Az online hirdetési lehetőségek a kisvállalkozásban

Honlap: pipa. Közösségi csatornák: pipa. Tartalomnaptár: az is megvan. Mesterséges intelligencia platformok előfizetés: rendben. Mi kell még? Hja! Látogatók!

Manapság, amikor az internetes jelenlét és az online marketing kulcsfontosságú, a kisvállalkozásoknak is meg kell találniuk a helyüket ezen a területen. „De hát naponta posztolok az ismerőseimnek!” Lehet, hogy ez nem elég. Melyik online hirdetési forma a legmegfelelőbb egy kisebb vállalkozás számára? Most bemutatjuk az alapoktól a legfontosabb lehetőségeket és tippeket.

Miért érdemes online hirdetni?

Mielőtt belemerülnénk a részletekbe, érdemes átgondolni, miért is olyan fontos az online hirdetés. A válasz egyszerű: mert az emberek jelentős része az interneten tölti az idejét. Legyen szó közösségi médiáról, híroldalakról vagy online vásárlásról, a célközönség szinte biztosan online van. És neked ott kell lenned!

Honnan kezdjük? – A célközönség meghatározása

Először is tisztáznod kell, hogy kik a potenciális vásárlóid vagy ügyfeleid. Fiatalok vagy idősebbek? Helyiek vagy nemzetköziek? Minél pontosabban meghatározod a célközönséget, annál hatékonyabban tudsz hirdetni. Ez melós dolog lesz, de megéri. Ha kellő időt szentelsz a kutatásnak, akkor a kezedben lesz egy olyan paraméter-lista, ami alapján egészen pontosan tudsz témát megírni, hirdetést célozni. Itt van négy alapvető lépés:

 1. Azonosítsd a termék vagy szolgáltatás célját.
 2. Definiáld a potenciális vásárlók demográfiai adatait.
 3. Ismerd meg a potenciális vásárlók viselkedését és igényeit.
 4. Válaszd ki a terméked vagy szolgáltatásod számára legmegfelelőbb célközönséget.

Így fogsz olyan vásárlókra találni, akik számára releváns a terméked vagy szolgáltatásod, és akik hajlandók pénzt költeni rá.

Image

Közösségi média hirdetések

A Facebook, Instagram, X (aka Twitter) és társaik hatalmas platformok, ahol több millió, sőt milliárd felhasználó található. Kiemelten érdemes a Facebook hirdetési rendszerével megismerkedni, mivel rendkívül kifinomult célzási lehetőségeket kínál. Akár néhány ezer forintos büdzséből is elindíthatsz kampányokat, így kisebb vállalkozások számára is elérhető.

A Facebook számos olyan eszközzel rendelkezik, amelyek segítenek a hirdetések célzásának finomhangolásában. Ezek az eszközök lehetővé teszik, hogy a hirdetéseidet olyan embereknek jelenítsd meg, akik valószínűleg érdeklődnek a terméked vagy szolgáltatásod iránt.

A Facebook hirdetéscélzási lehetőségei a következők:

 • Demográfiai adatok: A Facebookon célozhatsz a felhasználók demográfiai adatai alapján, például kor, nem, tartózkodási hely, nyelv és iskolai végzettség alapján.
 • Érdeklődési körök: A Facebookon célozhatsz az emberek érdeklődési körei alapján, például a hobbijaik, kedvenc márkáik és a vásárlási szokásaik alapján.
 • Cselekedet-alapú célzás: A Facebookon célozhatsz az emberek korábbi cselekvései alapján, például a weboldalad látogatása, a hirdetésed megtekintése vagy egy adott termék megvásárlása alapján.
 • Képfeltöltéses célzás: A Facebookon célozhatsz az emberek által megosztott képek alapján, például a képen szereplő termékek vagy a képen szereplő tevékenységek alapján.

Google Ads – a keresési hirdetések királya

Ha azt szeretnéd, hogy vállalkozásodat akkor találják meg az emberek, amikor egy konkrét termékre vagy szolgáltatásra keresnek, a Google Ads a te barátod. A kulcsszavas hirdetésekkel pontosan meghatározhatod, mely keresések esetén jelenjen meg a hirdetésed.

A Google Ads használatához szükséged lesz egy Google-fiókra és egy weboldalra. A Google-fiók létrehozása ingyenes, és a weboldal létrehozása is viszonylag egyszerű. Ha még nincs weboldalad, ezen a blogon is számos lehetőséget találsz, amik segítenek létrehozni az első weboldaladat.

Miután létrehoztad a Google-fiókodat és a weboldaladat, nyitnod kell hoznod egy Google Ads-fiókot. A Google Ads-fiók létrehozása ingyenes, és csak néhány percet vesz igénybe.

A Google Ads-fiók létrehozása után létre kell hoznod egy hirdetési kampányt. A hirdetési kampány egy olyan hirdetési csoport, amely egy adott célt szolgál. Például létrehozhatsz egy hirdetési kampányt, hogy több látogatót vonzz a weboldalodra, vagy hogy több értékesítést generáljon.

A hirdetési kampány létrehozásakor meg kell adnod a kampány célját, a kampány célközönségét és a kampány hirdetéseit. A kampány célját általában a következők közül választhatod:

 • Weboldal-látogatások növelése
 • Hívások generálása
 • E-mail-címeket gyűjteni
 • Termékértékesítés növelése
 • Szolgáltatás-értékesítés növelése
Image

E-mail marketing

És meg is érkeztünk az e-mail marketinghez. Lehet bármilyen hatékony egy platform, az ügyfél jogszerűen megszerzett e-mail címénél kevés értékesebb dolog lehet, ami a munkádat segíti. Bár sokan azt gondolják, hogy az e-mail marketing halott, ez korántsem igaz. Egy jól megtervezett e-mail kampány rendkívül hatékony lehet, főleg ha hűségprogramokkal, kuponokkal vagy exkluzív ajánlatokkal ösztönzöd az embereket a vásárlásra. Arra ügyelj, hogy saját domain címmel rendelkező címet használj a küldéskor, és keresd meg a számodra legkomfortosabb szoftvereket.

Tartalommarketing és SEO

Nem minden hirdetési forma költségvetési ráfordítással jár. A tartalommarketing során saját blogot vagy weboldalt üzemeltetsz, ahol hasznos és érdekes cikkeket, videókat teszel közzé. Ezzel nem csak a márkahűséget növeled, de a keresőoptimalizálás révén a Google találati listáján is előrébb kerülhetsz.

Remarketing – ne hagyd veszni az érdeklődőket!

Gondoltad volna, hogy azok, akik már egyszer meglátogatták az oldaladat, sokkal valószínűbb, hogy vásárlókká válnak? A remarketing kampányokkal ezeket az embereket célozhatod meg újra, és emlékeztetheted őket arra, hogy miért érdemes nálad vásárolni. Erre nagyon jó kis email szoftverek vannak, amik automatizálják az értékesítésedet.

Image

Elemzés és optimalizálás

Bármelyik online hirdetési formát is választod, rendkívül fontos, hogy rendszeresen elemezd az eredményeket. Melyik hirdetés hozta a legtöbb konverziót? Hol van még fejlesztési lehetőség? A Google Analytics és a Facebook Insights eszközök segítségével mélyreható elemzéseket végezhetsz.

Összegzés:

A kisvállalkozások számára az online hirdetés nem luxus, hanem szükségszerűség. A fenti lehetőségek közül érdemes azt választani, ami a leginkább illeszkedik a vállalkozás profiljához és a célközönséghez. Ne felejtsd el: a folyamatos tesztelés, elemzés és optimalizálás a siker kulcsa. Sok sikert kívánok!