Cikkajánló – IT és Most

A mesterséges intelligencia terjedése jelentős hatással van a számítógépek piacára, különösen az adattároló eszközre, írja a Haszon.hu. Az AI technológia fejlődése miatt növekszik a nagy tárkapacitású meghajtók iránti kereslet, különösen az adatközpontokban és MI alkalmazásokat használó vállalatoknál, ami árnövekedést eredményez. Az áremelkedés mértéke eltérő lehet a különböző tárolók kapacitásától függően, a legnagyobb, 20%-os emelkedés a 4 TB feletti HDD-knél várható, míg az SSD-knél kisebb mértékű drágulás prognosztizálható.

A HVG cikke arról szól, hogy a TP-Link Archer AX21 (AX1800) wifi router egy súlyos sebezhetősége már egy éve ismert, és van rá javítás, de sok felhasználó még mindig nem frissítette az eszköz firmware-jét Magyarországon. Ennek következményeként legalább hat különböző botnet kártevő használja ki ezt a biztonsági rést, amely lehetővé teszi a támadók számára, hogy irányítást szerezzenek a sebezhető routerek felett és különböző kártékony tevékenységeket végezzenek. A cikk hangsúlyozza a frissítés fontosságát a kockázatok minimalizálása érdekében.

A Portfolio cikke a McKinsey szakértőinek mesterséges intelligencia bevezetésével kapcsolatos tanácsait összefoglalja össze. A Portfolio keddi AI in Business 2024 konferencián, Havas András és Sebők András arról beszéltek, hogy az AI bevezetése hatalmas hatékonyságnövelést hozhat, de fontos a megfelelő kezdő lépések kiválasztása. Kiemelték, hogy az AI alkalmazásával a cégek 40-50%-os termelékenységnövekedést érhetnek el, különösen az analitikus és generatív AI területeken. Javasoltak két rövid távú „quick win” projektet a kezdeti lelkesedés és eredmények elérése érdekében, valamint két hosszú távú projektet a fenntartható fejlődés biztosítására. A sikerhez elengedhetetlen a megfelelő IT-infrastruktúra, az adatok rendszerezése és a megfelelő szakemberek bevonása.