A közösségi média korlátai és a saját honlapok ereje

Az online kommunikációban a közösségi média megkerülhetetlen része lett a mindennapi életünknek, de a tavalyi év végén történtek is rávilágítanak arra, hogy kizárólag erre a platformra hagyatkozni igencsak kockázatos. A Pesti Srácok Facebook fiókjának felfüggesztése újra felszínre hozta a közösségi média-platformok moderálási gyakorlatának kérdését, különös tekintettel az Európai Uniós DSA (Digital Service Act) rendeletre.

Digital Service Act

A DSA fontos előrelépést jelent a felhasználók jogainak védelmében, mivel kötelezi a platformokat arra, hogy indokolják moderálási döntéseiket. Különösen érzékeny ez a helyzet, amikor egy sajtótermék fiókját érinti, hiszen ez közvetlen hatással van a társadalmi kommunikációra és a szabad véleménynyilvánításra. Az uniós rendelet arra is rámutat, hogy a platformoknak figyelembe kell venniük a felhasználók (tartalomgyártók) szólásszabadságát, és nem hozhatnak olyan döntést, ami aránytalanul korlátozza azt. Ez különösen fontos az olyan platformok esetében, mint a Facebook, amelyek széles körben elérhetők és befolyásolják a társadalmi párbeszédet. Azonban a platformoknak is vannak jogos érdekei, például a felhasználói bizalom megőrzése vagy a sértő tartalmak moderálása. Itt a szolgáltatóknak törekedniük kell az egyensúly megtalálására.

Image

Török Bernát, az NKE Információs Társadalom Kutatóintézet vezetője így fogalmaz: „Az uniós rendelet által eldöntött legfontosabb érdemi kérdés, hogy a platformszolgáltatóknak a közösségi szabályaik (formálisan szólva: a szerződési feltételeik) érvényesítése során figyelemmel kell lenniük felhasználóik szólásszabadságára, és nem hozhatnak olyan intézkedést, amely azt aránytalanul korlátozná.”

Mindezek fényében különösen fontos, hogy az online kommunikációban ne hagyatkozz kizárólag a közösségi médiára, mert a tartalmakat bármikor törölhetik. A teljes ellenőrzést és függetlenséget a digitális szöveges, audió vagy videós tartalmak számára a saját tárhelyen futtatott honlap biztosít. Ez lehetővé teszi, hogy a szabadon fejezhesd ki magad, anélkül, hogy attól kelljen tartanod, hogy tartalmaidat cenzúrázzák vagy eltávolítják.

Image

Más előnyei is vannak, ha saját platformon jelensz meg.

  • Több kontroll van a kezedben: kevesebb tényező befolyásolja a honlapod sebességét, a saját felületen nem fognak hirdetések megjelenni a tartalmaid mellett. A Facebookon és a Youtube-on nem te döntöd el, hogy milyen reklámok futnak a bejegyzéseid, vagy költséges videóid mellett. Lehet, hogy éppen egy versenytársad fog jobb ajánlatot hirdetni ott, ahol te feliratkozókat szeretnél toborozni.
  • Jobb minőségű tartalmat tudsz létrehozni: A közösségi média platformok korlátozzák a tartalom hosszát és formáját. A saját weboldalon viszont szabadon választhatod a tartalom formáját, például írhatsz blogbejegyzéseket, készíthetsz videókat vagy podcasteket.
  • Jobb adatokat kapsz a látogatóidról: A közösségi média platformok korlátozott adatokat szolgáltatnak a látogatóidról. A saját weboldalon viszont a Google Analytics segítségével részletes információkat kaphatsz a látogatóidról, például arról, hogy honnan érkeztek, milyen oldalakat néztek meg és milyen termékeket vagy szolgáltatásokat kerestek.

Íme néhány konkrét példa arra, hogyan lehet a saját weboldalt arra használni, hogy hatékonyabban kommunikálj a vevőkkel:

  • Használhatod a blogot arra, hogy hasznos információkat ossz meg a termékeidről vagy szolgáltatásaidról. Ez segíthet a potenciális ügyfeleknek abban, hogy többet megtudjanak rólad, és hogy megértsék, hogyan tudod megoldani a problémáikat.
  • Használhatod a videókat arra, hogy bemutasd a termékeidet vagy szolgáltatásaidat. Ez egy hatékony módja annak, hogy interaktívabbá tedd a kommunikációt a vevőiddel.
  • Használhatod a podcasteket arra, hogy betekintést nyújts a vállalkozásodba vagy az iparágadba. Ez segíthet a potenciális ügyfeleknek abban, hogy jobban megismerjenek téged és a termékeidet vagy szolgáltatásaidat.

Természetesen a közösségi média platformok is hasznosak lehetnek a vállalkozások számára, de a Pesti Srácok esete rávilágít a közösségi média korlátaira és arra, hogy a DSA rendelet ellenére is, a saját honlapok kínálják a legnagyobb biztonságot és szabadságot az online tartalmak számára.

A Forpsi számos megoldást kínál arra, hogy gyorsan és olcsón legyen saját honlapod. Bérelhetsz webtárhelyet, akár előre telepített WordPress motorral. Használhatod a programozói ismeretek nélkül is könnyen kezelhető Site Buildert, de akár saját VPS szervered vagy dedikált fizikai szervered is lehet.