A közösségi média korlátai és a saját honlapok ereje

Az online kommunikációban a közösségi média megkerülhetetlen része lett a mindennapi életünknek, de a tavalyi év végén történtek is rávilágítanak arra, hogy kizárólag erre a platformra hagyatkozni igencsak kockázatos. A Pesti Srácok Facebook fiókjának felfüggesztése újra felszínre hozta a közösségi média-platformok moderálási gyakorlatának kérdését, különös tekintettel az Európai Uniós DSA (Digital Service Act) rendeletre.

YouTube video thumbnail

Digital Service Act

A DSA fontos előrelépést jelent a felhasználók jogainak védelmében, mivel kötelezi a platformokat arra, hogy indokolják moderálási döntéseiket. Különösen érzékeny ez a helyzet, amikor egy sajtótermék fiókját érinti, hiszen ez közvetlen hatással van a társadalmi kommunikációra és a szabad véleménynyilvánításra. Az uniós rendelet arra is rámutat, hogy a platformoknak figyelembe kell venniük a felhasználók (tartalomgyártók) szólásszabadságát, és nem hozhatnak olyan döntést, ami aránytalanul korlátozza azt. Ez különösen fontos az olyan platformok esetében, mint a Facebook, amelyek széles körben elérhetők és befolyásolják a társadalmi párbeszédet. Azonban a platformoknak is vannak jogos érdekei, például a felhasználói bizalom megőrzése vagy a sértő tartalmak moderálása. Itt a szolgáltatóknak törekedniük kell az egyensúly megtalálására.

Image

Török Bernát, az NKE Információs Társadalom Kutatóintézet vezetője így fogalmaz: „Az uniós rendelet által eldöntött legfontosabb érdemi kérdés, hogy a platformszolgáltatóknak a közösségi szabályaik (formálisan szólva: a szerződési feltételeik) érvényesítése során figyelemmel kell lenniük felhasználóik szólásszabadságára, és nem hozhatnak olyan intézkedést, amely azt aránytalanul korlátozná.”

YouTube video thumbnail

Mindezek fényében különösen fontos, hogy az online kommunikációban ne hagyatkozz kizárólag a közösségi médiára, mert a tartalmakat bármikor törölhetik. A teljes ellenőrzést és függetlenséget a digitális szöveges, audió vagy videós tartalmak számára a saját tárhelyen futtatott honlap biztosít. Ez lehetővé teszi, hogy a szabadon fejezhesd ki magad, anélkül, hogy attól kelljen tartanod, hogy tartalmaidat cenzúrázzák vagy eltávolítják.

Image

Más előnyei is vannak, ha saját platformon jelensz meg.

  • Több kontroll van a kezedben: kevesebb tényező befolyásolja a honlapod sebességét, a saját felületen nem fognak hirdetések megjelenni a tartalmaid mellett. A Facebookon és a Youtube-on nem te döntöd el, hogy milyen reklámok futnak a bejegyzéseid, vagy költséges videóid mellett. Lehet, hogy éppen egy versenytársad fog jobb ajánlatot hirdetni ott, ahol te feliratkozókat szeretnél toborozni.
  • Jobb minőségű tartalmat tudsz létrehozni: A közösségi média platformok korlátozzák a tartalom hosszát és formáját. A saját weboldalon viszont szabadon választhatod a tartalom formáját, például írhatsz blogbejegyzéseket, készíthetsz videókat vagy podcasteket.
  • Jobb adatokat kapsz a látogatóidról: A közösségi média platformok korlátozott adatokat szolgáltatnak a látogatóidról. A saját weboldalon viszont a Google Analytics segítségével részletes információkat kaphatsz a látogatóidról, például arról, hogy honnan érkeztek, milyen oldalakat néztek meg és milyen termékeket vagy szolgáltatásokat kerestek.

Íme néhány konkrét példa arra, hogyan lehet a saját weboldalt arra használni, hogy hatékonyabban kommunikálj a vevőkkel:

  • Használhatod a blogot arra, hogy hasznos információkat ossz meg a termékeidről vagy szolgáltatásaidról. Ez segíthet a potenciális ügyfeleknek abban, hogy többet megtudjanak rólad, és hogy megértsék, hogyan tudod megoldani a problémáikat.
  • Használhatod a videókat arra, hogy bemutasd a termékeidet vagy szolgáltatásaidat. Ez egy hatékony módja annak, hogy interaktívabbá tedd a kommunikációt a vevőiddel.
  • Használhatod a podcasteket arra, hogy betekintést nyújts a vállalkozásodba vagy az iparágadba. Ez segíthet a potenciális ügyfeleknek abban, hogy jobban megismerjenek téged és a termékeidet vagy szolgáltatásaidat.

Természetesen a közösségi média platformok is hasznosak lehetnek a vállalkozások számára, de a Pesti Srácok esete rávilágít a közösségi média korlátaira és arra, hogy a DSA rendelet ellenére is, a saját honlapok kínálják a legnagyobb biztonságot és szabadságot az online tartalmak számára.

A Forpsi számos megoldást kínál arra, hogy gyorsan és olcsón legyen saját honlapod. Bérelhetsz webtárhelyet, akár előre telepített WordPress motorral. Használhatod a programozói ismeretek nélkül is könnyen kezelhető Site Buildert, de akár saját VPS szervered vagy dedikált fizikai szervered is lehet.