Mi az SSL-tanúsítvány, és miért van szükségem rá?

Image

A Forpsinál számos ingyenes és fizetős megoldást kínálunk annak érdekében, hogy a webhelyedet felkereső ügyfelek adatai maximálisan védve legyenek. Mert bár a látogatói adatbiztonság többféleképpen is szavatolható, a célhoz vezető legelső lépést az SSL tanúsítvány jelenti.

Mit jelent az SSL tanúsítvány?

Az SSL a Secure Sockets Layer rövidítése, ami titkosítja a kapcsolatot a webböngészők és a webhelyek között. Az SSL tulajdonképpen azt tanúsítja, hogy a site HTTPS protokollon keresztül kommunikál. A HTTPS azt jelenti, hogy az érzékeny információk nem egyszerű szövegként, hanem kódolva kerülnek elküldésre a felek között.

A böngésző és a szerver közötti üzenet dekódolása így csak az üzenettel együtt járó privát kulcs felfejtése által valósulhat meg. Ezért a tanúsítvánnyal rendelkező site-ok URL-je „https://” taggal kezdődik, és egy lakat is látható a biztonságos címek mellett.

Fontos, hogy a tanúsítványoknak lejárati idejük is van, tehát bizonyos időközönként meg kell őket újítani.

Image

Miért fontos az SSL?

Az SSL-tanúsítvány tehát olvashatatlanná teszi külsős, harmadik felek számára a webhely és a látogatói közötti adatforgalmat. Ezért például amikor valaki vásárol egy webhelyről, az SSL-tanúsítvány telepítése elengedhetetlen feltétele a biztonságos tranzakció megvalósulásának. A tanúsítvány gondoskodik ugyanis a hitelkártyaadatok titkosításáról, arról, hogy az adatok láthatatlanok maradjanak az illetéktelenül kíváncsiskodó, rosszindulatú adathalászok előtt.

Egyszóval a webhelykapcsolatok biztonságosságának szavatolását, az adatszivárgásokkal kapcsolatos szerencsétlenségek, kibertámadások elkerülésének legjobb módját az SSL jelenti.

A tanúsítvány további előnyei

Fontos látni ugyanakkor, hogy a tanúsítvány nemcsak az oldal biztonságát szavatolja, hanem számos, közvetett módon érvényesülő pozitív hatással is rendelkezik. Ezen előnyök között említendő, hogy az SSL megléte rangsorolási tényezőnek számít a Google-ben. Ez azt jelenti, hogy a nem biztonságos site-ok nem számíthatnak jó helyezésre. Továbbá, mivel a böngészők figyelmeztetést küldenek a tanúsítványt nélkülöző site-okról, ez gyengíti a webhely iránti bizalmat, akár távozásra késztethetve a felhasználókat.

A tanúsítvány megléte viszont szavatolja az űrlapok biztonságát is, amivel regisztrációra ösztönözhetők a látogatók, hiszen nem kell az információvesztés miatt aggódniuk. Röviden: az ügyfelek elégedettek lesznek akkor, ha látják, hogy az adataik biztonságát szem előtt tartja az oldal mögött álló vállalkozás.

Akinek pedig mindez nem lenne elég, bizonyos site-ok, projektek esetében törvényi előírás az SSL megléte.

Image

Mikor milyen SSL típusok a megfelelőek?

Bár a fentiek fényében úgy tűnhet, hogy tanúsítvány hiánya a világ végét jelentheti, nem kell egyből kétségbe esni. Az ingyenes DV SSL tanúsítványok tökéletesek lehetnek olyan blogokhoz és kisebb webhelyekhez, amelyek esetében nincs szükség online fizetésre. A DV SSL-et cégünk minden aktív webtárhely előfizetője számára biztosítja. Ennek telepítése egy-két óra, és a megújítása is ingyenes.

Ugyanakkor ez nem nyújtja azt a szintű garanciát, mint azok a megoldások, amelyek fizetős SSL szolgáltatás kiegészítő beszerzését igénylik a használatukhoz.

Mikor kell tanúsítványt vásárolnom?

A fizetős tanúsítványok ellenőrzött adatokat garantálnak nem csak a domainről, hanem a mögötte lévő vállalkozásról. A drágább tanúsítványok magasabb szintű titkosítást tartalmaznak. Emeli a weboldal és a brand hitelességét, a látogatók bizalmát. A fizetési lehetőséget is tartalmazó weboldalaknál javasolt a 256 bites titkosítási kulcs használata, mely nem ingyenes. Cégünk többféle megoldást is kínál. Ezek között olyan termékek is találhatók, amelyek a több aldomaint használó nagy site-ok számára is garantálják a biztonságos kapcsolatot.

Fontos hangsúlyozni, hogy a tanúsítvány hiánya nem csak ronthatja vállalkozások hírnevét. Akár anyagi felelősséggel is járhat, ha ügyfelek adatait ellopják. Ezért, ha például sok terméket értékesítő webhelyről van szó, javasoljuk egy prémium tanúsítvány beszerzését. Mivel ezek maximálisan szavatolják a biztonságérzetet, a vásárlók valószínűleg legközelebb is felkeresik a site-ot, a védett tranzakcióknak köszönhetően.