Szerverbiztonsággal kapcsolatos fogalmak

Nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy webáruház- vagy honlaptulajdonosként az üzletmenetünket jelentősen befolyásoló fogalmakkal találkozz. Ha magad üzemelteted a weboldaladat, akkor feltétlenül tisztában kell lenni pár dologgal, ha külső vállalkozó segítségét veszed igénybe, akkor sem árt, hogy egy „nyelvet beszéljetek”. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló fogalmakat, és az egyes problémák megoldásának lehetőségeit.

SSL (Secure Sockets Layer)

SSL egy biztonsági protokoll, amely titkosítja az információk átadását egy szerver és egy kliens között. (A „kliens” általánosan a számítástechnikában azt a szoftvert vagy rendszert jelenti, amely információkat, szolgáltatásokat vagy erőforrásokat kér egy másik szoftvertől vagy rendszertől, amit „szervernek” nevezünk. A kliens-szerver modellben a kliensek hozzáférnek a szervereken tárolt adatokhoz és erőforrásokhoz. A „kliens” kifejezés használatos olyan esetekben is, mint például az e-mail kliensek vagy a webböngészők, amelyek szerverekhez kapcsolódnak és adatokat kérnek tőlük.) Az SSL lehetővé teszi a webhelyek számára, hogy biztonságosan kezeljék a felhasználói információkat, így megakadályozza az adatok illetéktelen hozzáférését. Az SSL tanúsítványok használata a szerveren segít megvédeni a szerver által kezelt információkat. Ez garantálja, hogy az adatok titkosítva vannak, így azok nem érhetők el illetéktelen személyek számára. Az SSL-tanúsítványokról itt írtunk bővebben.

Hardveres tűzfal

A hardveres tűzfal egy fizikai eszköz, amely a számítógépes hálózatokat a nem kívánt behatolásoktól védi. A tűzfal szabályokat alkalmaz a bejövő és kimenő forgalom szűrésére, hogy megakadályozza a kártékony tevékenységet. A hardveres tűzfalak használata elengedhetetlen a szerverbiztonság szempontjából. Ezek az eszközök védik a szervereket a potenciális támadásoktól és káros hálózati forgalomtól, amelyek kárt okozhatnak a rendszerben.

DDoS védelem

A DDoS, azaz a Distributed Denial of Service, egy támadási módszer, amelyben a támadók hatalmas mennyiségű forgalmat irányítanak egy szerver felé, hogy leterheljék és megakadályozzák a normál működését. A DDoS védelemhez a szerver számára rendelkezésre kell állnia a forgalom szűrésére és a kártékony forgalom elutasítására képes eszközöknek. Ez magában foglalhatja a tűzfalakat, a terheléselosztókat és a DDoS védelmi szolgáltatásokat.

CXS (ConfigServer eXploit Scanner)

A CXS egy erős eszköz a szerverek védelmében. Feladata, hogy figyelemmel kísérje és ellenőrizze a szerverre feltöltött fájlokat, hogy megtalálja és eltávolítsa a potenciálisan kártékony kódokat és scripteket. A CXS használata a szerveren segít megelőzni a kártékony szoftverek, például trójaiak, férgek és vírusok behatolását. Ez az eszköz folyamatos monitorozást és riasztásokat biztosít, amelyek értesítik a rendszergazdát a gyanús tevékenységekről.

VPN (Virtual Private Network)

A VPN technológia lehetővé teszi a biztonságos és titkosított kapcsolatot a szerver és a kliens között, függetlenül a hálózattól, amelyen keresztül az adatok utaznak. Ez lehetővé teszi a biztonságos távoli hozzáférést a szerverhez, még bizonytalan hálózatokon keresztül is. A VPN használata ajánlott a szerverbiztonság növelése érdekében, különösen, ha a felhasználóknak távolról kell hozzáférniük a szerverhez. Egy VPN használatával a kapcsolatot titkosítják, megakadályozva ezzel a kényes adatok illetéktelen hozzáférését.

Antivírus szoftver

Az antivírus szoftverek célja, hogy megvédjék a számítógépeket és a szervereket a káros szoftverektől. Az antivírus programok képesek felismerni, blokkolni és eltávolítani a vírusokat, trójaiakat, férgeket és más kártékony szoftvereket, rendszeres frissítésük és futtatásuk elengedhetetlen a szerverbiztonság szempontjából. Ezek a programok képesek azonosítani és eltávolítani a kártékony szoftvereket, mielőtt azok kárt okoznának a rendszerben.

Adatmentés és biztonsági mentés

Az adatmentés a szerveren tárolt információk másolatának elkészítését jelenti, amelyet később visszaállíthatunk, ha az eredeti adatok elvesznének vagy sérülnének. A biztonsági mentés nagyon fontos a szerverbiztonság szempontjából, mert lehetővé teszi a szerver gyors helyreállítását esetleges adatvesztés esetén. Rendszeres biztonsági mentések készítése és azok tárolása biztonságos, fizikailag különálló helyen, vagy a felhőben garantálja, hogy a szerver adatokat lehet visszaállítani, ha bármilyen katasztrófa bekövetkezne. Ajánljuk figyelmedbe a biztonsági mentésről írt korábbi cikkünket.

Hitelesítés és jogosultságkezelés

A hitelesítés a felhasználók és a rendszerek azonosításának folyamata, míg a jogosultságkezelés az adott felhasználók számára elérhető erőforrások és tevékenységek meghatározása. A hitelesítési mechanizmusok, mint a jelszavak, a kéttényezős hitelesítés, és a digitális tanúsítványok alkalmazása mellett fontos a jogosultságkezelés is. A felhasználói szintű jogosultságok korlátozása minimalizálja az esetleges belső fenyegetéseket és a szerverekhez való illetéktelen hozzáférést.

Szerverhardver biztonság

A fizikai szerverbiztonság ugyanolyan fontos, mint a hálózati biztonság. Ha a szerverfizikai védelme nem megfelelő, a támadók hozzáférhetnek és kárt okozhatnak a hardverben. Az Aruba erről is gondoskodik. Az adatközpontokat úgy tervezték, hogy garantálják a maximális megbízhatóságot: redundáns áramellátás és hűtési rendszer, magas épületbiztonsági szint, redundáns hálózati kapcsolatok és magas szaktudás.

Összefoglalva, a szerverbiztonság kulcsfontosságú terület, amelyet figyelmen kívül hagyni veszélyes lehet. A megfelelő eszközök és módszerek alkalmazásával, mint például az SSL tanúsítványok, a hardveres tűzfalak, a DDoS védelem, a CXS, a VPN, az antivírus szoftverek és a rendszeres adatmentések, jelentősen növelhetjük a szerverbiztonságot és megelőzhetjük az adatvesztést vagy a rendszer megszakadását. A Forpsi tudásbázisában még sok-sok információt találsz a témában. Javasoljuk, hogy mindig légy naprakész a legújabb biztonsági technológiákkal és legyen proaktív a szerverbiztonság növelésében, hogy megvédd az értékes adatokat és biztosítsd a folyamatos üzletmenetedet.