A videó tartalom ereje a digitális marketingben

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a videó tartalom az utóbbi években igazi forradalmat indított el a digitális marketing világában. Míg korábban egy jól megírt blogbejegyzés vagy egy látványos kép már elegendőnek bizonyult, ma már a videó tartalom iránti igény és a közönség elvárásai messze túlmutatnak ezen.

Miért szeretjük a videót?

Gondolj csak bele: egy videó lehetőséget ad arra, hogy látványosan, érzékletesen és dinamikusan mutass be egy terméket, szolgáltatást, márkát vagy akár egy ötletet. A videó tartalom segítségével nem csak információt adhatsz át, hanem érzelmeket is közvetíthetsz, melyekkel mélyebb kapcsolatot teremthetsz a célközönséggel. Gondolj a facebook hírfolyamodra, amiben azt látod, hogy a videók sokkal vonzóbbak és jobban terjednek, mint a szöveges tartalmak. És te ezt a cikket egy blogon olvasod, fura nem?

YouTube video thumbnail

A digitális marketing új dimenziója

A digitális marketing terén a videó tartalom használata nem csak egy további eszközt jelent, hanem egy új dimenziót is megnyit. Az emberek szeretnek sztorikat hallani, és a videók tökéletes eszközök e sztorik elmesélésére. Egy jól megalkotott videó nem csak bemutat egy terméket, hanem elmeséli annak történetét, megmutatja, hogyan illeszkedik a fogyasztó életébe; vonzóvá teszi, és ezáltal könnyebben eladhatóvá is.

De nem elég csak jó videókat készíteni. A digitális marketing sikere érdekében fontos a megfelelő stratégia kialakítása is. Milyen platformokon jelenik meg a videó? Milyen gyakran? Hogyan integráljuk a videó tartalmat a többi marketing tevékenységünkbe?

YouTube video thumbnail

Milyen előnyökkel jár számodra, ha elkezdesz videózni?

  • Felkelted a követőid figyelmét: A videók sokkal hatékonyabbak az érdeklődés felkeltésében, mint a szöveges tartalmak. A statisztikák szerint az emberek 95%-a szívesebben néz meg egy videót, mint hogy elolvasson egy szöveget.
  • Segít a márkaépítésben: A videók segítségével a megismertetheted a célközönségedet, és erősítheted a márkáddal szembeni bizalmat. A videók segítségével emberibbé válik a márkád, és jobban megmutathatod, hogy miben hiszel.
  • Növeli a konverziót: A videók segítségével a növelheted a konverziót.

Podcastok és videók: együtt erősebbek

Míg a podcastok az audio tartalomra fókuszálnak, a videó tartalom vizuális élményt is nyújt. De mi lenne, ha a kettőt kombinálnánk? Egyre több márka fedez fel magának az úgynevezett videó podcastokat, melyekben a beszélgetések, interjúk vagy prezentációk nem csak hallgathatóak, hanem láthatóak is. Ezzel új szintre emelik a tartalomfogyasztás élményét, mivel a nézők és hallgatók immáron nem csak a hangokra, de a vizuális kifejezésmódra is odafigyelnek. Mindezek ellenére a videókat érdemes feliratozni, mert sokan még némítva nézik ezeket a tartalmakat (helytelenül) elalvás előtt az ágyban, vagy a metrón utazva.

YouTube video thumbnail

A tárhely kérdése: Hol tároljuk videóinkat?

Amikor videó tartalmat készítünk, egyik legfontosabb kérdés, hogy hol tároljuk azt. A videók, különösen a magas felbontásúak, jelentős méretű tárhelyet igényelnek. Emellett a sebesség is kulcsfontosságú: senki sem szereti, ha a videók akadoznak vagy lassan töltenek be. A megfelelő tárhely kiválasztása tehát nemcsak technikai, hanem marketing kérdés is. Megfelelő tárhely nélkül ugyanis nem tudod maximálisan kihasználni a videó tartalom erejét.

De miért fontos, hogy saját tárhelyen tárold a videó anyagaidat? A válasz egyszerű: Azért, mert az a tiéd, nem fogja letörölni a szolgáltató, mert megszeged a felhasználási feltételeket, nem fogja a versenytársad hirdetését megjelentetni az elején, és nem fogja megszakítani semmilyen reklámmal.

Hogy kezdj hozzá?

A videózáshoz számos különböző eszköz és szolgáltatás áll rendelkezésedre, így találhatsz pénztárcabarát megoldásokat is, amivel könnyű lesz az elindulás. Eleinte jó lesz a telefonod kamerája is, ahogyan egyre több rutint szerzel, érdemes komolyabb felszerelés után nézni. Az igények szükségessé és a bevételed lehetővé teszi, hogy legyen minőségi mikrofon, világítás, kamera, vágóprogram. Képezd magad folyamatosan, ne add fel. A kitartás sokat számít. A ma ismert youtuberek sem tegnap kezdték, az igazán profi anyagok mögött hosszú évek folyamatos fejlődése és a kitartása áll.

YouTube video thumbnail

Végezetül

A digitális marketing dinamikusan fejlődő terület, és a videó tartalom diadalútja csak egy példa a sok közül arra, hogyan változik a tartalomfogyasztás. Ahhoz, hogy lépést tudj tartani ezzel a fejlődéssel, fontos, hogy nyitott legyél az újításokra, és képes legyél alkalmazkodni a változó körülményekhez. A videó tartalom ereje vitathatatlan, és ha még nem tetted, ideje belevágni a videók készítésébe!