Szükségem van webtárhelyre?

Ha feltetted már magadnak a címben szerepelő kérdést, akkor most a legjobb helyen vagy, mert ennek a cikknek a végére választ adunk a kételyekre. Világossá tesszük, hogy a webhelytárhely szolgáltatás nem egy távoli, érhetetlen dolog, hanem egy olyan szimpla, hétköznapi jelenség, mint például a lakásbérlés.

Néhány jó ok, amiért szükség lehet webhelytárhely szolgáltatás igénybevételére

  • Kisvállalkozás szeretne online jelenlétre szert tenni, ezért szüksége van egy olyan webhelyre, amely mintegy virtuális homlokzatként szolgál üzlete számára. Ez nemcsak információkat, elérhetőségeket tartalmaz a cégről, hanem jó benyomást is kelt a látogatók körében: többek között mert gyorsan letöltődik, SSL tanúsítványának köszönhetően maximális biztonságot szavatol, g-mail helyett profi céges e-mail-címet ad meg stb.
  • Egy magánszemély vagy vállalkozás webáruházat indítana, és szeretne mindent megtenni a termékek és szolgáltatások zökkenőmentes és költséghatékony értékesítése érdekében. Például szeretne gondoskodni arról, hogy megfelelő méretű háttértár álljon rendelkezésre a webhely számára, ami lehetővé teszi, hogy akár termékoldalak ezrei is gond nélkül, a nap huszonnégy órájában elérhetőek legyenek; vagy szeretne hozzáférést a legkülönbözőbb statisztikákhoz, hogy optimalizálhassa a működést stb.
  • Egy magánszemély blogot indít, ahol személyes tapasztalatait és meglátásait szeretné publikálni; illetve, ha egy cég reklámozni akarja a termékeit és szolgáltatásait, és saját – nem egy blogszolgáltatós – oldalt szeretne létrehozni és fenntartani.
Image

De akkor mi is ez a webtárhely szolgáltatás?

A webtárhely sokak számára bonyolult koncepciónak tűnhet, ezért hogy egyszerűsítsük a dolgot, hasonlítsuk azt egy lakóházhoz. Az épület olyan, mint egy szerver, az utcacím olyan, mint a domain név. Akárcsak a lakásbérlők, a webtárhely ügyfelek is bérlők – csak nem maguk számára vesznek helyet, hanem a webhelyük számára, és nem lakást bérelnek, hanem helyet a szerveren.

A luxuslakóházakhoz hasonlóan a Forpsi szerverek is a legmagasabb minőségű szolgáltatásokkal rendelkeznek, amelyek fokozzák a biztonságot, a teljesítményt és számos extrát is elérhetővé tesznek. Ha tehát megvan az emberben a weboldal indítási szándék, akkor nem kell mást tennie, mint kitalálni ennek formáját: berendezheti a bérelt szervert bloggal, üzleti oldallal vagy akár egy e-kereskedelmi webshoppal – a lehetőségek korlátlanok – és már készen is van.

Különféle webtárhely csomagokat kínálunk, amelyek segítenek az indulásban, mint például az Easy, vagy a kimondottan webáruházak egyszerű létrehozását biztosító site-builder szolgáltatásunk „Shop” verziója, melynek segítségével programozási ismeretek nélkül, intuitív módon, szinte csak néhány kattintással hozható létre saját online bolt.

Mi az a domain név?

A domain név a webhelyed neve vagy címe. Kiváló példa rá a Google.com vagy a Forpsi.hu. A domain név arra a helyre mutat, ahol a webhelyed „lakik”. A domain nevet regisztrálni kell, máskülönben a cím, és a cím alatt elérhető oldal az emberek számára hozzáférhetetlen lesz. Ha szeretnél domain nevet regisztrálni, honlapunkon természetesen ezt is megteheted.

Image

A webtárhely szolgáltatással kapcsolatos alapvető fogalmak

Minden iparágnak megvan a maga sajátos terminológiája, azonban a webtárhely szolgáltatókkal kapcsolatos fogalmak különösen homályosak lehetnek. Ezért az alábbiakban összeállítottunk egy listát azokról a gyakori kifejezésekről és szavakról, amelyek ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy magabiztosan navigálhasson az ember a webtárhely szolgáltatások között.

  • Felhő: a felhő tulajdonképpen csak egy egyszerű és jól hangzó marketing kifejezés, mégis pontosan kifejezi azt a jelenséget, hogy a weboldalak és az online szolgáltatások túlnyomó többsége messzi, messzi adatközpontokban elhelyezett szervereken fut – tehát a felhő kifejezés arra utal, hogy nem helyben, hanem távol, a „felhőben” laknak a site-ok.
  • CMS: a tartalomkezelő rendszer (Content Management Software) rövidítése. A CMS egy olyan szoftver, amelynek segítségével webhelyek és webhelytartalmak készíthetők. A CMS kiváló példája a WordPress vagy a Site Builder.
  • Lemezterület: a webhelyek számára elérhető tárhely mennyisége. Mivel a webhelyek és webhelytartalmak helyet foglalnak el a szerveren, általában a szolgáltató korlátozza a lemezterületet.
  • CPU: Processzor (vagyis: Central Processing Unit); a webtárhely-szolgáltatás „lelke”. Amikor valaki meglátogatja webhelyét, a webtárhely-szolgáltatásnak fel kell dolgoznia a kérést. Ezt a műveletet a webtárhely-szolgáltatásához rendelt CPU biztosítja. Minél több látogatója – és minél több tartalma – lesz egy oldalnak, annál magasabb CPU teljesítményt igényel a kérések kiszolgálása.
  • RAM: Memória (vagyis Random-Access Memory); a webtárhely-szolgáltatás „agya”. Ez a komponens a szervergép azon része, amely meghatározza – egyebek mellett – azt, hogy a webhely hány kérést tud kiszolgálni egyszerre.
Image

Összegzés

Bár egyes extrém ritka esetekben – például, ha van az embernek otthon stabil gyors internettel és szünetmentes áramforrással ellátott szervergépe – meg lehet úszni a webtárhely igénybevételét. Azonban a néhány ezer forintos előfizetési díj miatt nem érdemes garasoskodni, ugyanis, ha a spórolás miatt nem működik az oldal megfelelően, az végül sokkal többe kerülhet.