ChatGPT gyorstalpaló

Érthető módon nem telik el nap anélkül, hogy ne jelenjen meg a ChatGPT-vel kapcsolatos cikk, biztosan te is találkoztál már néhánnyal, vagy rákerestél a Google-n. Ha már szakértő vagy, ez a cikk nem neked szól. Ha nincs időd minden ezzel kapcsolatos írást végigolvasni, akkor talán, mert ebben az bejegyzésben szándékosan csak alapkérdéseket érintünk (for dummies).

De mi is ez a ChatGPT?

Egy nagy nyelvi modell, egyfajta mesterséges intelligencia, amelynek alapja az úgynevezett GPT (Generative Pre-trained Transformer). Célja – saját elmondása szerint – az emberekkel történő beszélgetés és az információk széles skálájának megértése és megosztása. ChatGPT képes válaszolni a kérdésekre, javaslatokat tenni, problémákat megoldani és a különböző témákhoz kapcsolódó információkat nyújtani. Még programkódokat is ír. A modell ismeri a világ különböző nyelveit, így még magyarul is tud, és a válaszhoz más nyelvű információkat is felhasznál.

Miért foglalkozik mindenki ezzel?

Úgy emlegetik a témát, mint az internet újabb forradalmát, amiről senki sem akar lemaradni. A számtalan felhasználási módból viszont felülreprezentált a tartalom előállításának mesébe illő lehetősége, mert a ChatGPT segítségével lehetőség nyílik nagy mennyiségű szöveggyártásra és tartalom előállítására. Ez pedig pont azoknak fontos, akik amúgy is sokat kommunikálnak (Pl.: marketingkommunikáció, tartalommarketing és a termékismertetők).

Image

Hol érhető el a ChatGPT?

A chat.openai.com oldalon lehet kipróbálni, azonban előzetes regisztrációt igényel, nem is lehet azonnal hozzáférni. Magáról a projektről az openai.com oldalon lehet olvasni.

Hogyan működik MI?

Működése az úgynevezett „deep learning” technológián alapul, amelynek során a modellt egy nagy adathalmazon tanítják, majd ezt követően finomítják, hogy képes legyen válaszolni a felhasználók kérdéseire és megérteni a velük folytatott beszélgetéseket. A ChatGPT megpróbálja megérteni a felhasználó által beírt szövegben rejlő kontextust és az adott nyelvi szabályokat, majd ezt felhasználva generálja a választ. Fontos megjegyezni, hogy a ChatGPT nem rendelkezik valódi értelemmel vagy tudással, csak azokkal az információkkal dolgozik, amelyeket a tanító adathalmazból sajátított el. Emiatt a modellnek vannak korlátai és hibázhat, ha a felhasználó olyan dolgokat kérdez, amelyekre nem tanult meg válaszolni, vagy ha a kérdés nem világos vagy ellentmondásos.

Image

Mire lehet használni ChatGPT-t?

Összességében a ChatGPT számos olyan feladatot tud elvégezni, amelyek a nyelvi modellezéshez kapcsolódnak. A nagy mennyiségű adat feldolgozása és értelmezése számos területen alkalmazható lehetőséget kínál. Használható ügyfélszolgálati chatbotokban vagy chatablakokban a felhasználókkal való interakcióban. A modellt használhatják a szövegek kereséséhez, az ötletek, javaslatok vagy kérdések összegyűjtéséhez. Egyik legnépszerűbb felhasználása a széles körű szövegalkotás (webáruház termékleírások, fordítás, hírlevelek, üzleti terv készítés, hirdetési szövegek, termékötlet…). Ezen kívül segíthet az oktatásban és szórakoztatásban is.

Megírhatom vele a honlapom szövegét is?

Igen, használata lényegesen megkönnyíti a tartalomgyártó munkáját. Azonban fontos megjegyezni, hogy a generált szövegek nem mindig biztosítanak teljesen pontos és releváns információkat, és igényelnek némi utómunkát. A szövegek hibái vagy pontatlanságai ellenére mégis megfelelnek a felhasználó elvárásoknak akkor, ha annak minősége és relevanciája nem kritikus fontosságú, vagy ahol a szöveg létrehozásának gyors és hatékony módját szeretnék elérni.

Vannak ChatGPT alkalmazások. Ezeken nem veszélyesek?

Mint minden technológiai eszköz veszélyes lehet, ha helytelenül vagy rosszindulatú módon használják őket. A ChatGPT-n alapuló alkalmazások adatvédelmi kérdéseket is felvetnek, ha a letöltött alkalmazások a felhasználók személyes adatait gyűjtik és használják fel. Ha ilyet tervezünk, először olvassunk utána, és csak ha megbizonyosodtunk arról, hogy nem fenyegeti veszély a személyes adatainkat, telepítsük az alkalmazást.

Image

Miért jó ez nekem?

Az attól függ, mivel foglalkozol. Mivel éppen a Forpsi Blogját olvasod, így feltételezzük, hogy van weblapod, így egy most egy ebbe a témába vágó általános válasszal kell beérned. Weblaptulajdonosként, webáruház üzemeltetőként kis erőfeszítéssel tudsz olvasmányos, keresőbarát tartalmat generálni a weboldalakra, blogokra vagy közösségi médiára. Meghatározhatod a témát, a releváns kulcsszavakat és az előnyöket, majd kapsz egy jól megírt, összefüggő szöveget, amely segít az oldal optimalizálásában a keresőmotorok számára. Ki ne szeretne kevesebb munkával jobb munkát végezni? További előnyökért kérdezd az ChatGPT-t!