásához

A promptolás az instrukció vagy az útmutatás megadása, amit egy mesterséges intelligencia modellnek, mint például a ChatGPT-nek vagy a Gemini AI-nak adsz, hogy meghatározd, milyen kimenetet vársz tőle. Minél jobb a prompt, annál jobban tudja a modell értelmezni a kérésedet, és annál jobb eredményt kapsz.

Korábban bemutattuk a ChatGPT-t, itt az idő, hogy írjunk a Gemini AI-ról is, amellyel szintén kreatív szövegeket, kódokat generálhatsz. Itt is elmondható, hogy a legjobb eredmény eléréséhez fontos, hogy jó promptokat írj. Íme néhány tipp, hogyan teheted meg ezt:

Fogalmazz világosan és tömören!

Minél pontosabb a prompt, annál jobb eredményt kapsz. Ne csak annyit mondj, hogy „edzésterv”, ez egy viccnek, vagy arra az esetre, ha nincs elképzelésed arról, mit szeretnék jó lehet. De ha valami konkrét célból szeretnéd használni az AI-t, akkor adj meg specifikusabb paramétereket téma, stílus, hangnem, célközönség stb tekintetében. Az Gemini AI képesek követni a pontos utasításokat, ezért kerüld a félreérthető nyelvezetet.

Hibás: „Továbbképzés.”

Helyes: „Írj egy képzési tervet az értékesítési csapat számára egy vadonatúj termék bevezetéséhez.”

Add meg a kontextust!

Minél több kontextust adsz a Gemini AI-nak, annál inkább megérti a kérés, és annál hasznosabb választ tud generálni.

Hibás: „Írj a/az [munkakör] munkáról.”

Helyes: „Írd meg a [munkakör] részletes munkaköri leírását, beleértve a szükséges készségeket és tapasztalatot, valamint a [cég neve] és a pozíció összefoglalóját.”

Használj kulcsszavakat!

A promptba beillesztett kulcsszavak segítik a Gemini AI-t azonosítani a kívánt tartalmat. Például, ha egy projekttervet szeretnél írni, olyan kulcsszavakat használhatsz, mint „termék”, „időkeret”, „piaci bevezetés”, „marketing” stb.

Hibás: „Projektterv készítése.”

Helyes: „Készítsen projekttervet a [termék] piaci bevezetéséhez. Az időkeret legyen következő hónap 1-jétől fél éves időtartamig.”

Adj instrukciókat!

A promptba beillesztett instrukciókkal befolyásolhatod a Gemini AI által generált tartalom stílusát és hangnemét. Például, ha egy humoros hangvételű szöveget szeretnél, fogalmazd a promptba, hogy „írjon egy vicces történetet…”.

Hibás: „Írj egy forgatókönyvet egy kávézóban játszódó filmhez.”

Helyes: „Írjon egy forgatókönyvet egy vicces rövidfilmhez, amely egy budapesti kávézóban játszódik.”

Használj példákat!

Ha van egy konkrét elképzelésed a kívánt tartalomról, adj példát a Gemini AI-nak. Ez lehet egy másik szöveg, egy kép, vagy akár egy hangfelvétel.

Tegyük fel, hogy egy szótárat szeretnél írni digitalizációs témában. Ha vannak konkrét szócikkeid, amiket szeretnéd hogy tartalmazza a szöveg, akkor írd a promptba. Pl.: „Ilyen címszavakra gondoltam. Pl.: Regionális felhőszolgáltató: Olyan felhőszolgáltató, amely egy adott régióban nyújt szolgáltatásokat.”

Kísérletezz!

Ne félj kísérletezni a promptokkal! Próbálj ki különböző paramétereket, kulcsszavakat, instrukciókat és példákat, hogy megtaláljuk a legjobb eredményt.

A fenti tippek segítségével olyan promptokat írhatsz a Gemini AI-nak, amivel használhatóbb eredményeket kaphatsz és ezáltal jobb eredményeket érhetsz el.

„Utóirat”

Korábban olvasni lehetett a Gemini AI által generált „Túlkompenzált” a színes bőrű náci katonákról és amerikai alapító atyákról. Ennek a cikknek a megírásakor sem érhető el a képgenerálás a Gemini AI-n. Erre még mindig az erre inkább alkalmas Stable Diffusion alapokon működő Leonardo AI-t vagy a Midjourney-t ajánljuk.

„Előfordulhat, hogy a Gemini tévesen értelmezi a valóságot, és emiatt pontatlan információkat tényszerűként tálal.” Ez a páratlanul őszinte idézet a Gemini-Appok GYIK-ból származik. Bár mind a ChatGPT és a Gemini AI is támogatja a magyar nyelvet (a Gemini AI több mint 40 nyelven áll rendelkezésre, beleértve a magyart is), de jobb választ kapunk, ha angolul kommunikálunk. Ennek oka, és ezt a Gemini AI mondta: „Általánosságban jobb választ kaphatunk, ha angol nyelven írunk promptot, mint ha magyarul. Ennek oka, hogy a chatGPT angol nyelvű modellekre épül, amelyek hatalmas angol nyelvű szöveg- és kódhalmazon lettek betanítva.” Ennek oka, hogy az angol nyelvű szövegek mennyisége sokkal nagyobb, mint a magyar nyelvű szövegeké, így az angol modelleknek nagyobb a tudásbázisuk. Az angol nyelvű modelleket hosszabb ideig és alaposabban finomhangolják, ami jobb pontosságot és kreativitást eredményez. És végül az angol nyelvű modellek jobban megértik a nyelvi finomságokat, mint a magyar nyelvű modellek, így pontosabb és árnyaltabb válaszokat tudnak adni.