Mi a Cloud Computing? 3. rész: Felhőszolgáltatások 3 fő típusa

Cloud Computingot bemutató minisorozatunk harmadik részében pár példával szeretnénk megismertetni téged. Csak emlékeztetőül: az első részben egy kicsit az alapokkal foglalkoztunk, majd megnéztük a felhőalapú szolgáltatás előnyeit, most pedig lerántjuk a leplet az IaaS, SaaS és PaaS látszólag értelmetlen karaktersorokról.

Infrastruktúra mint szolgáltatás (IaaS)

Az infrastruktúra mint szolgáltatás (IaaS) a felhőalapú számítástechnika alapja. Az IaaS segítségével a felhőszolgáltatók virtualizált számítástechnikai erőforrásokat, például virtuális gépeket, tárolókat és hálózatokat kínálnak. Ez a modell rugalmasságot biztosít a mögöttes infrastruktúra kezeléséhez és ellenőrzéséhez, miközben a fizikai karbantartást és kezelést egy ehhez értő cég végzi. Olyan ez, mintha egy virtuális adatközpont állna a rendelkezésedre, ahol könnyedén skálázhatod az erőforrásokat, alkalmazásokat telepíthetsz, és a környezetet az egyedi igényeidhez igazíthatod. A vezető IaaS-szolgáltatók, köztük az Aruba is, szolgáltatások széles skáláját kínálják, amelyek lehetővé teszik, hogy az igényeidhez igazodó, robusztus és skálázható infrastruktúrákat építsen ki. Ilyen a Public Cloud és a Virtual Private Cloud.

Image

Platform mint szolgáltatás (PaaS)

A platform mint szolgáltatás (PaaS) egy lépéssel tovább viszi a felhőalapú számítástechnikát, mivel platformot biztosít az alkalmazások fejlesztéséhez, teszteléséhez és telepítéséhez. A PaaS segítségével az alkalmazások fejlesztésére és futtatására összpontosíthatsz anélkül, hogy a mögöttes infrastruktúrával kellene törődnöd. A PaaS-szolgáltatók átfogó fejlesztői környezetet kínálnak, beleértve a futásidejű környezeteket, adatbázisokat és fejlesztői eszközöket. Ez felgyorsítja az alkalmazásfejlesztést, egyszerűsíti a telepítési folyamatot, és csökkenti a mögöttes infrastruktúra kezelésének összetettségét. A PaaS ideális a fejlesztők és a vállalkozások számára, akik növelni szeretnék a termelékenységet, elősegíteni az együttműködést és gyorsan piacra dobni az innovatív alkalmazásokat. (Ehhez is elérést hagyunk itt az Aruba oldalára: Database as a Service)

Szoftver mint szolgáltatás (SaaS)

A szoftver mint szolgáltatás (SaaS) a legfelhasználóbarátabb felhőszolgáltatási modell, amely az interneten keresztül szállított, azonnal használható szoftveralkalmazásokat kínál. A SaaS segítségével az alkalmazások széles skáláját érheted el és használhatod telepítés és karbantartás nélkül. Az ügyfélkapcsolat-kezelő (CRM) és vállalati erőforrás-tervezési (ERP) rendszerektől kezdve az együttműködési eszközökön át a termelékenységi csomagokig a SaaS költséghatékony és hatékony módot kínál a nagy teljesítményű szoftvermegoldások kihasználására. A SaaS-ajánlatok előfizetésével a folyamatos frissítések, a megbízható teljesítmény, valamint az alkalmazások és adatok bármilyen internetkapcsolattal rendelkező eszközről történő elérésének lehetőségét éred el. Az Arubánál jelenleg a Nextcloud felhőtárhely a dokumentumarchiválás és online csoportmunka során nyújt segítséget, míg a Jitsi Meet szerver segítségével saját videokonferencia-platformod lehet a felhőben.

Most, hogy feltártuk a három elsődleges felhőszolgáltatási modellt – IaaS, PaaS és SaaS –, felmérheted a saját igényeidet, és meghatározhatod, hogy melyik modell felel meg leginkább a saját üzletmenetednek. A felhő hihetetlen rugalmasságot kínál, lehetővé téve, hogy egyedi igényeid alapján vegyítsd és kombináld ezeket a modelleket.