Útmutató a webtárhely-szerver erőforrások megértéséhez

Ritkán baj, ha az ember kicsit a dolgok mögé néz, és az egész mögött a részeket is látja. Igaz, ehhez néha fel kell emelni a motorháztetőt, és minimum végigtekinteni az alkatrészeken, de a fáradtság kifizetődik. Átlátni azt, ami minket érint, sosem rossz, a webtárhely szolgáltatás kapcsán pedig a tétel különösképpen igaz. Ha képbe kerül az ember, kicsit jobban megérti a dolgokat, az nagy segítség lehet a jó döntések meghozatalában. Aki megismeri, hogy mit jelentenek az egyes részek, mit tesznek vagy mit nem tesznek hozzá az egészhez, nem érheti nagy meglepetés. Felkészülten döntheti el, mit kell, mit nem kell tudnia a tárhely csomagnak. Vagyis milyen paraméterekkel rendelkezzen ahhoz, hogy a site vagy az alkalmazás zökkenőmentes és biztonságos működése szavatolva legyen.

Ezért az alábbiakban megnézzük, melyek a szervergépek legfontosabb erőforrásai, mit tesznek hozzá az egészhez, mit csinálnak valójában, milyen korlátaik vannak. 

Image

Tárterület (SAS SSD) 

A tárhely azt a szervergépen belüli területet jelenti, amely a site futtatásához szükséges elemek számára van fenntartva. Vagyis arra a helyre utal, amelyen a weboldal vagy az alkalmazás tartalmait tárolják. Ebbe a körbe tartoznak például az adatbázisok, valamint a webhelyet alkotó fájlok, mappák és képek is. Ha egy cég az e-mail szolgáltatását webtárhely előfizetése keretében veszi igénybe, ezek is itt futnak. Vagyis az adott csomaghoz járó tárhelymennyiséget / tárhelykorlátot fogyasztják.

Sávszélesség

A sávszélesség azt az adatmennyiséget – adatkeretet – jelenti, amelyet a szervergép a kliensek felé a kérések kiszolgálása során felhasználhat. Minden interakció a webhellyel és a webhelyek tárhelyszolgáltatásával egy kis sávszélességet használ fel. Például a webhelyoldalak és képek kiszolgálása, e-mailek küldése vagy fogadása mind ezt az adatkeretet fogyasztja. Praktikusan tehát a sávszélesség maximalizálja az egyidejűleg kiszolgálható kérések számát. Nagy adatforgalmú weboldalak esetén célszerű felkészülni megfelelően széles „sztrádára”, hogy ne kerüljön egyetlen látogató se dugóba.

CPU 

A CPU a Central Processing Unit (Központi Feldolgozó Egység – processzor) rövidítése, és ez a szervergépek egyik fő alkatrésze. Feladata az alapvető aritmetikai, logikai, vezérlési, és I/O műveletek végrehajtása. A processzorok gyorsaságát legjobban két műszaki paraméterük határozza meg. Az órajel nagysága, melyet GHz-ben adnak meg. A magasabb érték kedvezőbb- A másik pedig a processzorban lévő magok száma, ahol szintén a minél magasabb szám a gyorsabb. A tárhelyekhez viszont jellemzően nem rendelnek egy teljes – és drága –  processzort, ami kihasználatlan lenne. A többmagos processzorokból csak az ügyféligényeknek megfelelő magszám szolgálja ki a tárhelyet.  A hosting világban így néha a CPU-t magoknak nevezik és/vagy vCPU jellel jelölik. Minél több magot rendelnek a processzorból a tárhelyhez, annál gyorsabb a site. Ezt például így jelölik:  4vCPU, 8vCPU.

Image

RAM

A gyakran RAM (Random Access Memory – véletlen elérésű memória) néven emlegetett memória a szerver CPU melletti másik fő erőforrása. Általában a folyamatok számára szükséges munkaadatok, kódok tárolására szolgál. Minél több memóriája van a host gépnek, annál több dolgot tud a webhely egyszerre elvégezni. A memória szorosan együttműködik a CPU-val, ezért fontos, hogy mindkettőből megfelelő mennyiség legyen. Ha egy site lassú, akkor egy erősebb CPU-val, nagyobb memóriával szerelt szervergépre való átköltözés általában megoldást jelenthet. Fontos azonban észben tartani, hogy ez a fajta kapacitásbővítés sem csodaszer. Ha a site nem megfelelően felépített, például optimalizálatlanok a képei, rosszul kódolt

I/O

Az I/O az input/output rövidítése. Ez a korlát a szerver által a külvilággal egyidejűleg folytatott – bejövő és kimenő – interakciók maximális számát fejezi ki. Ilyen interakció lehet például a webhelyoldalak felhasználók számára történő megjelenítése, fájlok feltöltése, letöltése stb.

Egyidejűleg futtatható folyamatok száma

Az EP-nek (Entry Processes) is nevezett érték a felhasználók és a webhely (alkalmazás) között egyidejűleg létrehozható kapcsolatok korlátját jelenti. Ezáltal határozható meg az egy adott látogató számára egyszerre kiszolgálható webszerver-kapcsolatok száma. Vagyis az EP által akadályozható meg, hogy egyetlen felhasználó kösse le a szervert rengeteg kéréssel, kapcsolattal.

Fájldarabszám-korlát

A fájldarabszám-korlát (inode-korlát) a tárhelyen tárolt mappák és fájlok számára vonatkozik. Ide tartoznak például az e-mailek, fájlok és mappakönyvtárak. Az inode limit arra ösztönzi a felhasználókat, hogy ne terheljék túl a szervert szükségtelenül, ne foglalják feleslegesen a helyet.