IT cikkajánló

Vállalkozóként, cégtulajdonosként az informatikai hírek olvasása kiemelten fontos, mivel lehetővé teszi, hogy naprakészen maradj a gyorsan fejlődő technológiai világban. Segít megérteni az új trendeket, technológiákat és felkészíteni a változásokra. Figyelmeztet a biztonsági kockázatokra és bemutatja a védekezés lehetőségeit, ami növeli a digitális biztonságot és segít informált döntéseket hozni a technológiai befektetésekkel kapcsolatban. Az alábbiakban három cikket gyűjtöttünk össze neked, aminek érdekelhet téget.

Nagy frissítést kapott a ChatGPT | hvg.hu

Arról ír a HVG Online, hogy az OpenAI bemutatta a GPT-4 Turbo nyelvi modell legújabb frissítését. A frissítés, amely a „gpt-4-turbo-2024-04-09” nevet kapta, jobb teljesítményt nyújt írásban, matematikában, logikai érvelésben és kódolásban, és tudási bázisa 2023 decemberéig terjed, ellentétben az előző verzióval, amely csak 2023 áprilisáig volt naprakész. A fejlesztők szerint a ChatGPT válaszai ezzel a frissítéssel közvetlenebbek és tömörebbek lesznek, miközben a normális társalgás nyelvezetéhez is jobban fognak illeszkedni. Az ingyenes változat változatlan maradt. Emellett véletlenül kiszivárgott némi információ a GPT-4.5 Turbo nyelvi modellről, amelynek megjelenési dátumáról még nincsenek információk.

Image

Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik – Raketa.hu

A Raképta arról a jövőbeli időpont ír, amikor kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a jelenleg használt titkosítási módszereket, mint például az RSA algoritmust, ami az internet nagy részét védi. Ennek bekövetkezése várhatóan már 2025-ben is megtörténhet. A kvantumszámítógépek a qubitek összefonódási tulajdonságait kihasználva rendkívül gyorsan képesek megoldani olyan matematikai problémákat, amelyek a jelenlegi számítógépek számára kihívást jelentenek. A Q-nap bekövetkezése katasztrofális következményekkel járhat, ha a titkosszolgálatok és más szervezetek nem készülnek fel megfelelően, például a már most folyó adatgyűjtés és a kvantumbiztos titkosítási protokollok, mint a poszt-kvantumkriptográfia fejlesztése révén. A kvantumkriptográfia új módszerei, mint például a Quick3 projekt, ami fényrészecskék segítségével kódolja és továbbítja az adatokat műholdakon keresztül, további védelmet nyújthatnak. Az ilyen fejlesztések és tesztek, mint amilyen a Quick3 is, elengedhetetlenek ahhoz, hogy az adatvédelmi technológiák időben készen álljanak a Q-nap kihívásaira.

Image

Adattárolás az örökkévalóságnak: melyik a legbiztonságosabb adathordozó?

A PC Word cikkében pedig készített egy klassz kis összehasonlítást az örökérvényű adattárolási megoldásokról. A cikk összehasonlítja az elérhető adattárolási technológiákat és azok előnyeit, hátrányait hosszú távú használat szempontjából. A teljes cikket a cím alatt elérhető linken tudod elolvasni. A cikk hangsúlyozza, hogy a hosszú távú adattároláshoz fontos a megfelelő adathordozó kiválasztása, figyelembe véve az egyes technológiák előnyeit és korlátait. Az ideális választás attól függ, hogy milyen adatokat szeretnénk tárolni, milyen hosszú ideig, és milyen körülmények között.

USB-stick: Gyakori választás, de élettartamuk korlátozott, általában 10-100 ezer írás/törlés ciklust bírnak ki, és a tárolt adatokat csak ideiglenesen őrzik meg biztonságosan. Az olcsóbb, nem megbízható márkák rövidebb ideig képesek megtartani az adatokat.

Memóriakártya: Hasonlóan az USB-stickhez, a memóriakártyák is flash alapú technológiát használnak, amely 10 évig megbízható adattárolást biztosíthat optimális körülmények között.

Optikai adathordozók (CD, DVD, BD): A hagyományos CD-k és DVD-k élettartama széles skálán mozog, 2-től 200 évig, de kapacitásuk kicsi, és a modern eszközök közül sok már nem is támogatja őket. Az M-Disc egy modern alternatíva, amely akár több száz évig is megőrizheti az adatokat.

SSD/HDD és NAS: HDD-k esetében az élettartam körülbelül 5 év, míg az SSD-ké hosszabb lehet, különösen ha NAS rendszerben használják őket. A HDD-k érzékenyebbek a környezeti hatásokra, az SSD-k kevésbé. Mindkét típus előnyös adattárolási kapacitással rendelkezik, de költségeik magasabbak.

Image

Felhőalapú tárolás: A legmodernebb megoldás, amely a fizikai adathordozók élettartamával kapcsolatos aggodalmakat kiküszöböli. A felhőben tárolt adatok hozzáférhetősége kiváló, bár a sebesség az internetkapcsolat minőségétől függ. A biztonság és a költségek szempontjából fontos tényezők.