Vertikális felhők a horizonton

A felhő a digitális vállalatok nélkülözhetetlen hajtóerejévé vált – szélesebb körű bevezetését azonban sokszor hátráltatja, hogy az egyes iparágakban a különleges igények erősen eltérnek az adatok kezelésétől kezdve a folyamatok támogatásán át a törvényi megfelelésig. Ezek kiszolgálását az iparági felhők teszik könnyebbé, nem véletlen, hogy a felhőtérkép egyre színesebb gyorsan bővülő felhozataluktól.

Minden iparágnak megvan a maga jellegzetessége, hogy a vállalatoknak milyen adatokat  mikor és hogyan kell gyűjteniük, elérniük és elemezniük ahhoz, hogy megvalósítsák üzleti céljaikat és a működésüket szabályozó törvényeknek is megfeleljenek. Az összetett követelmények miatt sok szervezet számára nehézséget jelent felmérni, hogy mely munkaterheléseit – adatait és alkalmazásait – viheti a nyilvános felhőbe. Illetve az is, hogy milyen infrastruktúrán és platformokon (IaaS és PaaS szolgáltatásokkal) támogathatja azokat úgy, hogy az üzleti és a hatósági elvárásoknak is eleget tegyen.

A nyilvános felhőszolgáltatók ezért iparági felhőkkel (industry cloud) léptek piacra, amelyeket az egyes iparágak különleges igényei szerint alakítottak ki, és vertikális felhőmegoldásaik kínálatát folyamatosan bővítik. A legtöbb szolgáltató olyan iparágak szereplőit célozza, mint az egészségügy, a gyártóipar, a kereskedelem és a pénzügyi szolgáltatások, de a médiavállalatok,a távközlési cégek, a nonprofit szervezetek és a kormányzati szféra szereplői számára is elérhetőek speciális megoldások.

Ez is érdekelhet:

Online jelenlét a fókuszban: Felkészülés a digitális jövőre

Online jelenlét a fókuszban: Felkészülés a digitális jövőre

Forpsi Blogápr 10, 2024

2023 őszén a .hu domainek hivatalos nyilvántartója (az ISZT Nonprofit Kft.) egy kutatást publikált, amely a magyar egyéni vállalkozók, mikro-,…

Digitális építőkockáka a gyors átalakításhoz

Az iparági felhőket a Deloitte meghatározása szerint összerakható építőkockák – felhőszolgáltatások, alkalmazások és más eszközök – alkotják, amelyek az egyes iparágak stratégiai fontosságú működési elemeit támogatják.

Vertikális felhővel a vállalatok gyorsabban alakíthatják ki iparágspecifikus digitális megoldásaikat. Általa olyan folyamatosan fejleszthető digitális alapkörnyezetet hozhatnak létre, amihez aztán a felmerülő üzleti igények kiszolgálására könnyebben adhatnak hozzá újabb képességeket. Ezen túl pedig az iparági felhők segítségével a szervezetek hosszú távon is felgyorsíthatják informatikai környezetük korszerűsítését és digitális átalakulásukat.

A tanácsadó szerint versenyképességük jelentős növekedésére számíthatnak az iparági felhőt választó vállalatok. Mivel  a különböző  igényekhez illeszkedő és jól bevált megoldásokat használnak, erőforrásokat szabadíthatnak fel, jobban összpontosíthatnak kitűzött céljaikra, és azokat gyorsabban, biztosabban érhetik el. Rutinszerű feladatvégzés helyett képességeiket innovációra fordíthatják, és új termékeikkel, szolgáltatásaikkal a versenytársak előtt léphetnek piacra.

Mérlegeljük az előnyöket de a lehetséges hátrányokat is

Mint minden felhőalapú megoldás bevezetése előtt, az iparági felhők előnyeit is érdemes összevetni a lehetséges hátrányokkal. Vertikális felhőmegoldások árnyoldala lehet például, hogy a felhasználót szorosabban a szolgáltatóhoz kötik. Más szolgáltató felhőjében ugyanis a szervezet biztosan nem találja meg ugyanazt az iparági megoldást. Elköteleződés előtt ezért pontosan fel kell mérni, hogy a munkaterhelések milyen feltételek mellett vehetők vissza, illetve vihetők át másik nyilvános felhőbe.

Tanácsos fontolóra  venni azt is, hogy a szolgáltatók nyilvános felhőjüket  újabb és újabb IaaS, PaaS és SaaS képességekkel bővítik, amelyek az iparági felhőkben csak később válnak elérhetővé. A villámgyors innovációra különösen nagy hangsúlyt helyező vállalatok számára pár hónap késleltetés is komoly hátrányt jelenthet. Sokan viszont a folyamatosan megjelenő frissítéseket eleve ritkábban, egy-másfél évente vezetik be, így számukra ez aligha jelent akadályt.

A Gartner előrejelzése szerint világszinten a nyilvános felhőszolgáltatások piaca – a végfelhasználói költés alapján – idén megközelíti az 500 milliárd dollárt, ami több mint 20 százalékos növekedést mutat a tavalyi évhez képest. A lendület jövőre sem lankad, a felhőpiac mérete akkor 600 milliárd dollárhoz érhet. Az elemző szerint 2025-re a vállalatok már többet fognak költeni nyilvános felhőre, mint hagyományos modellben működő informatikai megoldásokra, és ebben nagy szerepe lesz az iparági felhők térhódításának is.