Digitális marketingtrendek a 2024-ben

2023-ban is jelentős változások történtek a digitális marketing területén: berobbant a mesterséges intelligencia a tartalomgyártás területére, a streaming TV megelőzte a lineáris TV-t a nézettség tekintetében és még hosszan sorolhatnánk. Mivel már csak párat kell aludni, és itt van 2024, lássuk, mire számíthatunk 2024-ben.

A gyors technológiai fejlődés és az internet mindenütt jelenlévő használata mellett a célzott reklámozás trendjei jövőre tovább fejlődnek.

#1 Az inbound marketing növekvő jelentősége

Az inbound marketing olyan hirdetési forma, amely az kínált termék vagy szolgáltatás témájához kapcsolódó cikkekben jelenik meg. Az inbound marketing 2024-ben várhatóan még értékesebbé válik a marketingesek számára. Ennek oka, hogy a felhasználók az idegesítő és zavaró reklámoknál pozitívabban ítélik ezt a kommunikációt, és nagyobb valószínűséggel kattintanak az érdeklődési körükhöz kapcsolódóan megjelenő tartalmakra.

#2 A gépi tanulás és a mesterséges intelligencia használata

A gépi tanulás és a mesterséges intelligencia technológiái egyre nagyobb szerepet játszanak a célzott hirdetésekben. 2024-ben számos vállalat gépi tanulási algoritmusokat fog használni a vásárlói viselkedés elemzésére és a leghatékonyabb célzási stratégiák meghatározására. Emellett a mesterséges intelligenciát a fogyasztói kereslet pontosabb előrejelzéseinek elkészítésére és a reklámkampányok optimalizálására fogják használni.

Több vállalkozás is aktívan használja a mesterséges intelligencián alapuló eszközöket a tartalomkészítés során. Az olyan eszközök, mint a ChatGPT vagy a Midjourney olyan neurális hálózat, amely rövid szöveges kérés alapján generál tartalmakat. Az utóbbi időben népszerűvé vált, és sok szakember használja ezeket az eszközt a munkafolyamataiban, hogy erősítse a felhasználói elkötelezettséget és növelte a konverziós arányokat.

Image

#3 A közösségi média hirdetések növekedése

A közösségi média 2024-ben továbbra is a célzott reklámozás kulcsfontosságú csatornája lesz. A siker eléréséhez azonban a marketingeseknek alkalmazkodniuk kell a közösségi platformok folyamatosan változó algoritmusaihoz és a külső körülményekhez (Pl.: személyes adatokon alapuló célzott hirdetések tilalma). Ennek ellenére az várható, hogy 2024-ben a közösségi médiában történő reklámozás interaktívabbá és személyre szabottabbá válik. Emellett a közösségi médiában megnőnek a termék- és szolgáltatáspromóciók lehetőségei, beleértve a platformon belüli üzleteket és az online konzultációkat.

#4 A videohirdetések növekvő szerepe

A videohirdetés 2024-ben tovább növekszik, és egyre fontosabb eszközzé válik a célzott reklámozásban. Ennek oka, hogy a videohirdetések a bannereknél vagy a szöveges hirdetéseknél nagyobb hatást gyakorolnak az emberekre. Ráadásul az olyan közösségi platformok, mint a Facebook, az Instagram és a TikTok egyre inkább támogatni fogják a videók használatát a hirdetésekben. Egyre többen használják az Instagramot a következő vásárlás megtervezéséhez. Az előrejelzések szerint a TikTok közönsége 2023 végére 1,8 milliárd emberre nőhet. Ezért érdemes figyelmet fordítani erre a platformra, amely ilyen gyors ütemben növekszik.

#5 Konverziók növelése

A konverziók 2024-ben is a célzott hirdetések hatékonyságának elsődleges mutatói lesznek. A magas konverziók eléréséhez azonban a marketingeseknek nagyobb figyelmet kell majd fordítaniuk a felhasználói élmény fokozására a webhelyeiken és a közösségi oldalakon. 2024-ben sok vállalat több erőfeszítést fog tenni az intuitívabb és felhasználóbarátabb oldalak létrehozására, amelyek vonzóbbak a felhasználók számára.

Image

#6 Automatizálás és optimalizálás

A hirdetési kampányok automatizálása és optimalizálása egyre fontosabbá válik 2024-ben. Az automatizálás ugyanis lehetővé teszi a marketingesek számára, hogy csökkentsék a reklámkampányok kezelésének költségeit, és a reklámozás stratégiai szempontjaira összpontosítsanak. A kampányok optimalizálása emellett segít a konverziók javításában és a kattintásonkénti költségek csökkentésében. 2024-ben a marketingesek egyre kifinomultabb eszközöket fognak használni a kampányok automatizálására és optimalizálására, például a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást.

#7 Adatvédelem

Az adatvédelemre és a jogszabályi normákra irányuló növekvő figyelem miatt a marketingeseknek nagyobb figyelmet kell majd fordítaniuk az adatok felhasználására a célzott hirdetések során. 2024-ben egyre fontosabbá válik az anonim adatok használata és a felhasználói adatvédelem biztosítása.

#8 Új hirdetési csatornák megjelenése

2024-ben új hirdetési csatornák jelennek meg, mint például a hangalapú asszisztensek, a virtuális és kiterjesztett valóság, valamint az új közösségi platformok. A marketingeseknek szemmel kell tartaniuk ezeknek a csatornáknak a fejlődését, és alkalmazkodniuk kell a változó környezethez, hogy versenyképesek maradjanak.

A TikTok átveszi a 21 év alatti felhasználók fő keresőmotorjának helyét. A Google nem feledkezhet meg a fiatalabb generációról, és partnerséget tervez ezzel a közösségi médiummal. A Business Insider beszámolójában arról számol be, hogy a TikTok és a Google egy globális új partnerséget tervez, amely a Google és a TikTok keresőkérdések integrációján alapul. Talán a TikTok és a Google közötti kapcsolat egy új, hatékony promóciós eszközt adhat a marketingeseknek. Minden az interakció típusától függ majd, és attól, hogy organikusan vagy díj ellenében lehet-e majd integrálni ezekbe a keresőkérdésekbe.

Következtetés

2024-ben a célzott hirdetések tovább fejlődnek és változnak, a marketingeseknek pedig alkalmazkodniuk kell az új trendekhez. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás fokozott használata, a videó és az interaktív hirdetések növekvő szerepe, valamint az új hirdetési csatornák kihasználása mind meghatározzák majd a jövőben a reklámkampányok sikerét.

A marketingeseknek továbbá figyelembe kell venniük a fogyasztói magatartás változásait, mivel a fogyasztók igényesebbek és igényesebbek lesznek a reklámok minőségét illetően. A konverziók növelése és a felhasználói élmény fokozása egyre fontosabb tényező lesz a sikeres reklámozás szempontjából. Az automatizálás és a reklámkampányok optimalizálásának kihasználása is kulcsfontosságú a kezelési költségek csökkentése és a reklámozás stratégiai szempontjaira való összpontosítás érdekében. Így azoknak a marketingeseknek, akik szemmel tartják a célzott reklámozás új trendjeit, és alkalmazkodnak hozzájuk, több lehetőségük lesz a sikeres kampányokra és versenyképességük fokozására.